Platform over productie- en procesautomatisering
Nieuws

Communicatie met en tussen machines verbeteren

In een ideale wereld is de machine die u koopt van gelijk welke machinebouwer gelijk waar ter wereld perfect afgestemd...

omori-machines-japan-kopieren

10 juli 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

In een ideale wereld is de machine die u koopt van gelijk welke machinebouwer gelijk waar ter wereld perfect afgestemd op de taak die u er mee wilt uitvoeren. En past hij ook naadloos binnen uw productielijn en -flow met de hoogst mogelijke efficiëntie. In de praktijk is een dergelijk resultaat niet zo eenvoudig. Door een gebruik aan standaarden bij de ontwikkeling van een machine, zijn er veel verschillen tussen fabrikanten. De diverse communicatiestandaarden en -protocollen doen de complexiteit van de integratie nog verder stijgen. Met de OMAC PackML standaard kunnen veel van deze uitdagingen van de baan zijn.

Pack ML (oftewel Packaging Machine Language) is een programmeerstandaard gedefinieerd door OMAC (Organisation for Machine Automation and Control).

 

Pack ML (oftewel Packaging Machine Language) is een programmeerstandaard gedefinieerd door OMAC (Organisation for Machine Automation and Control). Deze standaard staat ook te boek als het ISA Technische Rapport TR88.00.02 en definieert machine statussen, modi en afspraken rond het taggen. De scope is echter ruimer dan alleen maar verpakkingsmachines. TR88 werkt even goed voor gelijk welke machine en productielijn. Het doel is om een gemeenschappelijke ‘uitstraling’ en operationele samenhang te realiseren. Operators voelen zich vertrouwd met de besturing wanneer ze dezelfde PACK ML machine-interface zien terugkeren. Het opstarten van de productie volgt een vastgelegde structuur waar elke operator mee kan werken, ook al is het een compleet nieuwe machine voor hem. Hetzelfde wanneer er zich een fout op de lijn voordoet. De operator weet dat hij zich moet focussen op de machines met ‘HELD’ status (interne fout opgetreden), terwijl de machines die veilig gestopt zijn in ‘SUSPENDED’ status (externe fout opgetreden) gaan. Met andere woorden PACK ML definieert een gemeenschappelijke machinetaal waardoor machines, operator en bovenliggende informaticasystemen heel duidelijk met elkaar kunnen communiceren.

Voordelen voor de eindgebruiker

Bedrijven moeten op een financieel duurzame manier geleid worden. Twee sleutelparameters in dit verhaal zijn de reductie van de TCO voor nieuwe en bestaande installaties en de verbetering van de concurrentiekracht door het verhogen van de OEE en een betere benutting van assets. PACK ML is een waardevol instrument om bij te dragen aan deze ambities. In plaats van een bepaald automatiseringsmerk naar voor te schuiven en dat in de productie te proberen inpassen, kunnen eindgebruikers puur focussen op innovatie en de best mogelijke machine bestellen voor een specifieke taak. Er zijn ook voordelen te rapen inzake onderhoud, aangezien alle techniekers vertrouwd zijn met de machinefuncties en de machinecode. De eindgebruiker zal minder tijd moeten investeren in het trainen van zijn operatoren en onderhoudspersoneel en zal sneller herstellen van stilstanden, wat op zijn beurt weer resulteert in een betere OEE. Pack ML garandeert verder de vlotte integratie van machines in nieuwe of bestaande lijnconfiguraties. Dit versnelt de oplevering en leidt tot een betere benutting van assets en een kortere marktintroductietijd.

Het doel is om een gemeenschappelijke ‘uitstraling’ en operationele samenhang te realiseren. Operators voelen zich vertrouwd met de besturing wanneer ze dezelfde PACK ML machine-interface zien terugkeren.

 

Voordelen voor de machinebouwer

Ook verschillende machinebouwers implementeren al Pack ML. Ze bouwen heel diverse types van verpakkingsmachines en hebben ook elk hun eigen benadering om Pack ML te implementeren. Maar de resultaten van de implementatie van een modulaire, samenhangende standaard doorheen productielijnen waren steeds dezelfde: een enorme besparing in tijd en kosten en een betere consistentie tussen hun eigen producten waar zijzelf en hun klanten de voordelen van plukken.

Conclusie

Door van Pack ML de standaard te maken voor machine-interfaces en de OMAC principes te gebruiken om machinecode te modulariseren, kunnen machinebouwers focussen op innovaties en de capaciteiten van hun machines. Ze moeten machines dan immers niet steeds opnieuw ontwikkelen om tegemoet te komen aan de veranderingen in automatiseringssystemen. Door modulair te gaan werken wordt de basis gelegd voor herbruikbare mechatronische subunits en krijgt de marktintroductietijd voor nieuwe machines een flinke boost. Alle interfaces en machinefuncties zijn op voorhand getest en klaar om hergebruikt te worden, zonder kopzorgen. Dit garandeert een eenvoudige installatie en inbedrijfstelling van de machines bij de klant.     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • foodtec

  FoodTec

  Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%