Rittal systeemklimatisering in de voedingsindustrie

Lucht/water-warmtewisselaar in Hygienic Design

De klimatisering van schakelkasten met waterkoeling is zeer doeltreffend, in het bijzonder wanneer de productiehal reeds over een centrale koelwatervoorziening beschikt. Voor de voedingsindustrie, waar zeer strenge hygiënische vereisten gelden, zijn de Rittal lucht/water-warmtewisselaars in Hygienic Design ideaal.

Twee varianten
Rittal breidt haar gamma uit met twee nieuwe lucht/water-warmtewisselaars voor wandmontage in Hygienic Design uitvoering, specifiek voor de voedingsindustrie. Deze apparaten leveren koelprestaties van resp. 0,65 kW en 1,2 kW. Het hygiënische ontwerp beperkt het risico op contaminatie, wat de productveiligheid ten goede komt.

Verbeterd ontwerp
Bij de ontwikkeling van de Hygienic Design lucht/water-warmtewisselaars heeft Rittal aandacht geschonken aan verschillende belangrijke punten. Zo zijn bij bevestiging aan de buitenkant van de kast geen schroeven meer zichtbaar. De behuizing uit roestvast staal is geborsteld met een korrel van 400, wat een Ra oppervlakteruwheid lager dan 0,8 µm oplevert. De gladde oppervlakken zijn eenvoudig te reinigen en te desinfecteren. Doordat er geen moeilijk schoon te maken gleuven zijn, kan zich daar ook geen vervuiling opstapelen.

De bovenkant van de behuizing helt 30 graden naar voren, een typische eigenschap van Hygienic Design. Deze voorkomt dat er voorwerpen of vuil op het dak blijven liggen en zorgt dat reinigings- en desinfectiemiddelen snel afvloeien.

Dichtingen
De rondlopende dichting tussen lucht/water-warmtewisselaar en schakelkast is uit silicone. Ze voorkomt de overdracht van kleur- en smaakstoffen, én van ongewenste geuren. De dichting kan eenvoudig vervangen worden in geval van mechanische beschadiging. Door de blauwe kleur – conform FDA-richtlijn 21 CFR 177.2600 – is de dichting goed te onderscheiden van verontreiniging door voedingsresten. Ook de vlakdichtingen aan de fittings voor wateraansluiting zijn blauw én geometrisch zodanig ontworpen dat ze de vorm van de fittings nauw volgen. Een eindstop in metaal voorkomt compressie van de dichting. Zo wordt verhinderd dat er zich in randen verontreinigingen en micro-organismen kunnen vasthechten.

Normconform en gecertificeerd
De lucht/water-warmtewisselaars beantwoorden met een beschermingsgraad IP 56/59 aan de strenge vereisten voor hogedruk- en stoomreiniging. Bovendien zijn ze internationaal inzetbaar door een C-UR en CSA-goedkeuring. Deze Hygienic Design innovatie werd uitvoerig getest door het DGUV Food certificeringsagentschap conform GS-NV 6 (testprincipes voor hygiëne). Verder zijn de toestellen conform DIN EN ISO 14159:2008 en geschikt voor toepassing in de voedingssector volgens DIN EN 1672-2:2009.