Alles in beweging brengen en onder controle houden

Wereldwijd marktleider worden in aandrijvings- en besturingstechnologie doe je niet zomaar. Het is het resultaat van een voortdurend streven naar innovatie om producten nog beter te maken voor klanten en naar het leveren van totaaloplossingen. Dat is de mentaliteit die Parker Hannifin typeert. Het bedrijf dat opereert vanuit het Nederlandse Hendrik Ibo Ambacht heeft van meedenken met de klant om de efficiëntie te verhogen en de kosten te verlagen zijn visitekaartje gemaakt. 

Met meer dan één miljoen verschillende producten verdeeld over negen technologieën is Parker Hannifin in staat om aandrijvingen en besturingen te leveren voor elke toepassing in de markt. De onderneming heeft zich de ambitie aangemeten om erover te waken dat al uw processen in bewegingen komen en onder controle blijven. Pompen, motoren, cilinder, ventielen, power units, accumulatoren, warmtewisselaars, manifolds, besturingssystemen, aggregaten … het is slechts een kleine greep van wat er allemaal tot het aanbod behoort. Parker denkt echter niet in componenten maar in totaaloplossingen, in de vorm van complete systemen, technisch advies en logistieke oplossingen. Er wordt vanaf het beginstadium meegedacht met te klant over hoe de efficiëntie van processen kan verhogen en de kosten kunnen verlagen.

Sturingsoplossing om ontwikkelingstijd en -kosten te verlagen
R&D vormt daarom een belangrijk onderdeel van de strategie van de wereldwijd marktleider. Een mooi voorbeeld dat de innovatiekracht van Parker onderstreept is de PAC Terminal die deze zomer werd gelanceerd. Dit is een thin client HMI (human machine interface) die is ontwikkeld om naadloos samen te werken met de Parker Automation Controller (PAC). Samen kunnen ze de gegevens die de klant wenst, weergeven en input verzenden naar de gebruiker. In vergelijking met traditionele HMI’s zal deze uitvoering de totale systeemkosten aanzienlijk verlagen. De ingenieurs kozen ervoor om de programmeertaal van de IEC 61131-3 en de motion control functieblokken te standaardiseren. Dit brengt objectgeoriënteerde programmeercapaciteiten naar de automatiseringsindustrie met de mogelijkheid om aangepaste functieblokken, bibliotheken en verschillende gegevenstypes te creëren. Dit geeft OEM’s de kans om modulaire codes te maken die hergebruikt kunnen worden, wat de totale ontwikkelingstijd van machines aanzienlijk inkort. De PAC is de alles-in-één machinebesturingsoplossing van Parker die de functionaliteit van de PLC, HMI en motion control combineert tot één apparaat.

Parker Hannifin

Thuis in halfgeleiders
Een andere markt waar Parker meer dan zijn mannetje in staat is die van de halfgeleiders. Deze hightechmarkt is voortdurend in beweging. Parker heeft meer en meer producten en systemen in het pakket die hierbij aansluiting vinden. Instrumentatie, pneumatica, elektromechanica, handling van vloeistoffen en gassen, procesfiltratie, dichtingen … het zijn maar enkele van de productgroepen uit het aanbod van Parker waaruit deze hoogwaardige markt kan putten. De prestaties van afdichtingen zijn essentieel voor halfgeleiders om de output van chips te vergroten en de downtime de verlagen. Door continu zeer innovatieve materialen te ontwikkelen, wordt de lat telkens weer wat hoger gelegd. De R&D-inspanningen resulteerden bijvoorbeeld in diverse nieuwe elastomeren om de producenten van halfgeleiders verder te brengen in elke fase van hun productieproces: van oppervlaktebehandeling tot het testproces van wavers. Samen met Parker Hannifin kan u dus alle processen in de precisie-industrie controleren en beheersen.    

Tekst en beeld Parker