NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
ABISS 2019 | Ridder IQ brengt  inzicht in productie

ABISS 2019 | Ridder IQ brengt inzicht in productie

We hebben van die goed bewaarde geheimen in onze Belgische industrie. Wist u dat Teksam Company uit Genk een wereldspeler is in snel uitschijfbare masten? Het maakt het verschil door in te zetten op kwaliteit en scherpe levertermijnen. Inzicht in de productie is daarbij onontbeerlijk. Sinds kort rekent TeksamCo daarvoor op Ridder iQ, het ERP-pakket voor de maakindustrie van Trivest Software Group. “We zijn van een ouderwetse manier van werken naar supersonisch gegaan. Ongelooflijk hoeveel inzicht we er mee gewonnen hebben”, vat Serge Do Ceu, Director Finance & Administration samen.

TeksamCo is gespecialiseerd in mobiele, snel uitschuifbare masten die in drie merken onderverdeeld zijn. Teklite dient voor verlichting en bewaking en komt bijvoorbeeld terecht op interventiewagens van de brandweer. Het gaat van eenvoudig manuele systemen tot ver doorgedreven elektrische mastsystemen met afstandsbediening. Ten tweede heb je Clark Masts, pionier in snel opstelbare mastsystemen die voor telecommunicatie, metingen en bewaking worden ingezet. TekMast legt zich dan weer toe op sectionele masten die uitstekend bestand zijn tegen moeilijke omstandigheden en militaire goedkeuring hebben. “Slechts 2% van wat we produceren is voor de Belgische markt bestemd, de overige 98% vindt overal ter wereld een afzetmarkt.” Dat wil echter ook zeggen dat TeksamCo globale concurrentie ondervindt. “Je moet dus snel kunnen leveren. Levertermijnen van vier à zes weken zijn de regel geworden. Daarnaast maken we het verschil door standaardproducten ook helemaal aan te passen aan de noden van een klant. Als een klant het vraagt, zullen we met hem mee denken en ontwikkelen.”

Weg met alle papieren! In de productie van TeksamCo staan nu touchschermen met Ridder IQ Shopfloor.

 

Flexibel en gebruiksvriendelijk

Om daarin blijven uit te blinken wilde Do Ceu meer inzicht in de productie hebben. “De productievloer was in feite een blinde vlek. Bestellingen gingen erin, maar je had pas weer een overzicht wanneer het product klaar was. Bovendien bracht dat een enorme papierslag met zich mee. We waren te afhankelijk van documenten. Willen we verder groeien, dan moesten we dit aanpakken en evolueren naar een moderne bedrijfsvoering.” Een ERP-pakket moest soelaas brengen. Na een vergelijking van de demo’s van verschillende fabrikanten koos TeksamCo resoluut voor Ridder iQ van Trivest Software Group. “Het was niet alleen geschreven in de laatste nieuwe elektronische taal, het voelde ook heel flexibel en gebruiksvriendelijk aan. Ik wist meteen dat de consultant zou kunnen meedenken met me om ons echt die oplossing te geven die we nodig hadden. Ik moest mijn productieprogramma niet plooien naar het ERP-programma, het ging net andersom. Je kon er iets formidabels uit toveren.”

Inzicht in productie

TeksamCo legde de lat meteen hoog. Vorig jaar begon de implementatie met verschillende modules tegelijk. “Niet de makkelijkste weg”, geeft Do Ceu toe. “Maar wel de noodzakelijke om snel inzichten te krijgen. Er gebeuren meer dan honderd verschillende bewerkingen in huis om de masten af te werken, van draai- en freeswerk, tot lassen, plooien en snijden, assemblage en zelfs kunststof en rubber vulcaniseren voor onze eigen dichtingen. Een van de belangrijkste verbeteringen was de integratie van de ‘vault’. Hierin worden de tekeningen, met alle details, bewaard en gekoppeld met onze engineering afdeling. Alle informatie is dus digitaal beschikbaar. Weg met alle papieren! In onze productie staan nu touchschermen. Met een paar klikken weten de operatoren wat te doen en hebben onze verkoopmensen tegelijk inzicht in hoe ver het order staat in de productie. Onvoorstelbaar hoeveel informatie je eruit kan halen. Dat is een ongelooflijke winst.”

Serge Do Ceu: “De weerstand tegen de verandering is intussen weggeëbd want iedereen ontdekt nu de voordelen die het voor hem oplevert. Nu kunnen we stap voor stap verder groeien.”

 

Naar hypermoderne bedrijfsvoering

Volgens Do Ceu zal de tijdswinst die dat nu al oplevert nog groter worden wanneer ook de calculatie- en de planningsmodule volgen. “Je kan dan gaan spelen met parameters om te zien wat de best mogelijke manier is om de bestellingen binnen de gewenste tijd af te werken. Hebben we een extra ploeg nodig? Moet er iemand bijkomen aan een machine? Vragen we onze werknemers om overuren te maken? De mogelijkheden zijn legio. Op een jaar tijd zijn we van een ouderwetse bedrijfsvoering naar hypermodern gegaan. Dat heeft veel geduld gevraagd van onze vijftig medewerkers. De weerstand tegen de verandering is intussen weggeëbd want iedereen ontdekt nu de voordelen die het voor hem oplevert. Nu kunnen we stap voor stap verder groeien.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.