Dankzij het SmartMONITOR systeem kunnen de operatoren bij machinestoring kort op de bal spelen. Vlnr Kurt De Pauw, Technical Sales Manager WERMA, Rudi Vermeulen Factory Manager en Guy Biets Production Leader Yamauchi.

00:57
24-01-2020

Betaalbaar monitoringsysteem voorkomt machinestilstand

Spuitgieterij Yamauchi in Hasselt had vroeger af te rekenen met productieverlies door regelmatige machinestilstand. Factory Manager Rudi Vermeulen vertelt: „Wij hebben vijftig machines verspreid staan over twee hallen. De hallen worden van elkaar gescheiden door een betonnen muur en de afstand tussen de eerste en laatste machine is 100 m. Het geheel wordt beheerd door drie operatoren.”

Door deze ruimtelijke omstandigheden konden zij niet op tijd ingrijpen bij machineproblemen, met alle gevolgen vandien zoals een product dat zodanig verhard is, dat je het er moet uitkappen. Het eigen monitoringsysteem van de machinefabrikant was te duur, dus ging Yamauchi op zoek naar een betaalbaar alternatief en vond dit bij het SmartMONITOR systeem van WERMA.

Gemiddeld 20% minder stilstand

SmartMONITOR  is een intelligent, radiogestuurd systeem dat performantiegegevens van machines opneemt en deze via een radioverbinding naar een database stuurt waar ze geanalyseerd worden. Het systeem maakt deel uit van de WERMA signaaltoren. Door deze signaaltorens in een intelligent netwerk op te nemen, wordt een eenvoudig, betaalbaar retrofit alternatief gecreëerd voor conventionele, complexe MDC systemen. “Tijdens de testperiode ontdekten we al vrij snel dankzij SmartMONITOR een van de voornaamste oorzaken van de machinestilstand“, aldus Vermeulen. “De foutmeldingen deden zich voor na het invoeren van een nieuwe batch grondstof! Ruggenspraak met onze leveranciers resulteerde zo in 20% minder stilstand.“

Kort op de bal spelen

Omdat de machines bij Yamauchi al voorzien waren van een WERMA signaaltoren, kon SmartMONITOR snel geïnstalleerd worden en zijn meerwaarde bewijzen. “De akoestische en visuele signalen die de torens bij een machinestoring  melden, zorgen ervoor dat de operatoren kort op de bal kunnen spelen, zelfs wanneer ze in de kantine hun lunch nemen“, vertelt Vermeulen. Met SmartMONITOR bewijst WERMA dat Industrie 4.0 ook met betaalbare, eenvoudige oplossingen binnen handbereik ligt.  

Tekst: Tony Meesdom
Beeld: Werma

Industrial Automation partners