Lenze
02:20
05-06-2018

Automatiserings­componenten die klaar zijn voor de toekomst

De Hannover Messe bewees zich ook dit jaar weer als technologische hoogmis. Geen evidentie om tussen al die innovaties in het oog te springen. Een koud kunstje voor Lenze dat met zijn nieuwe producten verder gaat op de ingeslagen weg. Met andere woorden, de specialist in automatiseringscomponenten blijft inzetten op nieuwigheden die het leven van machinebouwers een stuk vereenvoudigen en nieuwe businessmodellen mogelijk maken. Digitalisering en flexibele automatisering vormden daarin de sleutelwoorden.

Lenze is klaar voor het Internet of Things. Dat bleek duidelijk op de Hannover Messe. Met zijn laatste modulaire apparaat, de i950 Servo Inverter, geeft Lenze machinebouwers toegang tot een uitgebreid automatiseringsplatform.  Het zal er in de toekomst niet meer toedoen of de machinebouwer op zoek is naar een gecentraliseerde of gedecentraliseerde automatiserings­topologie of een intelligente mix van beide. Het nieuwe toekomstbestendige portfolio omvat alle niveaus en laat gestandaardiseerde datacommunicatie toe, net als een verbinding met de cloud. Lenze staat zo garant voor een gemakkelijke, efficiënte toegang voor machine­bouwers die intelligente, geconnecteerde en op maat-gemaakte machines zo snel mogelijk naar de markt willen krijgen, compleet met bijhorende digitale diensten. 

Lenze
De combinatie van een i950 servo-inverter met een m850 synchrone motor en een g700 planetaire tandwielkast faciliteert een kostenefficiënte productie.

Standaardmodules, individueel aan te passen
De nieuwe i950 servo inverter stelt gebruikers in staat om gestandaardiseerde technologie­modules te gebruiken in de FAST Application Software Toolbox. Waar nodig kunnen deze modules individueel aangepast worden of van eigen software voorzien (mits ze geprogrammeerd is volgens IEC61131-3). Hij kan dus machinemodules op een gestandaardiseerde manier ontwikkelen, net als een uitgebreide set aan herbruikbare software. Een veilige investering dus met weinig inspanningen. Deze servo-inverter is verder ook beschikbare in een slimme aandrijvingsoplossing. De combinatie van een i950 servo-inverter met een m850 synchrone motor en een g700 planetaire tandwielkast faciliteert een kostenefficiënte productie. Hiermee speelt Lenze in op het stijgende aantal assen dat in moderne toepassingen moet gecontroleerd en gesynchroniseerd worden en de stijgende vraag naar flexibiliteit. Elke component in deze oplossing blinkt uit in functionaliteit. Zo beschikt de i950 over drie gebruiksmodi waardoor de OEM’er zich heel wat programmeerwerk kan besparen. Hij hoeft enkel nog de parameters in te geven. De m850 valt dan weer op door zijn gunstige ratio tussen de massa-inertie van de lading en de motor, wat resulteert in een geluidsarme werking. De g700 planetaire tandwielkast ten slotte biedt keuze uit veertien versies. De slimme servoas is een geconcentreerd antwoord op de eisen die aan machines, elektronica en digitalisering gesteld worden.

Lenze
Het zal er in de toekomst niet meer toedoen of de machinebouwer op zoek is naar een gecentraliseerde of gedecentraliseerde automatiseringstopologie of een intelligente mix van beide.

2D- en 3D-informatie voor snel samenstellen schakelkasten
Dat digitale engineering het leven van machinebouwers gemakkelijker maakt bewijst ook de integratie van de Lenze i500 serie van frequentieregelaars in het EPLAN Data Portal. Met de volledige twee- en driedimensionale datasets en gedetailleerde productinformatie kunnen schakelkasten nog makkelijker, sneller en nauwkeuriger samengesteld worden. Het is net deze graad van gebruiksvriendelijkheid die nodig is om de stap te kunnen zetten naar een rendabele enkelstuksproductie. Dankzij de 3D-beelden van verbindingen is het bijvoorbeeld mogelijk om volledige kabelbomen met de correcte lengtes en verbinding automatisch te personaliseren. Gebruikers krijgen met andere woorden een snelle manier om de schakelkast perfect op maat de ontwerpen.

Lenze
Zo wordt er een digitaal profiel van de machine gecreëerd dat kan dienen als basis voor verschillende diensten.

Digitale diensten ontwikkelen
Met Asset Management wil Lenze als laatste machinebouwers ook nieuwe mogelijkheden aanreiken. Naast de verkoop en het onderhoud van machines winnen digitale diensten immers aan belang. De Asset Management applicatie voorziet een veilige datalocatie. De inventaris van de volledige machine en al zijn relevante componenten worden ter plekke gecatalogeerd, samen met hun serienummer, identificatiegegevens, functioneringsgebied en foto’s van de locatie. Deze dataset wordt dan nog verder verrijkt met informatie over zaken zoals levertijden, beschikbaarheid, onderhoudsintervallen, handleidingen … Zo wordt er een digitaal profiel van de machine gecreëerd dat kan dienen als basis voor verschillende diensten. Een ideaal instrument om snel foutmeldingen op te lossen en onderhoudstaken aan te vragen, maar ook het eigenlijke engineering proces kan zo vereenvoudigen en nauwkeuriger worden. 

Tekst Valérie Couplez  |  Beeld Lenze

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Industrial Automation partners

AutomatiseringIT-veiligheid