Operator, cobots en grijper werken veilig samen

In de fabriek van de toekomst staan robots centraal. Enige probleem: er zijn nog heel wat veiligheidsissues. Met de Co-act EGP-C lanceert Schunk een oplossing die op dat vlak al flink wat soelaas brengt. Deze intelligente grijper voor cobots voldoet immers aan alle veiligheidsvoorwaarden voor een efficiënte samenwerking tussen mens en robot.

Op de werkvloer zullen steeds meer robots hun intrede doen. Voor sommige taken zullen ze de mens volledig vervangen. Maar in heel wat processen zullen ze de operator enkel maar ‘bijstaan’ in het uitvoeren van zijn opdrachten. Bart De Weggheleire, marketing manager van Schunk Intec: “Vooral in de assemblage is een menselijke tussenkomst nog altijd vereist. In deze branche zal het aantal robotassistentiesystemen gevoelig toenemen. Intelligente en veilige grijpers zijn, samen met de cobot,  in dergelijke processen een grote stap vooruit op het vlak van ergonomie en tijdswinst. Zij kunnen de componenten immers aanreiken aan de operator die zich nog enkel op de werkelijke assemblage en kwaliteitscontrole dient te concentreren. Het grote probleem is dat dergelijke ‘samenwerkingsverbanden’ nog niet echt veilig zijn. Een standaardgrijper detecteert nog onvoldoende de menselijke nabijheid en kan bijvoorbeeld geen onderscheid maken tussen een werkstuk en een vinger. Resultaat: de vinger wordt letterlijk geplet als die tussen de grijpervingers terechtkomt tijdens het grijpen, want zo’n grijper gebruikt een hele grote kracht.”

Prototype enthousiast ontvangen
Als onafhankelijke producent van en innovatieleider in grijpers en robot-accessoires is Schunk al langer bezig met het zoeken naar oplossingen voor deze problematiek. Vorig jaar introduceerde ze op de Hannover Messe een prototype van een veilige en intelligente HRC (Human Robot Collaboration) grijper: de SCHUNK Co-act Gripper JL-1. “Dankzij zijn touchscreen, gevoelssensoren en camera is deze dermate veilig en intelligent dat ongevallen op de werkvloer quasi volledig zijn uitgesloten”, vertelt De Weggheleire. “Het prototype kon op flink wat aandacht rekenen en kreeg zelfs de Hermes Award. Schunk kreeg dus de nodige confirmatie dat ze het juiste pad was ingeslagen, en legde zich het afgelopen jaar toe op de verdere optimalisering van een basisversie die specifiek is bestemd voor de assemblage met kleine elektrische en andere onderdelen: de EGP-C. Dit is de eerste industriële grijper die door het DGUV (Deutsche Gesetzliche Unfallversicherung – nvdr) is goedgekeurd en gecertificeerd voor mens-robotsamenwerking.”

Schunk
Vorig jaar introduceerde Schunk op de Hannover Messe een prototype van een veilige en intelligente HRC grijper: de SCHUNK Co-act Gripper JL-1.

Over wat gaat het nu?
De EGP-C is een compacte tweevingerige parallelle grijper die omsloten is door een botsingsbeschermingscover. Ze voldoet aan de vereisten van de ISO/TS 15066 en is op zo’n manier ontworpen dat de operator zich niet kan verwonden. De Weggheleire: “Wanneer een mens te dichtbij komt, gaat de grijper in safety-modus. Tevens laat de EGP-C het werkstuk nooit los, wat eveneens de veiligheid bevordert. Verder is ze uitgerust met leds die de toestand van de grijper aangeven. De besturing gebeurt door middel van een eenvoudige, digitale I/O. Alle regelelektronica zit in de behuizing van de grijper vervat. Er is dus geen bijkomende ruimte nodig in de schakelkast. De grijpkracht kan in verschillende stappen worden ingesteld. De onderhoudsvrije servomotoren en de krachtige rolgeleidingen garanderen een hoog efficiëntieniveau. De EGP-C is binnenkort beschikbaar met een vingerslag van 6 mm en inzetbaar voor de manipulatie van componenten met een maximaal gewicht van 0,7 kg. Dankzij de 24 V DC spanning kan de grijper ook voor mobiele toepassingen worden gebruikt. De grijper wordt geleverd als een volledig gemonteerde unit met de juiste interface voor de cobots van KUKA, Fanuc of Universal Robots. Interfaces voor andere robotconstructeurs zijn mogelijk op aanvraag.”

Tekst Els Jonckheere  |  Beeld © Schunk GmbH & Co. KG.
Uitgelichte foto: De SCHUNK Co-act gripper EGP ontlast de operator bij de taken die monotoon zijn en een hoge concentratie vereisen.