Amcal
02:38
03-12-2018

Gezuiverd afvalwater voedingsbedrijf vloeit terug naar landbouw

Deze zomer bewees het: landbouwbedrijven moeten zich wapenen tegen periodes van grote droogte. In West-Vlaanderen gebeurde dat al deels. Vijftig boeren verenigden zich in de coöperatie Inero. Zij investeerden mee in de aanleg van een pompstation en leidingen van 32 km lang om het gezuiverd afvalwater van Ardo in te zetten om 500 hectare grond te irrigeren. Amcal stond in voor de bouw van het pomphuis en koos doelbewust voor de meertraps centrifugaalpompen en het besturingsbord van Grundfos. De combinatie verzekert een perfecte afstemming van alle regelparameters.

Amcal
In het voorjaar van 2018 begon men op de site van Ardo te graven aan een groot spaarbekken van 150.000 m³.

In het voorjaar van 2018 begon men op de site van Ardo te graven aan een groot spaarbekken van 150.000 m³. Het is de bedoeling dat dit een jaar later gevuld zal zijn met het gezuiverd afvalwater van de specialist in diepvriesgroenten. Via 32 km aan ondergrondse leidingen zal dit water ten dienste staan van 143 afnamepunten, verdeeld over ongeveer 500 ha, waarop landbouwers hun haspels kunnen aansluiten om onmiddellijk te irrigeren. Dat vraagt om een irrigatienetwerk dat onder hoge druk en in verschillende lussen kan opereren, zodat er tien percelen tegelijkertijd beregend kunnen worden. Dit zal de landbouwers wapenen tegen toekomstige droogtes. Het project kreeg om die reden ook de steun van Europa, de provincie West-Vlaanderen en Vlaanderen. 

Amcal
De grote troef die de Grundfos regelkasten met zich meebrengen is dat alle regelparameters volledig afgesteld zijn op de werking van de pompen. In de praktijk zullen ze daardoor veel rustiger draaien en dat komt ook het rendement ten goede.

Praktische kennis maakt het verschil
Cruciaal voor het welslagen van dit initiatief was de bouw van een pomphuis dat aan deze eisen tegemoet kon komen. Ardo is al jaren klant bij Amcal. Het bedrijf uit Lichtervelde ontstond als putboringfirma in de jaren 80. “Naarmate de pompafdeling verder groeide, in de jaren 90 volgde tevens een officiële erkenning als Grundfos servicepartner, besloot mijn vader het bedrijf op te splitsen. Amcal zou voortaan instaan voor de industriële pompen. Amcal Boringen en Amcal Aqua waren respectievelijk verantwoordelijk voor de boorputten en de boorputinstallaties”, vertelt Eline Compernol, zaakvoerder van Amcal. “Samen met mijn echtgenoot Chris, die zijn ervaring uit de machinebouw meebracht, specialiseerden we ons in het uitwerken van complete pompskids, gebouwd volgens de wensen van de klant en plug-and-play afgeleverd en geïnstalleerd. Maar wat echt het verschil maakt, dat is de praktische kennis die al onze medewerkers, zelfs op het bureel, verbindt. Zo wordt er steeds een correcte inschatting gemaakt, voor het meedenken in projecten, een snelle ondersteuning van de klanten en een perfecte aansturing van de techniekers. Het tweede sleutelwoord is flexibiliteit om kort op de bal te kunnen spelen. Daar hoort uiteraard ook een ruime voorraad aan wisselstukken bij. We geloven dat het aanbieden van de beste merken, de hoogste kwaliteit en de beste klantenservice de ware drijvers zijn voor een rendabel bedrijfsbeleid en de hoogste klantenbelevenis.” 

Amcal
Aangezien de hoeveelheid debiet en de gevraagde druk kunnen variëren opteerde Amcal voor een uitvoering met zes parallelle pompen, uit te breiden naar acht.

Meerwaarde van kant-en-klare regelkast
Amcal wil van zijn klanten ware ambassadeurs maken. De volledige inrichting van het pomphuis (pompen, stuurkast, piping) vertrouwde Ardo dan ook graag toe aan Amcal. “In totaal moesten we 600 m³/u bij 12 bar kunnen leveren. Aangezien dit niet in elke situatie het geval was, opteerden we voor een uitvoering met zes parallelle pompen, uit te breiden naar acht. Door de hoge druk lag de keuze voor een meertraps centrifugaalpomp voor de hand. De pompen worden toerental geregeld om steeds een constante einddruk te verkrijgen”, verduidelijkt Compernol. De keuze voor Grundfos was snel gemaakt. Niet alleen mag het zich marktleider noemen in deze pompen, Ardo is ook gestandaardiseerd op Grundfos en Amcal heeft alle benodigde wisselstukken op stock liggen. Win-win-win dus. “We hebben Ardo ook weten te overtuigen van de meerwaarde van de kant-en-klare sturingskasten van Grundfos. Het zijn immers de meest uitgebreide op de markt. De grote troef die ze met zich meebrengen is dat alle regelparameters volledig afgesteld zijn op de werking van de pompen. In de praktijk zullen ze daardoor veel rustiger draaien en dat komt ook het rendement ten goede. Een pomp die 10% minder in toeren draait, verbruikt al 30% minder energie”, weet Compernol. In de stuurkast werden zes frequentieregelaars van 45 kW voorzien. “Grundfos is de pionier in het uitwerken van pompsturingen. Bovendien zijn ze heel open qua kennis, zodat onze ploeg de nieuwigheden ook snel onder de knie krijgt. We zijn dan ook trots om Grundfos te mogen verdelen en service partner te zijn.”    

Amcal
Eline Compernol en echtgenoot Chris, zaakvoerders van Amcal: “Door de hoge druk lag de keuze voor een meertraps centrifugaalpomp van Grundfos voor de hand.”

Tekst Valérie Couplez  |  Beeld Amcal

Industrial Automation partners

Mechanische engineeringLighting Management systeem