Gibas Automation

Universal Robots nov 2010

01:58
01-05-2018

Een cobot is geen robot

2018 wordt zonder twijfel een interessant jaar vol nieuwe kansen en introducties. Tenminste, indien de markt beseft dat een cobot geen robot is en dat de problematiek en opportuniteiten zich niet beperken tot veilig samenwerken. Het is nu acht jaar geleden dat Universal Robots zijn cobots via Gibas Automation op de Benelux-markt introduceerde. Sindsdien is de sector in volle beweging, met zowel startups als gevestigde robotproducenten die zich in de strijd voor marktaandeel storten. 

Gibas Automation
Universal Robots heeft destijds heel goed naar de marktbehoeften geluisterd.

Het gaat Gibas Automation voor de wind. Recentelijk werd op zijn locatie in Nijkerk circa 400 m² extra werkplaats en 350 m² extra kantoor in gebruik genomen. Dat was broodnodig, want sinds de  introductie van de eerste Universal Robot verdubbelde het personeelsbestand van twintig naar veertig werknemers. En volgens directeur Stefaan Poppe is er nog altijd een tekort. “We kunnen extra gemotiveerde handen en slimme koppen altijd goed gebruiken. PLC-programmeurs, robotprogrammeurs en installateurs: ze zijn allemaal welkom. Want vergis je niet: hoewel cobots  gebruiksvriendelijk zijn en nauwelijks programmeerwerk vereisen, passen we ze toe in steeds omvangrijkere projecten. Zo zijn we nu bezig met een opdracht waarbij we zeven Universal Robots laten samenwerken en de hele periferie automatiseren.”

Gibas Automation
De Mobile Industrial Robot vindt middels mapping zelf zijn weg in de werkplaats of fabriek.

Enorm toepassingsgebied, snelle ROI
Cobots zijn niet de enige automatiseringsproducten die Gibas Automation integreert. Het bedrijf heeft een uitgebreide staat van dienst wat betreft de automatisering van bewerkingsmachines en de integratie van industriële robots. Maar de cobot bedient hele andere segmenten. Poppe: “Eigenlijk komt het nooit voor dat wij ons afvragen: moeten we hier nu een cobot of een robot neerzetten? Deze ervaring ontbreekt echter in veel bedrijven. De cobot is daar iets futuristisch, bijna magisch. Er wordt gesproken in termen van cutting edge of state-of-the-art, terwijl niemand blijkt te beseffen dat er volop installaties zijn die al bijna een decennium draaien. Een reden is dat cobots  vaak worden gepositioneerd als een robot waar geen hek omheen hoeft, terwijl het juist de gebruiksvriendelijkheid en snelle inzetbaarheid is waar de echte winst zit. Ik heb me vaak verbaasd over hoe goed Universal Robots destijds naar de marktbehoeften heeft geluisterd en hoe lang het heeft geduurd voordat deze signalen door de traditionele robotbouwers zijn opgepikt. En zelfs nu alle grote namen een cobot in het leveringsprogramma hebben, wordt nog altijd vooral de veiligheid als USP naar voren geschoven. Belangrijk natuurlijk, maar waar bedrijven om zitten te springen, is automatisering met een snelle ROI. En dat is precies wat onze cobots bieden. Ze zijn in beginsel snel geïnstalleerd. Omdat de besturing gewoon een pc is, staan ze met een druk op de knop in verbinding met allerlei bedrijfssystemen, zoals ERP. Tel daar het gunstige prijskaartje bij en je bekomt een enorm aantal toepassingen waar de investering in een Universal Robot binnen het jaar is terugverdiend. 

Gibas Automation
De Effimat is een slim, verticaal bewaarsysteem dat telkens vijf boxen random uit verschillende bufferposities kan halen.

Mobiel robotplatform
Gibas bracht onlangs nog een andere revolutie naar de Benelux: de MiR of Mobile Industrial Robot. Dit mobiele robotplatform vindt middels mapping zelf zijn weg in de werkplaats of fabriek, en kan ook als een soort van cobot worden beschouwd. Poppe: “In 2018 brengen we trouwens nog een primeur, namelijk de Effimat, een slim, verticaal bewaarsysteem dat telkens vijf boxen van 400 bij 600 mm en een laadcapaciteit van 25 kg random uit verschillende bufferposities kan halen. De perfecte basis voor een volledig geautomatiseerde logistiek én eenvoudig te koppelen aan onze cobots en ERP.”

Tekst Els Jonckheere  |  Beeld Gibas

Industrial Automation partners

FANUCRDL Engineering