Proceslijnen voor vloeibare ingrediënten: snel, betrouwbaar en kostenefficiënt

Wie in de voedingsindustrie aan de slag gaat met vloeibare ingrediënten, moet kunnen rekenen op een perfecte dosering om tot een ideale productsamenstelling te komen. Maar er komen ook nog heel wat andere zaken bij kijken. Hebt u al nagedacht over hoe u die leidingen voor de volgende batch weer helemaal gereinigd krijgt? Of hoe u vaste materialen zoals chocolade of vetten kan afsmelten om mee in de receptuur te gaan? Fullwood Packo heeft voor elk van deze stappen een antwoord op maat van uw productie in aanbieding. Het Zedelgemse bedrijf bezit ook over de kennis en vaardigheden die nodig zijn om een volledig uitgeruste proceslijn af te leveren.

Fullwood Packo
Een doseeroplossing met containers leent zich het beste voor een volume tot ongeveer 10.000 l. Daarboven wordt het te arbeidsintensief.

Als er één aspect is waarin Fullwood Packo zich onderscheidt dan is het de maximale aandacht voor hygiëne die naar elk van zijn installaties gaat. Ze zijn ontworpen en gebouwd om de reinigbaarheid en zodoende de voedselveiligheid te garanderen: aangepast rvs met sanitaire koppelingen en zonder dode zones, volledig zoals BRC 7 en IFS het voorschrijven. Dat streven naar kwaliteit wordt mogelijk gemaakt door alle installaties in huis te bouwen: van de tanks en de leidingen, tot het reinigingssysteem en zelfs de pompen. Bovendien streeft Full­wood Packo continu naar een zo hoog mogelijk gebruiksgemak en ergonomie voor uw medewerkers. Alle onderdelen worden geplaatst en gemonteerd met optimale toegang bij onderhoudswerken. Daarbij worden de installaties en proceslijnen steeds als bouwblokken samengesteld volgens de situatie in uw fabriek. Uw noden worden in kaart gebracht en vertaald naar de engineering die het beste bij uw processen en producten past.

Fullwood Packo

Standaardinstallaties op maat afgewerkt
Dat geldt ook voor de doseerinstallaties die Fullwood Packo ontwikkelt voor de levensmiddelenindustrie. Met hun uitgekiende ontwerp zorgen zij voor een snelle, betrouwbare en kostenefficiënte productie van vloeibare ingrediënten op maat van uw proces. Afhankelijk van het volume van het te doseren ingrediënt, zijn er twee oplossingen mogelijk: containers of bulklevering. Voor beide systemen voorziet Fullwood Packo de volledige engineering, het leidingwerk en de pompen incluis, vanaf de plaats waar de goederen de fabriek binnenkomen tot aan het eigenlijke doseerpunt. Tot en met een volume van ongeveer 10 à 12.000 l per week zal een containeroplossing voor u de meest rendabele investering zijn. Van zodra dat punt overschreden wordt, zullen containers een te arbeidsintensieve oplossing blijken en zal ook de benodigde stockageruimte hoog oplopen. Dan kan beter gekozen worden voor bulklevering, waar de ontvangsttank tot 30.000 l kan herbergen. Combinaties van beide systemen zijn uiteraard ook steeds mogelijk, aangezien er per ingrediënt kan bekeken worden wat de best mogelijk aanlevering en dosering oplevert. De systemen worden uitgerust met een passende CIP-installatie met recuperatie van water. Bij een systeem voor bulklevering wordt zelfs recuperatie van het reinigingsmiddel mogelijk. 

Fullwood Packo
Er kan ook gekozen worden voor een oplossing met opslagtanks voor bulklevering waarbij het leidingwerk de vloeibare ingrediënten perfect tot aan het doseerpunt brengt.

Volledige controle over mengproces dankzij smeltunit
Niet alle producten zijn echter al bij levering vloeibaar om in de receptuur te passen. Daarom beschikt Fullwood Packo tevens over een smeltunit die u alle controle zal bieden om het mengproces aan de perfecte temperatuur te laten gebeuren. De blokken vaste voedingsproducten (boter, margarine, vetten, chocolade …) worden op een verwarmd rooster van rvs leidingen gelegd met daaronder een opslagtank om het gesmolten product op te vangen. De temperatuur van het smeltrooster kan verschillen van de temperatuur in de opslagtank, wat enorm interessant is voor producten die temperatuurgevoelig zijn. Met deze smeltunit krijgt u het ideale instrument in handen om het doseren van niet-vloeibare producten gecontroleerd te laten verlopen en een enorme tijdsbesparing te realiseren. En om het plaatje compleet te maken, kan Fullwood Packo u ook voorzien van oplostanks waarin poeders of droge stoffen vloeibaar gemaakt worden om tot een perfecte dosering te komen. Voor elke mogelijke bewerking die uw proceslijn voor vloeibare ingrediënten nodig heeft, kan Fullwood Packo een gepaste installatie voorzien.

Tekst Valérie Couplez  |  Beeld Fullwood Packo