Motoren die energie transformeren in oplossingen

Veertig ton aan motoren uitleveren aan klanten. Het is wat WEG Benelux dagelijks doet vanuit zijn vestiging in Nijvel. Met meer dan 15.000 motoren op stock kan het als geen ander zeer snel inspelen op vragen van klanten. De Braziliaanse fabrikant van elektromotoren heeft van energiezuinigheid zijn visitekaartje gemaakt en daar plukken klanten uit alle takken van de industrie de voordelen van. 

Iedere machine die draait of beweegt wordt aangedreven door een motor. Wereldwijd nemen elektromotoren meer dan 50% van het verbruik van elektriciteit voor hun rekening. Elke procent zuiniger, betekent dus een flinke winst voor het milieu. Omer Vanheer, zaakvoerder van WEG Benelux: “Energiebesparing is al sinds het prille begin in 1961 het visitekaartje van WEG. Door de verbetering van bestaande producten of de introductie van nieuwe technieken, hebben we de lat steeds hoger kunnen leggen. Vandaag beschikken we al over producten die voldoen aan rendementsklasse IE4 en zelfs IE5. Een flinke besparing in de verbruikskosten voor klanten en een flinke winst voor het milieu.” Daarnaast onderscheidt WEG zich als een op en top familiebedrijf. “Openheid, flexibiliteit en verbondenheid met medewerkers en klanten is wat WEG kenmerkt. De beste promotie die we kunnen maken is de klanten meenemen naar Brazilië en ze tonen hoe de producten gemaakt worden”, aldus Vanheer. Daar hoort inzetten op innovatie bij. “In Brazilië werken ze nu bijvoorbeeld aan de bouw van complete windmolens en zonnecentrales of pilootprojecten rond elektromotoren in vrachtwagens en autobussen. Telkens evolueren, telkens de lat wat hoger leggen is wat de R&D-afdeling drijft.”

WEG Benelux
Van links naar rechts: James Jonckers, Werner Lievens en Omer Vanheer van WEG: “We kunnen alle motoropties die nodig zijn, verzorgen vanuit ons eigen atelier voor een snelle opvolging. Met kennis en kunde willen we het verschil maken.”

Ruime voorraad voor snelle leveringen
De tweede pijler voor WEG is de service. Operations manager Werner Lievens legt uit hoe WEG zich daarin onderscheidt. “Bijna elke klant heeft wel een specifieke eis voor zijn motor, iets wat net niet binnen de standaardspecificaties valt. Flensmontages, plaatsen van PTC’s, verwarmingselementen, antiroestbehandeling, schilderen … We kunnen alle motoropties die nodig zijn, verzorgen vanuit ons eigen atelier voor een snelle opvolging. Met kennis en kunde willen we het verschil maken.” Maar dat is slechts een deel van het verhaal. WEG gaat ook prat op zijn snelle belevering van klanten. De sleutel tot dit succes is de ruime voorraad in het magazijn van WEG in Nijvel dat 4.500 m² beslaat. “Wij houden meer dan 15.000 motoren op stock, net als drives, softstarters, tandwielkasten … Ruim 80% daarvan is dedicated, zodat leveringen in de Benelux perfect op één à twee dagen kunnen gebeuren. En wat wij niet hebben, komt uit het magazijn van WEG in Kerpen nabij Keulen, ook vlakbij dus voor onze Benelux klanten.” Werner Lievens vindt het verder belangrijk dat ze de taal van de klant spreken. “Letterlijk en figuurlijk. Wie telefoneert kan zijn vraag in zijn eigen taal formuleren.”

WEG Benelux
WEG houdt meer dan 15.000 motoren op stock, net als drives, softstarters, tandwielkasten … Ruim 80% daarvan is dedicated.

WG20: compact, efficiënt, robuust en betrouwbaar
De laatste jaren zet WEG ook sterk in op totaaloplossingen en ‘drop in replacement’ van middenspanningsmotoren. “Motoren, frequentieomvormers, softstarters, motorreductoren … klanten kunnen hier terecht voor het volledige plaatje. Op die manier hebben ze maar één contactpersoon nodig”, vertelt sales manager James Jonckers. Belangrijk in dit verhaal was de overname van WATT, de Oostenrijkse fabrikant van motorreductoren met koppels tot 20.000 Nm. “De toevoeging van de WG20 lijn aan het portfolio opende nieuwe markten voor ons, bijvoorbeeld material handling. Deze tandwielkasten in alle mogelijke varianten (haaks, kegel, recht …) blinken, zoals klanten het van ons gewoon zijn, uit in efficiëntie met zeer weinig vermogensverlies. Bovendien brengen ze een enorme geluidsreductie met zich mee. Door de flexibiliteit van het gamma kunnen we zeer eenvoudig de juiste combinatie maken met motoren. Dat geldt ook voor complexe projecten. Door totaaloplossingen te realiseren met energiebesparende producten werken we mee aan een hoger rendement voor onze klanten en een betere wereld voor de generaties die volgen”, geeft Jonckers nog mee. Op Indumation kan u uitgebreid kennismaken met de volledige WG20 lijn.   

Tekst Valérie Couplez  |  Beeld WEG Benelux