Platform over productie- en procesautomatisering
Control & Network

Grijp nu uw kans: ASi-5: het doelgerichte alternatief voor ethernet in het veld

ASi-5-het-gerichte-alternatief-voor-ethernet_Afbeelding-4(ENT_I
ASi: doordringingstechniek en profielkabels in plaats van connectoren en voorgeconfectioneerde kabels.

Tekst | Thomas Rönitzsch, Bihl+Wiedemann

Beeld | Bihl+Wiedemann

12 oktober 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Er is tegenwoordig al zoveel mogelijk met ASi-5, zeker nu de technologie de kinderschoenen al lang ontgroeid is en intensief in het veld is getest. ASi-5 voldoet aan de netwerkintegratie-eisen van de overgrote meerderheid van veldapparatuur en is in talloze applicaties een volwaardig alternatief gebleken, vooral waar oplossingen op basis van ethernet te complex en te duur zijn. Dit blijkt uit de vele praktijkvoorbeelden uit de intralogistiek. Magazijn- en materiaalstroomtechniek, transport- en sorteersystemen, shuttlesystemen, orderverzamelsystemen, magazijnkranen, AGV- en kraantechniek. Installaties, machines en systemen zoals deze, die vroeger bijvoorbeeld niet om PROFINET heen konden, kunnen nu eenvoudig van ASi-5 worden voorzien. U hebt nu al het voordeel van een slanke, lichte en krachtige infrastructuur voor het dataverkeer en de stroomvoorziening in het netwerk; die  indien nodig zonder veel moeite flexibel aan de nieuwe eisen kan worden aangepast. En zonder compromissen: ASi-5 kan vergelijkbare functionaliteit en diagnosemogelijkheden bieden als dat u van ethernet gewend bent.

Vergelijking qua grootte: Veldbusmodule t.o.v. ASi-5-module (elk met acht poorten): Dankzij doordringingstechiek zijn ASi-5-modules niet alleen goedkoper, maar ook veel compacter dan vergelijkbare veldbusmodules op basis van ethernet.

De belangrijkste oorzaak van de triomf van ASi in het algemeen was en is de eenvoudige bedrading – zonder connectoren, zonder voorgeconfectioneerde kabels, zonder een uitgebreide planning in het voortraject en zonder complexe logistiek in het magazijn en op de bouwplaats. De ASi-kabel komt van de rol en kan op de gewenste lengte worden geknipt. Dit voorkomt onnodige stukken kabel. De modules worden via doordringingstechniek aangesloten, waarbij verticaal geleide pinnen in de profielkabel worden gedrukt en zo een uiterst betrouwbaar contact tot stand brengen. Connectoren? Extra switches? Geen van beide! Eenvoudiger, flexibeler en voordeliger kan het nauwelijks.

Voorbeeld palletiseermachine: pasklare oplossing met ASi ten opzichte van alternatieve oplossing via ethernet

Wat kan ASi-5 nu precies, wat kan het beter dan …

.. oplossingen op basis van ethernet die momenteel in het veld beschikbaar zijn? Nogal wat. Zo bedient een webserver, geïntegreerd in de gateway, tegelijk tot twee ASi-circuits met elk tot 96 ASi-modules waarop een uiteenlopende periferie kan worden aangesloten, zoals IO-Link devices, sensoren, actuatoren, kleppen of aandrijvingen. Terwijl bij ethernet elk van deze netwerkcomponenten zijn eigen veldbusverbinding nodig heeft, zijn bij ASi-5 maar één aansluiting, één IP-adres en één IP-configuratie nodig. Bovendien hebben de aangesloten nodes geen dure elektronica nodig voor een geïntegreerde ethernet-interface , wat doorgaans betekent dat ze beduidend goedkoper uitvallen. Alles bij elkaar scheelt dit aanzienlijk in de kosten voor hardware en ingebruikstelling – niet in het minst doordat ASi-5 softwarematig ook de nodige functionaliteit biedt. Denk aan automatische configuratie, automatische detectie van apparatuur, een overzicht van alle apparatuur op de instrumentatiebus en uitgebreide diagnosemogelijkheden met een duidelijke helpfunctie. 

ASi-5-oplossingen van Bihl+Wiedemann: verbinding van sensor tot in de ‘wereld daarboven’

Betrouwbare verbinding met de ‘wereld daarboven’

ASi-5 is alleen al als bedradingssysteem en interface voor het laagste veldniveau nagenoeg zonder concurrentie. Het biedt echter ook een globale uniformering in de ‘wereld daarboven’: de wereld van automatiseringssystemen met programmeerbare besturingen en daarmee ook de gangbare veldbusomgevingen zoals: PROFINET, EtherNet/IP, EtherCAT, POWERLINK of Sercos. Er is tevens voorzien in OPC UA als directe MES-ERP-interface, bijvoorbeeld voor productieplanning of conditiebewaking via cloudapplicaties. Dit protocol is zowel fabrikant- als platform onafhankelijk en kan uitstekend worden gecombineerd en beheerd via de eerder genoemde veldbussen. Bovendien ondersteunt het uitgebreide veiligheidsmechanismen. ASi-5 met de ASi-5/ASi-3 Gateways van Bihl+Wiedemann biedt zo volledige gegevensbeveiliging naar buiten toe. Bovendien is er functionele en passieve veiligheid tot SIL3 en PLe  voor de veiligheid van personen in de installatie.

Tijd dus voor een nieuwe focus – en een vliegende start te maken met ASi-5! 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • foodtec

  FoodTec

  Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details