Platform over productie- en procesautomatisering
Productinformatie

Efficiënte en betrouwbare oplossing voor machinebeveiliging

spg_automotive_300dpi

14 februari 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Bij handling- en montage-installaties moeten gevarenzones soms beveiligd worden tegen onbevoegde toegang van personen. Tegelijkertijd moet er wel nog materiaal in en uit de gevarenzone getransporteerd worden. Met Smart Process Gating biedt Leuze electronic een efficiënte oplossing voor het overbruggen van een beveiligde zone zonder extra muting-sensoren.

In elke productieomgeving is veiligheid cruciaal. Daarom worden gevaarlijke machines vaak afgeschermd door beveiligingshekwerk. Bij installaties waar materiaal in- en uitgevoerd moet worden is dit echter geen optie. Hier wordt meestal gebruik gemaakt van sensoren. Het materiaal wordt door de sensoren automatisch herkend en veilig bevonden en kan bijgevolg probleemloos worden ingevoerd. Als de sensoren echter een persoon detecteren, zal de machine in beveiliging gaan en in de meeste gevallen automatisch worden afgeschakeld. 

Smart Process Gating (SPG)
Dit soort systemen gebruiken opto-elektronische beveiligingsinrichtingen, die geïnstalleerd zijn bij de in- en uitvoerstations. Hiermee wordt het mogelijk om het transportgoed storingsvrij te laten passeren, terwijl de toegang voor personen wordt voorkomen. In het verleden waren voor de detectie van het transportgoed en het onderscheiden van personen extra muting-sensoren noodzakelijk. Leuze Electronic komt nu met een efficiënte oplossing zonder het gebruik van extra sensoren: Smart Process Gating (SPG).

Smart Process Gating

Het materiaal wordt door de sensoren automatisch herkend en veilig bevonden en kan bijgevolg probleemloos worden ingevoerd.

Hoe werkt SPG?
Het systeem is gebaseerd op type 4 veiligheidslichtgordijnen uit de MLC 500 serie. Voor het basisprincipe gebruikt het SPG proces twee stuursignalen. Het eerste controlesignaal (CS) wordt door de installatiebesturing (PLC) geleverd. Het tweede signaal is de Protective Field Interruption (PFI) en wordt bij de onderbreking van de beveiligde zone geleverd door het veiligheidslichtgordijn zelf. Om de beveiligde zone van het veiligheidslichtgordijn te overbruggen voor het invoeren van transportgoed, wordt kort voor het binnengaan in de beveiligde zone het controlesignaal door de PLC naar het lichtgordijn gestuurd. Om de toegang voor personen onmogelijk te maken, moet het systeem zo geconfigureerd zijn dat het controlesignaal pas verstuurd wordt wanneer het in te voeren transportgoed zich dichter dan 200 mm voor de beveiligde zone bevindt. Het SPG proces moet dus de positie van het transportgoed kennen, zodat de PLC-stuursignalen binnen het juiste tijdsvenster verstuurd worden naar het lichtgordijn. Als het transportgoed de beveiligde zone binnengaat, genereert het lichtgordijn het PFI-signaal zodat het transportgoed de beveiligde zone kan overbruggen. 

De overbrugging stopt na een vaste tijd, nadat het transportgoed de beveiligde zone heeft verlaten. Heel dit proces verloopt gelijkaardig voor het uitvoeren van het transportgoed.

Smart Process Gating

Aangezien er geen muting-sensoren geplaatst moeten worden, heeft een SPG installatie een zeer compact en ruimtebesparend ontwerp.

De voordelen van Smart Process Gating
Smart Process Gating biedt heel wat voor-delen voor bedrijven in de interne logistiek, de automobiel- en verpakkingsindustrie, enz. Omdat er voor en achter het lichtgordijn geen ruimte nodig is voor muting-sensoren, heeft een SPG installatie een zeer compact en ruimtebesparend ontwerp. Bovendien is de montage en configuratie van het systeem betrekkelijk eenvoudig omdat er geen opbouw, uitlijning en heruitlijning van de muting sensoren nodig is. De hoge betrouwbaarheid en beschikbaarheid van de veiligheidsinrichting zorgt ervoor dat productie-, verpakkings-, en logistieke processen uiterst efficiënt en veilig kunnen uitgevoerd worden. Het risico op manipulatie of omzeiling door bedrijfspersoneel is quasi onbestaande. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • foodtec

  FoodTec

  Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details