Platform over productie- en procesautomatisering
Control & Network

Decentrale automatisering – Voordelen, whitepaper, toepassingsgebieden en producten

Een hecht team van competente individuen werkt vaak efficiënter dan een strikt hiërarchische organisatie. Als elke persoon zijn taak en het uiteindelijke doel begrijpt, hoeft het centrale management niet alles alleen te beslissen.

Turck_decentralised_automation

1 maart 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Dit geldt vaak ook voor efficiënt geautomatiseerde machines en installaties. Daar is de trend richting “Decentrale Automatisering” heel duidelijk.

Het kernidee van modulariteit in de machinebouw is om complexe machines in modules te verdelen, zodat ze individueel kunnen worden geassembleerd met een toenemend aantal identieke onderdelen. De combinatie van deze modules dekt de variatie van machinetypes. Dankzij de schaalvoordelen die hierdoor worden behaald, kunnen modulaire machines sneller en goedkoper worden geproduceerd. Bovendien kunnen ze sneller in gebruik worden genomen en met meer flexibiliteit worden uitgebreid.

Whitepaper – Modular Plant Concepts

Wat zijn de mogelijkheden van decentrale oplossingen in de machinebouw en logistiek ? Wat zijn de beslissingscriteria bij de keuze voor een centraal of gedecentraliseerd besturingsconcept ? Download deze gratis whitepaper ‘Modular Plant Concepts.

Decentrale Automatisering – Voordelen

 • Kortere time-to-market
 • Snellere inbedrijfstelling
 • Lagere machinekosten
 • Hogere betrouwbaarheid

Decentrale Automatisering – Toepassingsgebieden

Modulaire machines

Decentrale intelligentie maakt de modulaire opbouw van de machine aanzienlijk eenvoudiger. Elke module werkt onafhankelijk en voorziet aangrenzende modules – indien nodig inclusief het centrale besturingssysteem – van sterk vereenvoudigde gegevens met eenvoudig te gebruiken en servicegerichte interfaces voor de besturing. De op CODESYS gebaseerde IP67-PLC’s maken ook een modulaire opbouw van de besturingsprogramma’s mogelijk. Zelfs veiligheidstoepassingen kunnen decentraal worden bekabeld of aangestuurd.  In de individuele machinemodules zijn geen besturingskasten nodig.

Condition Monitoring
Het voordeel van zelfdiagnose op machines en installaties is dat de belasting van de communicatielijnen naar de centrale besturing wordt ontlast. Informatie wordt pas naar boven gestuurd als er een fout of anomalie wordt gedetecteerd. Moderne sensoren en lokale randapparatuur zijn in staat om zelf te bepalen wanneer er een anomalie is opgetreden.

Industriële Track & Trace
Decentrale identificatietechnologie maakt directe communicatie met werkstukdragers en producten mogelijk – zelfs zonder database. Het product vertelt de machine wat ze moet doen. Deze opzet biedt verschillende voordelen – van productie tot after-sales processen.

CODESYS sturingen
PLC’s met CODESYS zijn ideaal voor modulaire machines, omdat de open besturingssoftware ook het opzetten van modulaire besturingsprogramma’s mogelijk maakt. U profiteert ook van de ervaring en de werkresultaten van de CODESYS-community.

I/O-modules met logische besturingsfuncties
Alle I/O-modules met Turck multiprotocol ethernet zijn uitgerust met logische besturingsfuncties. De ARGEE-programmeerinterface wordt gebruikt om besturingsfuncties op de module te programmeren – zonder programmacode te schrijven, zonder extra kosten.

Veiligheidsmodules met geïntegreerde veiligheidssturing
Met de robuuste IP67 I/O-modules kunnen veiligheidsfuncties zonder schakelkasten worden geïmplementeerd. Veiligheidstoepassingen kunnen offline worden getest met hun veiligheidsbesturing en decentraal worden bestuurd in live-bedrijf.

RFID-schrijf-/leeskoppen en -interfaces
Of het nu in een schakelkast is of direct in het veld als een compleet IP67-systeem: RFID-technologie kan beslissingen en informatie decentraliseren en zo bijdragen tot een grotere flexibiliteit en proceszekerheid.

IO-Link producten
Het IO-Link-aanbod van Turck is bijzonder uitgebreid. Als totaalaanbieder van zowel IO-Link apparaten, als -masters garandeert Turck een eenvoudige integratie van de IO-Link apparaten in de besturingsomgeving.

HMI Bedieningsapparaten
De HMI’s van de series TX100-, 500- en 700-series bieden een indrukwekkende reeks interfaces zonder extra kosten voor licenties van de visualisatiesoftware.

Meer weten ?

Klik hier indien u meer wenst te weten over onze decentrale automatiseringsconcepten.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • foodtec

  FoodTec

  Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%