Grote ontploffingsveilige motoren voor zwaar werk

Zware energie-intensieve toepassingen in de olie- en gasindustrie vragen speciale ontploffingsveilige motoren die bovendien ook nog eens energie-efficiënt zijn. Met een model met IEC800-frame, formuleert WEG binnen haar W22X gamma een mooi antwoord op deze behoefte.

WEG ontwikkelde de motoren met nieuwe framegrootte voor midden- en hoogspanningsapplicaties. European & Middle East marketing manager Marek Lukaszczyk: “Natuurlijk is het explosieveilige karakter de belangrijkste troef van deze nieuwigheid. Maar WEG is ook bijzonder trots op de prestaties van deze motor. Ze haalt immers een rendement tot 97,4%, wat onder meer te danken is aan het gloednieuwe, buisvormige koelsysteem van rvs (IEC 60034-6 IC511). Dit zorgt immers voor een optimale luchtstroom en maximale koelcapaciteit in de stator, rotor en de kritische componenten, zoals de motorlagers. Daarnaast bevorderen de aerodynamisch ontworpen ventilatoren en ventilatordeksels de productie van een efficiënte luchtstroom, dit bij een zo laag mogelijk geluidsniveau. Ook worden hot spots vermeden door een gelijkmatige verdeling van de temperatuur over het volledige frame, wat resulteert in betrouwbare en hoge prestaties tijdens een lange levensduur. Tevens zijn de onderhouds- en exploitatiekosten laag.”

WEG

Motor voor elke toepassing
De W22X 800 motoren bieden de gebruiker een hoge flexibiliteit door de vele beschikbare montageopties, inclusief de standaard IM B3-bevestiging. Tal van assemblage/klemmenblokopstellingen, een gelast torsiebestendig stalen frame met beschermingsklasse IP55 en brede geïntegreerde montagevoeten maken het plaatje compleet. Lukaszczyk: “Dankzij de robuuste behuizing kunnen deze ontploffingsveilige motoren in de meest veeleisende toepassingen worden gebruikt. Het trillings- en geluidsniveau wordt telkens weer tot een minimum herleid. Onze volledige W22X productlijn is volledig conform de belangrijkste internationale normen. Vandaag is het gamma beschikbaar in framegroottes van IEC 71 tot IEC 800, waarmee WEG de ideale ontploffingsveilige motoroplossing voor elke situatie kan bieden. Van  gasleidingen in het noordpoolgebied tot boorinstallaties in de warmste streken van de Grote Arabische Woestijn.   

Tekst Els Jonckheere  |  Beeld WEG