Naadloze integratie van visie in sturing

De plaatsen in de schakelkast worden steeds duurder. Als producent van universele en open besturings- en automatiseringscomponenten werkt Beckhoff Automation voortdurend aan oplossingen die de grenzen verleggen en tegelijkertijd een lagere totale kostprijs bieden. Tijdens de afgelopen SPS IPC Drives had de Duitse specialist in elk geval zijn huiswerk grondig gedaan. Het stelde tal van nieuwigheden voor die machinebouwers in staat stellen om nauwkeuriger, slimmer en sneller te werken op minder ruimte en met minder bekabeling. 

Beeldverwerking wordt in de machinebouw steeds vaker een onderscheidend kwaliteitscriterium. Met TwinCAT Vision zijn de noodzakelijke beeldverwerkingsfuncties nu als PLC-functiemodules op één uniform en allesomvattend platform beschikbaar. Daarvoor is er een beeldverwerkingsbibliotheek ontwikkeld waarvan de functiemodules en functies direct vanuit TwinCAT PLC kunnen worden opgeroepen. De integratie vereenvoudigt de engineering aanzienlijk, zodat visiontoepassingen nu door PLC-programmeurs zelf kunnen worden gerealiseerd. Hierdoor vervallen communicatieproblemen en kunnen de beeldverwerkings- en besturingscomponenten ook direct met elkaar communiceren. “Vroeger had je een Ethernet-verbinding nodig aan de camera of een ingebouwde controller of een aparte pc om de data te verwerken. Met TwinCAT vision beschik je over een module om dat eenvoudig via de sturing te laten verlopen”, verduidelijkt Patrick Gielis, zaakvoerder van Beckhoff Automation. “Het resultaat zijn nauwkeurigere, snellere en slimmere visiontoepassingen die bovendien een veldbuscommunicatie uitsparen. Beeldherkenning en -verwerking lopen in real-time mee in PLC-code. Je kan er met andere woorden zelfs een deltarobot mee aansturen. En dat geeft ons toch een serieus stapje voor.”

Beckhoff Automation
Decentrale servoaandrijving met eenkabeloplossing EtherCAT P: De AMP8000 vormt de optimale basis voor compacte en consequent gemodulariseerde machines.

Servoaandrijving direct in de servomotor
Het decentrale servoaandrijvingssysteem AMP8000 opent nieuwe mogelijkheden voor modulaire machineconcepten. De AMP8000 integreert de servoaandrijving in een zeer compacte vorm direct in de servomotor. Door de vermogenselektronica rechtstreeks aan de machine te plaatsen, vermindert de benodigde plaatsruimte in de schakelkast tot één koppelingsmodule die met slechts één kabel via een verdeler meerdere servoaandrijvingen voedt. Dit resulteert in een aanzienlijke besparing op materiaal, ruimte, kosten en installatiewerk. Gielis: “Dit bouwt verder op het power over EtherCAT verhaal dat we vorig jaar lanceerden waarbij één kabel spanning en signalen combineert. De beschikbare ruimte in de schakelkast wordt alsmaar duurder. Door zoveel mogelijk uit de schakelkast te halen en in the field te brengen kunnen we de totale kostprijs en het aansluitwerk verminderen voor onze klanten. Dat is de richting die we uit willen en de AMP8000 speelt hier perfect op in. De ingenieurs van Beckhoff hebben er ook voor gezorgd dat de vermogensmodule op het achterste uiteinde van de servomotor is aangebracht. Enkel de lengte neemt toe met 7 cm. Voor machinebouwers betekent dit slechts een minimale uitbreiding van de benodigde ruimte en de mogelijkheid van een eenvoudige conceptomzetting zonder constructieaanpassingen.”

Beckhoff Automation
De nieuwe industriële pc C6030 (rechts) combineert de ultracompacte vorm van de C6015 (links) met superrekenkracht.

Compacte industriële pc met tonnen rekenkracht
Met de C6015 nam de nieuwe serie van ultracompacte industriële pc’s vorige jaar een uitstekende start. Met de volgende telg, de C6030, zijn de talrijke voordelen zoals minder plaatsruimte, universele inzetbaarheid en flexibele montage nu ook beschikbaar voor complexe toepassingen met zeer hoge prestatievereisten. De slechts 132 x 132 x 67 mm grote multicorecomputer beschikt voor de benodigde rekenkracht over de Intel® Core™ i processoren van de zesde en zevende generatie en biedt maximale prestaties tot 3,6 GHz per core. Op die manier is de C6030 geschikt voor vrijwel elke automatiserings- en visualiseringstaak, of het nu gaat om uiterst complexe asbesturingen, veeleisende HMI-toepassingen, grootschalige gegevensafhandeling of extreem korte cyclustijden. “Continuïteit is belangrijk in de industrie. Dat geeft een industriële pc waarvan de componenten op lange termijn beschikbaar blijven een streepje voor op de klassieke pc. Je hoeft niet alles opnieuw te installeren en te programmeren wanneer hij uitvalt en vervangen moet worden, wat een machinestilstand van dagen zou betekenen. Met deze nieuwste telg gaan we verder op het zelfde elan om zo weinig mogelijk plaats in de schakelkast in te nemen voor zoveel mogelijk rekenkracht. Onze innovatiekracht zit hem in oplossingen die de totale kostprijs voor de klant verlagen”, besluit Gielis.

Tekst Valérie Couplez  |  Beeld Beckhoff Automation
Uitgelichte afbeelding: Met TwinCAT Vision word de mogelijkheden van op pc gebaseerde besturing uitgebreid met een doorslaggevend facetvan de machineautomatisering.