Actuatoren ondersteunen slim ontwerp

Tijdens zijn carrière in de recyclingindustrie ontwikkelde Roberto van den Kieboom een eigen visie op het efficiënt scheiden van ijzerschroot. In 2014 besloot hij zijn ideeën naar de praktijk te vertalen. Hij richtte TA-PO op en bouwde een eigen machine op basis van magnetisme waarmee elektronicaschroot in magnetische en deels magnetische fracties kan worden gescheiden. Om een gemakkelijk onderhoud van de machine te garanderen, koos hij onder meer voor de Concens actuatoren die in België en Nederland door Rotero worden verdeeld.

Bij de verwerking van het elektronicaschroot wordt eerst het ijzer met behulp van grote magneten afgescheiden. De reststroom bevat vaak nog relatief veel koper (vooral in de vorm van motorankers en transformatoren) dat handmatig wordt verwijderd. Productspecialist actuatoren en magneten van Rotero Erwin van Duren: “Veel herbruikbaar materiaal blijft achter vanwege de moeilijke herkenbaarheid of te kleine afmetingen. Precies voor dit probleem brengt de machine van Roberto van den Kieboom soelaas. Bij de verwerking van het elektronicaschroot levert ze een rendement van 25% van de input op, tegenover 8% bij handmatige picking. Tevens bevatten de deels magnetische fracties nog vrij veel koper, wat zich in een hogere opbrengst vertaalt.”

TA-PO

Transportbandenwissel in 20 minuten!
Interessant is dat de installatie van van den Kieboom op een gemakkelijk onderhoud is afgestemd: transportbanden kunnen in amper 20 minuten worden gewisseld. Het volstaat om aan de zijkant een glijgoot te plaatsen, waarna de kappen zich automatisch openen en de lichtgewicht aluminium deksels en balken kunnen worden verwijderd. Zo is de transportband volledig vrij om te worden gewisseld. De machine voorziet bovendien in alle ruimte die de heftruck nodig heeft om de nieuwe transportband aan te voeren. Voor de ontwikkeling van de oplossing om de kappen te openen en sluiten, werd de hulp van Rotero ingeroepen. Van den Kieboom: “Op aanraden van Rotero kozen we voor de inline actuatoren van het Deense Concens. Deze zijn eerst op lengte geëngineerd, vervolgens besteld en tot slot met slechts twee bouten gemonteerd. Na de finetuning via de bijbehorende besturing was de machine klaar voor gebruik.” Van Duren vervolgt: “Deze actuatoren zijn samengesteld uit hoogwaardige materialen en hebben een standaardbeschermingsklasse IP66 (optioneel IP68 en IP69K). Ze kunnen zowel voor binnen- als buitentoepassingen én in temperaturen van -5 tot 70°C worden aangewend. Ze vormen een aantrekkelijk alternatief voor lineaire hef-, trek-, druk- en liftbewegingen tot 10.000 N in de industrie, die hydraulisch of met perslucht worden aangedreven. Daarnaast zijn ze geschikt voor maritieme applicaties en gebruik in verschillende machines voor de voedingsmiddelenindustrie.”

TA-PO

Prijskaartje weegt niet op tegen voordelen
Van meet af aan was van den Kieboom onder de indruk van deze actuatoren. “Modern, compact en integratie van onderdelen staan centraal,” legt hij uit. “Daarnaast zijn ze van 100% rvs, wat essentieel is voor de werking van de magneet. Bovendien bieden de componenten de vereiste levensduur én kunnen we de actuatoren via de bijbehorende besturing eenvoudig instellen. Op die manier is het mogelijk om softwarematig een minimaal en maximaal niveau te definiëren, dat altijd kan worden aangepast zonder daadwerkelijk wijzigingen aan de machine te moeten doorvoeren. Ik ben dus uitermate tevreden over de producten én het advies van Rotero. We hadden best wel een aantal vragen, maar die werden allemaal naar tevredenheid beantwoord, wat ons hielp om onze machine volledig naar onze wens op een eenvoudig onderhoud te voorzien. Toegegeven, er hangt een prijskaartje aan. Maar dat valt in het niks als je de kost van een stilstand onder de loep neemt. Bij ons is deze tot 20 minuten gereduceerd, terwijl we anders minstens over een halve dag spreken!” 

Tekst Rotero / Els Jonckheere  |  Beeld TA-PO / Rotero