Digitaliseren of verdwijnen

Digitalisering is hot. Het hoeft niet te verwonderen dat de eerste beurs rond het digitaliseren en integreren van bedrijfsprocessen goed gesmaakt werd. De pilooteditie van ABISS, Advanced Business & Industrial Software Summit, sloot af met 278 bezoekers die informatie vonden bij veertig exposanten en lezingen van vijftien keynote speakers. Industrial Automation had een gesprek met een tevreden Karl D’Haveloose, managing director van Expo Advice Invent Media en organisator van het event.

De boodschap van ABISS klonk luid en duidelijk: digitalize or disappear. “België was misschien niet de early adaptor die Duitsland was, maar ten opzichte van de rest van West-Europa verloopt digitalisering hier heel goed”, opent Karl D’haveloose, managing director van Expo Advice Invent Media. “In Nederland wordt er veel over gepraat, hier wordt er ook veel rond gedaan. In tal van bedrijven worden concrete en budgettair zware transformaties van bedrijfsprocessen naar Industrie 4.0 door­gevoerd. Denk bijvoorbeeld aan de grote Factories of the Future. Het zit hem echter ook in kleine projecten, in stap voor stap in de juiste richting evolueren. Sommige bedrijven houden zich nog in, omdat ze denken dat ze te klein zijn of te weinig budget hebben om systematisch hun bedrijfsprocessen te digitaliseren. Maar de digitalisering verloopt veel sneller dan sommige bedrijfsleiders denken en de kloof groeit exponentieel. Dat is nu juist onze boodschap: start to walk today! Laat je goed begeleiden en analyseer wat je meest kritische processen zijn. Wanneer je deze prioriteit geeft, zal je ook een impact voelen op andere processen.

ABISS Karl D'Haveloose - Mario Dejaeghere

Allesomvattende digitaliserings­summit voor de industrie
Heel wat kmo’s steken momenteel hun voelsprieten uit om te ontdekken welke technologie het beste kan ingezet worden om hun productieproces te digitaliseren. De Learn Hubs die de organisatie op poten had gezet waren dan ook een schot in de roos. Toch ziet D’Haveloose nog ruimte voor verbetering voor de volgende editie. Want zoveel is zeker, die komt er. “De learning sessions waren het perfecte instrument om zich snel en efficiënt te informeren over de trends in de markt. Met vijftien sessies kreeg men echter een zwaar programma te verteren. We willen het concept zeker behouden in de volgende editie maar wat terugschroeven om meer tijd vrij te maken voor netwerken en aparte, gerichte demo’s. We denken bijvoorbeeld aan een free pitch podium voor bedrijven en start-ups die in een mum van tijd hun gespecialiseerde oplossing voor een heel concreet probleem presenteren aan het publiek. Op deze manier wordt ABISS 2017, dat waarschijnlijk op 28 september zal plaatsvinden, een allesomvattende digitaliseringssummit waar bezoekers de volledige waaier aan digitaliseringsapplicaties kunnen komen ontdekken”, besluit D’Haveloose.

Tekst: Valérie Couplez
Beeld: ABISS