NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
De Pen | Patrick Gielis,  general manager Beckhoff Automation

De Pen | Patrick Gielis, general manager Beckhoff Automation

De toekomst binnen handbereik

Digitalisering, het is een van die buzzwoorden die automatisering vandaag lijken te bepalen. Maar vergis u niet, digitalisering is niks nieuws. Het is in evolutie die veertig jaren geleden in gang werd gezet en de laatste jaren culmineerde in het begrip Industrie 4.0. Maar wat houdt dat precies in en belangrijker waar gaan we naartoe?

De eerste sporen van digitalisering vinden we al terug vanaf de jaren 70. De intrede van CNC-technologie is er het perfecte voorbeeld. CNC staat voor computer numerical control en betekende een stap voorwaarts om de productiecapaciteit en -efficiëntie op te krikken. Maar de machines bleven nog beperkt tot eilandjes op de productievloer en input gebeurde veelal nog manueel. Toch zijn dit de wortels waaruit Industrie 4.0 gegroeid is. Die visie dat IT en OT naar elkaar zouden toegroeien is ook wat aan de wieg stond van Beckhoff met zijn op pc gebaseerde besturingstechniek.

Sinds de jaren 70 is er natuurlijk al veel veranderd. De PLC bestaat nog steeds maar de convergentie tussen beide werelden wordt steeds groter. Connectiviteit en visibiliteit zijn de twee volgende drempels die we genomen hebben. Om echt inzicht te krijgen in wat er in real-time gebeurt, ook elders in de productie, moesten machines en systemen met elkaar geconnecteerd worden. Het betekende de doorbraak van Ethernet in de industrie om de communicatie tussen al die systemen in goede banen te leiden. Vanuit het geloof dat er een uniforme standaard zou nodig zijn hebben we de EtherCat technologie ontwikkeld. Een manier om de informatie die elke deelnemer in het veld heeft te verzamelen voor verder gebruik.

Met het veelbesproken Internet of Things lijkt iedereen nu het belang te beseffen van connectiviteit. De volgende stap in Industrie 4.0 is de stap naar inzicht. Niet alleen weten wat er gebeurt maar ook waarom het gebeurt. Het productieproces wordt transparant gemaakt. Data worden met andere woorden informatie. Dit is de fase waarin we ons vandaag bevinden. We zetten de stap naar de cloud waar we allerhande analysetools kunnen loslaten op onze data om nieuwe services, nieuwe inzichten te ontwikkelen. Op de PLC zou dat kostbare processortijdkosten, in de cloud kan dat in een handomdraai voor de hele fabriek en ver daarbuiten. En met de komst van 5G-technologie staat niks die doorbraak van de cloud nog in de weg.

We staan daardoor aan de vooravond van de laatste stap in het Industrie 4.0-concept. We weten al wat er gebeurt en waarom het gebeurt, wat rest is nu de machine voldoende intelligentie meegeven om aan de slag te gaan met deze informatie. In eerste instantie door te gaan voorspellen wat er zal gebeuren. In tweede instantie door autonoom beslissingen te nemen en zich hieraan aan te passen. Artificiële intelligentie dus. Intelligentie begint echter met de juiste hardware: voldoende rekenkracht om verschillende scenario’s in real-time af te wegen. Of universele sensoren die niet alleen het werkstuk herkennen maar ook barcodes en de ogen van de mens vervangen.

Tijdens de afgelopen Hannover Messe kwam het eerst tipje van de ijsberg al in zicht. Beckhoff toonde er zijn machine learning algoritmes. Nieuwe motion toepassingen kunnen met andere woorden standaard artificiële intelligentie aan boord hebben om zichzelf te optimaliseren. Technologie gaat sneller dan ooit vooruit en vormt de stuwende kracht in deze ontwikkelingen. Neem nu de introductie van EtherCAT 10 G. Overkill voor de huidige automatiseringsoplossingen maar noodzakelijk om de nodige bandbreedte te voorzien voor neurale netwerken. De industrie zal misschien nog wat tijd nodig hebben, maar wie te lang de kat uit de boom kijkt kan bedrogen achterblijven. De toekomst is immers nu al binnen handbereik.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.