Ook Industrie 4.0 in verpakking en logistiek

Productie verandert in een Smart Factory. Machines en producten zijn digitaal gekoppeld en communiceren met elkaar. In de cloud worden installaties virtueel afgebeeld en met digitale systemen verbonden. De productie kan via een smartphone of tablet worden bestuurd. Met zijn slimme oplossingen draagt Bizerba nu al actief bij aan de manier waarop Industrie 4.0 vorm krijgt. Van de slim in een netwerk opgenomen productieketen, tot en met innovatieve diensten en businessmodellen.

Vandaag focust Bizerba op drie belangrijke pijlers. Eerst en vooral is er de personalisatie van producten of ‘mass customization made easy’. Sales manager Wouter Cougé: “Producten die persoonlijk op de consument zijn afgestemd, winnen aan populariteit. Met slimme hard- en softwareoplossingen die in een netwerk zijn geïntegreerd, helpt Bizerba om zelfs ‘batch size 1’ flexibel en efficiënt te produceren.” Tweede focus: machine-to-machine communicatie voor autonome processen en een, in een netwerk opgenomen, productie die zichzelf analyseert. “Denk maar aan ons innovatieve plug-in® labelsysteem”, vertelt Cougé. “Hierbij bestuurt en controleert het etiket zelfstandig het etiket­teersysteem. De sleutel is de code op de achterkant van het etiket. Door deze te scannen, stelt de etiketteermachine zich autonoom in op het individuele product. Nog een voordeel is dat het toestel het etiketverbruik automatisch registreert. Aangevuld met een magazijn­beheersysteem initieert het bestellingen automatisch. Het is met dergelijke gekoppelde processen dat u de kosten van uw magazijnbeheer kunt verlagen.”

Bizerba
Een voorbeeld van visie-inspectie.

Ook na de verkoop
Aan het onderhoud van machines hangt een prijskaartje. Bizerba probeert dit te minimaliseren door ‘Predictive Maintenance’. Cougé: ­Dit is onze derde ‘slimme’ pijler. Sensoren registreren de productie in real-time. Met deze gegevens wordt in de cloud een virtueel beeld van de installatie opgemaakt. Software registreert, slaat op en evalueert in real-time de gegevens van de gedigitaliseerde machines. Ze herkent vroegtijdig mogelijke zwakke plekken en meldt deze zelfstandig. Het serviceteam wordt ­automatisch geïnformeerd, zodat het probleem kan worden verholpen voordat de machine uitvalt.    

Tekst Els Jonckheere  |  Beeld Bizerba
Uitgelichte afbeelding: 
Tweede focus van Bizerba is machine-to-machine communicatie voor autonome processen.