Logistiek volgens de regels van Industrie 4.0

Logistieke processen optimaliseren door middel van geautomatiseerde voertuigen is niet nieuw. Wat wel nieuw is, zijn de toenemende eisen in het kader van Industrie 4.0. De trucks moeten zich volledig in IT-processen en -systemen integreren, veilig met mensen samenwerken en realtime met andere systemen communiceren. Bovendien moeten ze snel en eenvoudig implementeerbaar zijn. Met de AGV’s van Motrac Handling & Cleaning zijn dat geen onoverkomelijke problemen meer. Integendeel …

Motrac Handling & Cleaning
Vandaag is Motrac Handling & Cleaning vooral gekend als exclusieve importeur van de Linde hef- en magazijntrucks in België.

Al meer dan een halve eeuw specialiseert ­Motrac Handling & Cleaning zich in het aanbieden van interne logistieke oplossingen. Alain Bagi, sales & service director Handling: “Vandaag zijn we vooral gekend als exclusieve importeur van de Linde hef- en magazijntrucks in België. Dit assortiment omvat tevens een uitgebreide keuze aan automatisch gestuurde voertuigen (AGV’s). Deze zijn schaalbaar en vereisen nagenoeg geen aangepaste infrastructuur. Daarnaast vallen ze uiterst snel en makkelijk te installeren en up-to-date te houden in een veranderende werkomgeving. AGV’s hebben enkele unieke troeven. Zo veroorzaken ze geen schade aan de truck of omgeving en zijn ze 98% van de tijd inzetbaar. Ze bieden een gegarandeerde continuïteit en efficiëntie, en zijn heel veilig voor personeel en omgeving. Interessant is dat u AGV’s zowel automatisch als manueel kan gebruiken én dat ze langer meegaan dan manueel bestuurde trucks. Door al deze voordelen hebben ze in veel gevallen een terugverdientijd van amper 1,5 à 2 jaar!”

Motrac Handling & Cleaning
De R-MATIC beschikt over sensoren en driedimensionale camera’s die erover waken dat goederen steeds correct op de vorken worden geladen.

Topkwaliteit bij een topdistributeur
Natuurlijk kunnen niet alle AGV’s dergelijke resultaten voorleggen. “Linde brengt Duitse topkwaliteit die zijn gelijke niet kent”, vertelt Bagi. “Bovendien zijn de automatiseringsoplossingen flexibel en schaalbaar, waardoor ze perfect en kostenefficiënt op specifieke vereisten kunnen worden afgestemd. Hierdoor zijn ze ook interessant voor kleinere bedrijven. Met Motrac Handling & Cleaning haalt u een partner in huis met een brede en jarenlange ervaring op het vlak van zelfstandig opererende trucks, en dit in tal van sectoren. We verzorgen het volledige traject van analyse en advies, over implementatie, tot na-service. Ten slotte zijn we een one-stop-shop voor de aankoop van nieuwe of gebruikte toestellen en kan u bij ons terecht voor verhuur, leasing, onderhoud en onderdelen.”

Motrac Handling & Cleaning
De C-Matic heeft een autonomie tot wel zestien uur en is uiterst flexibel te integreren in de bestaande infrastructuur.

Twee interessante nieuwigheden
In de productielogistiek wordt vaak met ­gestandaardiseerde processen gewerkt. Werknemers rijden telkens met een truck naar de gitterboxen, laden onderdelen in en zetten ze af aan de band. Bagi: “Met de nieuwe C-MATIC lanceert Linde voor de eerste keer een ‘Automated Guided Cart’ waarmee dit proces kan worden geautomatiseerd. Door een simpele druk op de knop kan hij met de benodigde onderdelen op weg worden gestuurd of naar een gewenste locatie geroepen. Dit met een autonomie tot wel zestien uur en een uiterst flexibele integratie in de huidige infrastructuur.” Een andere nieuwigheid die Motrac Handling & Cleaning met trots aankondigt, is de R-MATIC Reachtruck met een hefhoogte van 10 m en een hefvermogen tot 1,6 ton. Bagi: “Dit toestel beschikt over sensoren en driedimensionale camera’s die erover waken dat goederen steeds correct op de vorken worden geladen. Een navigatiesysteem met ingebouwde laser zorgt ervoor dat de truck steeds snel en zonder ongevallen zijn bestemming bereikt. Bovendien kan de R-MATIC zowel individueel als in een fleetmanagementsysteem worden ingezet. In die laatste situatie maakt hij deel uit van een netwerk waarbij een computersysteem de optimale route bepaalt, feedback van alle trucks verzamelt en de controle over heel de vloot voor zijn rekening neemt.    

Motrac Handling & Cleaning
Het Linde Robotics gamma brengt Duitse topkwaliteit die zijn gelijke niet kent.

Tekst Els Jonckheere  |  Beeld Motrac Handling & Cleaning
Uitgelichte afbeelding: 
Met de nieuwe C-MATIC lanceert Linde voor de eerste keer een ‘Automated Guided Cart’.