Platform over productie- en procesautomatisering
Motion, Gears & Drives

De selectie van de juiste motorregeling

Als u moet kiezen tussen een variabel-toerentalregeling en een softstarter

14 september 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

WEG, de toonaangevende fabrikant van industriële motoren en variabel-toerentalregelingen heeft een whitepaper gepubliceerd waarin wordt uitgelegd hoe u een keuze maakt tussen variabel-toerentalregelingen en softstarters. De gratis handleiding, getiteld Variabel-toerentalregeling of softstarter? helpt managers van bedrijven om een weloverwogen beslissing te nemen met betrekking tot aankoop en kan worden gedownload van de website van het bedrijf.

Softstarters maken gebruik van halfgeleiders om tijdelijk de spanning van een motor te beperken (dit helpt bij het regelen van de eindspanning), beperken de inschakelstroom en de mechanische schok die gepaard gaat met het starten van de motor en ze bieden een meer geleidelijke motorversnelling tot en met het maximale toerental. Een variabel-toerentalregeling is een motorregeleenheid die het toerental van een wisselstroominductiemotor beschermt en regelt door constant de frequentie en de spanning van het ingangsvermogen te converteren naar een andere frequentie en spanning. Het is echter niet altijd gemakkelijk voor producenten om te beslissen welke meer geschikt is, een softstarter of een variabel-toerentalregeling.

De keuze tussen een softstarter en een variabel-toerentalregeling hangt helemaal af van uw toepassing. In de nieuwe handleiding worden de toepassingen toegelicht waarvoor softstarters dan wel variabel-toerentalregelingen het meest geschikt zijn, aan de hand van gedetailleerde (statistische) gegevens en cijfers.

In deze handleiding worden verder ook de voordelen besproken van softstarters en variabel-toerentalregelingen voor wat betreft prestaties, veelzijdigheid en energiebesparingen. Aangezien steeds meer producenten beginnen te letten op de milieueffecten van hun apparatuur, gaan wij in de handleiding ook in op de vraag waarom variabel-toerentalregelingen meer energie kunnen besparen – door praktische technische kennis met u te delen. Variabel-toerentalregelingen worden ook gebruikt in toepassingen waar volledige regeling van het toerental vereist is en waar op de situatie toegespitste regeling nodig is.

Aan de andere kant zijn softstarters vaak goedkoper voor toepassingen waarbij alleen regeling van het toerental en het koppel nodig is tijdens het starten van de motor. Bovendien zijn ze vaak de ideale oplossing voor toepassingen waar ruimte een beperkende factor is.

“Bij de keuze tussen een variabel-toerentalregeling en een softstarter spelen allerlei factoren een rol, zoals het soort toepassing, de mechanische systeemvereisten, de kosten voor de aanvankelijke installatie en over de gehele bruikbaarheidsduur van het systeem,” aldus Marek Lukaszczyk, marketingmanager voor Europa en het Midden-Oosten bij WEG. 

“Softstarters zijn doorgaans kleiner en goedkoper dan variabel-toerentalregelingen. Variabel-toerentalregelingen kunnen echter aanzienlijke energiebesparingen bieden, waardoor de totale eigendomskosten omlaag gaan. Ook bieden ze meer flexibiliteit in functionaliteit. Zo is het bij toepassingen voor pompen, ventilatoren en transportbanden essentieel dat het toerental volledig kan worden geregeld en dat kan met een variabel-toerentalregeling. Variabel-toerentalregelingen kunnen aanvankelijk wel twee tot drie keer zo veel kosten als softstarters, dus als voor uw applicatie alleen stroombeperking tijdens de start vereist is, dan kan een softstarter een meer rendabele oplossing zijn.”

Ga voor meer informatie over het assortiment van variabel-toerentalregelingen en softstarters van WEG of voor het downloaden van de whitepaper naar www.weg-automation.com.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • foodtec

  FoodTec

  Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details