Magnum ijs

Unilever, Langnese, Magnum-Mandel-Produktion, Heppenheim, von Festo: Inga Volskyte, Günther Schmauz, vom Kunde: Herr Hemmerich

02:02
20-02-2018

Groter genot, kleiner verbruik

Maatregelen tot energiebesparing staan bij de wereldgroep Unilever centraal in de bedrijfsfilosofie. In een installatie voor de productie van Magnum ijs beperkt het bedrijf nu aanzienlijk het persluchtverbruik dankij de nieuwe energie-efficiënte module MSE6-E2M van Festo.

IJsjes verfrissen en zijn met hun eiwitten en koolhydraten energizers. Het vergt echter energie om van ingrediënten zoals melk, melkchocolade, suiker en vanillebonen een kant-en-klaar product te krijgen. Van het mengen en extruderen van ingrediënten, over het invriezen tot –25°C en het onderdompelen in verschillende chocoladelaagjes tot het afsluitende verpakken, elektriciteit en perslucht spelen een belangrijke rol voor de thermische en kinetische processen. Energie-efficiëntie staat daarbij helemaal bovenaan op de prioriteitenlijst van de wereldgroep Unilever. Om dat te realiseren werd gekeken naar innovatieve ontwikkelingen in het domein van pneumatica die niet alleen het energieverbruik maar ook de kosten deden dalen. Sinds kort reduceert de energie-efficiënte module MSE6-E2M van Festo in de productiehal van Unilever in Heppenheim (Duitsland) het persluchtverbruik van een productie-installatie van Magnum ijs. In nauwe samenwerking tussen Unilever en Festo ontwikkelde het prototype van de energie-efficiënte module zich tot een serieproduct. Daarbij werd aangetoond dat minder niet enkel in het energieverbruik meer is.

Magnum ijs

Duurzaamheid over de hele lijn
De fabriek in Hoppenheim is de voornaamste productiesite van Unilever voor consumptie-ijs. Daartoe behoren de producten van de bekende merken Magnum, Nogger, Vienetta en Cremissimo. Van daaruit vertrekken ze naar bestemmingen over de hele wereld. Een van de vijf Magnum productie-installaties alleen al produceert meer dan 20.000 ijslolly’s per uur. Dat vergt veel energie. Om het verbruik op gebied van pneumatica te doen dalen, was voor Unilever de visualisering en meetbaarheid van het persluchtverbruik van groot belang. “Op dit gebied bleven we tot dusver blind“, zegt Alexander Hemmerich, automation engineer Unilever. “Lucht is niet zichtbaar, het valt niet onmiddellijk op wanneer het verbruik hoog is. De energie-efficiënte MSE6-E2M module van Festo gaf ons de kans te zien wat we tijdens de werking van een installatie verbruikten“, legt Hemmerich uit. “Bijkomend konden we vaststellen, dat de nood aan perslucht zich ontwikkelt wanneer we aparte verbruikers uitschakelen. Zo waren we in staat lekkages en onnodig verbruik te lokaliseren en uit te schakelen.“ Door de automatische persluchtafsluiting in stand-by-modus van de MSE6-E2M kon worden vastgesteld hoe snel de installatie leegloopt. Daartoe meldt de energie-efficiënte MSE6-E2M een snelle drukval boven het gemiddelde onmiddellijk aan de installatiesturing. Tegelijkertijd verhindert de automatische persluchtafsluiting een verder persluchtverbruik bij een stilstand van de installatie. Dankzij onboard intelligentie herkent de MSE6-E2M zelfstandig, aan de hand van specifieke patronen die voor de werking van de persluchtinstallaties vastgelegd zijn, wanneer een installatie zich in productie bevindt of wanneer ze stilstaat. Bij Unilever heeft men alvast voor de alternatieve mogelijkheid gekozen om de MSE6-E2M via de installatiesturing te bedienen. Zo komen alle informatiekanalen centraal samen.

Magnum ijs
Hightech voor het hoogste genot.

Energieverbruik beduidend verlaagd
Dankzij de nieuwe condition monitoring voor de pneumatica van zijn Magnum machine beschikt Hemmerich doorlopend over procesrelevante gegevens. De MSE6-E2M is via Profibus in de machinesturing verbonden en wisselt zo regelmatig belangrijke parameters zoals debiet, druk en verbruik uit. De module wordt eenvoudig bediend via het boordpaneel. “Met de energie-efficiënte module van Festo konden we stap voor stap ons persluchtverbruik aan de Magnum productie-installatie verminderen. De Profibus verbinding biedt ons net bij het omstellen van onze installaties het voordeel dat we geen bijkomende leidingen moeten trekken.“

Magnum ijs
Energie-efficiënte module MSE6-E2M vermindert persluchtverbruik.

Tekst Festo  |  Beeld Ruediger J. Vogel
Uitgelichte afbeelding: 
Aan de lopende band: Een van de vijf Magnum installaties produceert meer dan 20.000 stuks per uur.

Industrial Automation partners

Indumation Network Event