NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Autonome radar niveausensoren verlagen de logistieke kosten
De varianten van de nieuwe VEGAPULS Air serie dekken meetbereiken van 1,2 tot 30 m.

Autonome radar niveausensoren verlagen de logistieke kosten

Logistiek vandaag vraagt om een minutieuze planning van operationele processen. Just-in-time leveringen zijn voor bedrijven goud waard. Met de autonome radar niveausensoren VEGAPULS Air is er niet alleen te allen tijde duidelijkheid over het niveau in een container, maar ook waar deze zich momenteel bevindt. Ze bieden zich dan ook aan als de oplossing bij uitstek om uw logistieke processen te optimaliseren.

De landbouwsector heeft het niet onder de markt. De impact van het weer op de oogst is enorm en bovendien een factor die landbouw­ers niet in de hand hebben. Waar ze wel iets kunnen aan veranderen is de logistiek. Wanneer dierenvoeder, mest of water dringend moeten worden aangevoerd, schieten transportkosten de hoogte in. In hun ‘Truck Study’ (2018) berekenden de economen van PwC dat meer digitale intelligentie de kosten voor standaardtransport kan halveren. De basis daarvan is de slimme bewaking van voorraden. VEGA heeft zich daarom gebogen over een oplossing: een innovatief meetsysteem dat zowel voorraadbeheer als rit- en routeplanning combineert. Bedrijven kunnen op die manier hun transportmanagement afstemmen op de actuele nood. Met kennis over het huidige niveau van opslagsilo’s, -tanks of -containers wordt het aandeel dat vrachtwagens leeg rijden aanzienlijk gereduceerd. Stap voor stap digitaliseren Bij digitalisering worden de grote woorden niet gespaard. Het is wel degelijk een drijfveer voor efficiëntie. Maar wie te groot denkt, kan bedrogen uitkomen. Kleine uitbreidbare stappen zijn een beter pad naar het automatiseren van logistieke processen. Alles begint met sensoren die continu en ongeacht waar ze zich bevinden informeren wanneer er geleverd moet worden. Dat is precies wat de VEGAPULS Air radarsensoren op batterijen doen. Ze meten overal betrouwbaar, zelfs waar er geen elektriciteit of datanetwerk te vinden is. Bovendien zijn ze eenvoudig op de container te installeren. Eenmaal in gebruik scoren ze met hun hoge nauwkeurigheid en nivelleerbereik, dat zelfs voor grote silo’s met een inhoud van enkele duizenden kubieke liters volstaat. Verder zijn ze onderhoudsvrij en geschikt voor alle denkbare media: van graansoorten tot chemicaliën, van vloeistoffen tot afval.

Productmanager Clemens Hengstler (VEGA) toont hoe eenvoudig de VEGAPULS Air 23 kan worden bevestigd aan IBC-containers: gewoon opplakken, inschakelen en het werkt.

Exacte positie en inhoud van IBC containers

VEGA houdt zich al jaren bezig met hoe het de waarde kan verhogen in logistiek. Het familiebedrijf dat wereldleider is in radartechnologie legt de verbinding tussen de digitale en de fysieke wereld om transport efficiënter te maken. De aanzet kwam van een klant uit de chemische industrie. Hij was op zoek naar een sensoroplossing om IBC’s te centraliseren. VEGA nam de handschoen op en ontwikkelde een radarmeetsysteem dat een meting door de containerwand mogelijk maakt. De sensor kreeg een robuuste weerbestendige behuizing die permanent op de container kan blijven zitten. Hij houdt de actuele status voortdurend bij, zowel tijdens het transport als bij de opslag. Zelfs wanneer IBC containers verschillende lagen hoog worden gestapeld, slagen de autonome VEGA sensoren er nog in om het huidige niveau en de exacte positie van elke individuele container door te zenden naar de cloud.

Kleiner, robuuster en gebruiksvriendelijk. De VEGAPULS Air 23 is binnen enkele seconden aangebracht en autonoom aan de slag.

Verschillende netwerkverbindingen

Wat begon voor IBC’s bleek relevant voor alle denkbare meetpunten. Tot op vandaag zijn er immers veel bedrijven die hun niveaus eerder inschatten in plaats van precies te weten hoe vol de opslagtanks zijn. Het voordeel van de VEGAPULS Air is dat hij weinig energie nodig heeft om zich van zijn taken te kwijten en waardevolle gegevens aan een ingestelde frequentie over te dragen. Klanten kunnen de netwerkverbinding kiezen die het beste past bij hun toepassing. Naast mobiele netwerken (zoals NB-IoT of LTE-M), bestaat er een LoRaWAN variant. Hiermee kan de sensor geïntegreerd worden in lokale, private netweken. Het lage frequentiebereik is ideaal voor de kleine hoeveelheden gegevens die doorgestuurd worden. Dit leidt tot een zeer goede netwerkdekking met een laag energieverbruik en vooral tot een hoge signaalsterkte. Op die manier is de niveausensor zelfs in de kelder van een gebouw bereikbaar.

Combinatie met VEGA Inventory System

In tegenstelling tot klassieke processensoren communiceren de autonome sensoren met cloudoplossingen. Ze kunnen ook gecombineerd worden met het VEGA Inventory System. Deze software bepaalt aan de hand van de meetgegevens de optimale bestelhoeveelheden en planning. Dankzij deze verbinding kunnen klanten de klok rond hun goederen nauwlettend in de gaten houden. Ze hebben ook toegang tot een eigen logistiek beheersysteem, zonder zelf in software te moeten investeren. Iedereen kan zo profiteren van de VEGAPULS Air sensor. Want met een betere leverings- en routeplanning worden medewerkers efficiënter ingezet en worden klanten wachttijden en leveranciers lege ritten bespaard. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.