NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
De silo die zichzelf vult

De silo die zichzelf vult

Ook in een van de grootste meelfabrieken van Duitsland, Frießinger Mühle, kan men niet om een gedigitaliseerde productie heen. Dat met name niveaumeetwaarden van grote waarde zijn voor optimale leveringen en voorraadniveaus, bewijzen de radarsensoren VEGAPULS 6X in combinatie met de VEGA Inventory System software. 

Met een jaarlijkse productie van 400.000 ton meel en met 23.000 ton opslagcapaciteit, moet flexibiliteit een van de kerncompetenties zijn in de dagelijkse bedrijfsvoering van Frießinger Mühle in Bad Wimpfen. Dagelijks wordt er per vrachtwagen en schip wel 1.200 ton graan aangevoerd, terwijl dezelfde hoeveelheid kant-en-klare meelproducten de molen ook weer verlaat. 

“Het is ons doel”, vertelt Willi Erich Frießinger, die zich opmaakt om het familiebedrijf als zesde generatie te gaan leiden, “om onze klanten te voorzien van soorten die precies op hen zijn toegesneden. In een kwaliteit waarop ze kunnen vertrouwen.” Hij ervaart dat zijn vak aan het veranderen is. “De eisen worden steeds hoger: gezond zijn, perfect smaken, praktisch verpakt. Maar bovenal moet de kwaliteit betrouwbaar en consistent zijn.”

Frießinger Mühle GmbH groeit. Inmiddels wordt hier dagelijks 1.200 ton graan gemalen: dat zijn 48 volle vrachtwagens.

Verscheidenheid van eisen

Naast klassieke meelsoorten maken de molenaars en vaklui van Frießinger veel speciale producten. Pizza-, pasta- of wafelmeel, maar ook broodbakmixen. Allemaal verschillen ze niet alleen onderling qua samenstelling, maar ook doordat ze aan de bakprocessen van de klanten zijn aangepast. “We kunnen alleen aan deze verscheidenheid van eisen voldoen als we onze leverings- en opslagprocessen automatiseren.” 

Het VEGA Inventory System staat garant voor een constante beschikbaarheid en voor stipte levering aan klanten. De complexe leverings- en opslagprocessen worden aangestuurd vanuit een centrale controlekamer. Op verschillende pc-monitoren tonen hier diagrammen in stoplichtkleuren in real-time precies welke voorraad elke silo heeft. Er wordt niet alleen onderscheid gemaakt tussen de afzonderlijke graansoorten en de partijen die op een bepaald moment worden opgeslagen, inkomen en uitgaan. Ook de snelheid van het vullen en legen kan worden gevolgd via een grafische voortgangsindicatie: dat is handig om de processen qua tijd te optimaliseren.

VEGAPULS 6X radarsensoren meten vanaf de bovenkant van de silo’s en dragen hun gegevens direct over aan het ERP-systeem van Frießinger Mühle.

Live bij het vullen aanwezig

Bedrijfsleider Klaus Hecht en zijn collega’s kunnen via het Inventory System van VEGA live op hun beeldschermen volgen welke grondstoffen op dat moment de productie in gaan of welke silo’s worden gevuld. Indien nodig, kunnen ze ook direct achterhalen welke van de silo’s genoeg vrije capaciteit heeft voor een out-of-order levering. “Op die manier bereiken wij een grotere diversificatie van onze bevoorradingsbronnen en kunnen wij snel reageren op kortstondige stijgingen van de vraag naar afzonderlijke goederen”, legt Hecht uit. 

Hij is ook zeer tevreden over de service in zijn dagelijkse werk. “Wij zijn blij”, voegt hij eraan toe, “dat VEGA het systeem niet in een kant-en-klare standaardvorm aanbiedt, maar ons bij individuele vragen over uitbreiding met service terzijde staat.” Daarmee is voor de meelproducent in Bad Wimpfen de vereiste betrouwbaarheid 24 uur per dag gewaarborgd. “De servicetechnici van VEGA beantwoorden zelfs vragen in het weekend.”

Betrouwbare blik in de toekomst 

De hoge opslagsilo’s van de fabriek zijn op meer dan 200 meetpunten uitgerust met radarsensoren van het type VEGAPULS 6X. Met het VEGA Inventory System wordt de materiaalplanning op basis van beschikbare niveaugegevens efficiënt en eenvoudig. De verzamelde gegevens kijken niet alleen naar het verleden. Op basis van het verloopdiagram van het verbruik berekent de software een betrouwbare prognose voor de volumes die in de toekomst nodig zullen zijn. 

Meer dan de helft van de meetpunten bij Frießinger Mühle is al aangesloten op het VEGA Inventory System. Met een dynamische webkaart zou het systeem ook nog kunnen worden gekoppeld aan de containerlocaties van de leveranciers of klanten, om automatisch orders of exporten te activeren. Frießinger:  “Dat is toekomstmuziek.” 

Wel ziet hij andere belangrijke voordelen. “De weg die door de meetgegevens van onze silo’s tot ons procesregelsysteem wordt afgelegd, kan enkele honderden meters bedragen. Omdat wij ons nieuwste productiegebouw direct in combinatie met het VEGA Inventory System hebben gepland, kunnen wij de gegevens hier webbased overdragen. Dat heeft ons bij de bouw heel veel meters kabel bespaard.” 

Met het VEGA Inventory System houdt de fabriek exact bij welke grondstoffen op dat moment de productie in gaan of welke silo’s als volgende kunnen worden gevuld.

De uitdagingen grondig onderzoeken

Voor Frießinger Mühle is het een dagelijkse uitdaging om de juiste hoeveelheid van zeer specifieke graansoorten op het juiste tijdstip te bestellen. Dit veronderstelt dat alle factoren die daarmee samenhangen, zoals de huidige prijsontwikkelingen bij aankoop, voorraadkosten, lopende contracten en ook de vraagprognoses bekend zijn. De beheerders kennen hun klanten en de dynamiek van de bestellingen weliswaar als geen ander. Maar rekening houden met de enorme massa gegevens met alle bijbehorende factoren is een gigantische taak. Om dat te bereiken, draait inmiddels alles om de geautomatiseerde voorraadbewaking met het VEGA Inventory System. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.