Platform over productie- en procesautomatisering
Motion, Gears & Drives

Bereid u voor op voorspellend onderhoud

WG20-WMS

13 augustus 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Als de voorspellingen juist zijn, zullen er in het jaar 2021 25 miljard apparaten verbonden zijn met het Internet van dingen (IoT). Marek Lukaszczyk, marketingmanager voor Europa bij WEG, fabrikant van tandwielkasten, legt uit hoe het onderhoud van motorreductoren in dit model past.

Motorreductoren zijn de zwaargewichten in de aandrijftechniek die nodig zijn om een grote hoeveelheid data te verwerken en het vermogen en koppel te bepalen. Ze besturen de noodzakelijke bewegingspatronen van machines en systemen en zorgen ervoor dat productielijnen soepel blijven draaien. Als er een storing met een motorreductor optreedt, kan dit zeer kostbare gevolgen hebben voor bedrijven.

Vanwege de aanzienlijke krachten die door machines worden uitgeoefend, worden storingen vaak niet op tijd gedetecteerd en komen hele systemen tot stilstand. Dit kan zeer nadelige gevolgen hebben als andere belangrijke bedrijfsonderdelen ook uitvallen totdat er een vervangende motorreductor wordt geïnstalleerd.

Ook al zijn we niet in staat om in de toekomst te kijken, we kunnen wel: de toekomst voorspellen.  Met een strategie van voorspellend onderhoud (PdM) kan onderhoudspersoneel de kritieke data verzamelen om prestatiestoringen te helpen identificeren. Met deze inzichten kunnen problemen maanden voordat ze potentiële storingen veroorzaken worden verholpen; dit voorkomt downtime, vermindert overbestedingen voor onderhoud en beperkt operationele risico’s.

Een slimmere methode van onderhoud

Voorspellend onderhoud is een techniek die gebruik maakt van apparatuur voor condition monitoring om operationele prestaties in realtime te meten en te beoordelen. Door op regels gebaseerde diagnoses samen te voegen met voorspellende formules wordt bij PdM een exacte tool gemaakt om data te verzamelen en te beoordelen.

Deze methode is gebaseerd op het anticiperen van de toekomstige staat van een systeem door potentiële storingen en de onderhoudsacties die aandacht vereisen uit te lichten. Een datagestuurde benadering maakt gebruik van voorspellende analytics en algoritmen gebaseerd op realtime-data om specifieke problemen te identificeren, waarbij er in veel gevallen geen zichtbare tekenen van beschadiging zijn.

Bedrijven besteden soms heel veel tijd en middelen aan het uitvoeren van onderhoudscontroles, maar ze hebben niet de data om na te gaan of hun strategie effectief is, zelfs niet of het hun belangrijkste problemen aanpakt. Maar er is een beter alternatief.

De toekomstvisie van WEG

WEG Motor Scan is voor een motorreductor eigenlijk de eerste stap naar het IoT. Het is een kosteneffectieve manier van voorspellend onderhoud om de levensduur van motorreductoren te verlengen. Onderhoudspersoneel kan met WEG Motor Scan in combinatie met de bijbehorende software WEG Motor Scan Gateway in een oogopslag analytische data van de motorprestaties zien vanaf een telefoon, computer of mens/machine-interface (HMI).

De sensor kan op zowel oude als nieuwe motorreductoren, inclusief elektromotoren, worden bevestigd. De sensor verschaft allesomvattende diagnostische gegevens over de staat van de motor door monitoring van oppervlaktetemperatuur, analyse van trillingen, data over bedrijfsuren, snelheid en smeringsintervallen en berekeningen van foutieve uitlijningen.

De verzamelde data kunnen via de app of Bluetooth worden verzonden en opgeslagen op een beveiligd platform in de cloud, waar data van meerdere sensoren tegelijkertijd kunnen worden bekeken. Op het IoT-platform van de software krijgt u een uitgebreid overzicht voor diagnose en kunnen alarmmeldingen geconfigureerd worden wanneer basislijnwaarden worden overschreden.

Kan deze manier van onderhoud de norm worden voor motorreductoren? In 2021 zullen naar schatting 25 miljard apparaten verbonden zijn met het IoT en wij denken dat motorreductoren in dit cijfer moeten worden opgenomen. Voor onderhoudstechnici die klaar staan om de eerste stappen in de wereld van IoT te zetten, zijn er vier gratis technische gidsen over motorreductoren verkrijgbaar op www.weg-wg20.com met basisinformatie over de aankoop van motorreductoren en onderhoudsadvies.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • foodtec

  FoodTec

  Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details