Platform over productie- en procesautomatisering
Services & Solutions

HMI als sleutel tot maximale efficiëntie en gebruiksgemak

HMI-Foto-1-kopiëren
HMI-behuizingen worden voorzien van een gepersonaliseerd scherm.

Tekst | Filip Michiels

Beeld | Phoenix Mecano

17 september 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Maximale integratie is hierbij het sleutelwoord, en met het oog daarop worden die machines almaar vaker uitgerust met intelligente en volledig op maat geproduceerde en geprogrammeerde aanraakschermen: Human Machine Interfaces.

“Tot voor enkele decennia moesten die operatoren hun machine voornamelijk bedienen met drukknoppen, hendels en af en toe een noodknop,” blikt sales enigineer  Jeroen Walgraeve terug. “De voorbije jaren groeiden schermen – al dan niet nog in combinatie met toetsen – uit tot de norm, maar anno 2021 gaan we daar nog een stapje verder in. Wij bieden nu intelligente Human Machine Interfaces (HMI) aan. Daarbij wordt een industriële computer of tablet – die dan ook waterdicht of valbestendig is – in de bedieningseenheid van een machine ingebouwd, bijvoorbeeld in een commander. Hierdoor voegen we dus intelligentie toe aan zo’n bedieningsunit.”

Totaaloplossing

Het grote voordeel van zo’n HMI is dat het systeem volledig op maat kan worden geprogrammeerd en vormgegeven. Bijvoorbeeld met bepaalde bedieningstoetsen op het aanraakscherm. “Hierdoor wordt de bediening een heel stuk nauwkeuriger, eenvoudiger en sensitiever. Vroeger leverden we de kast met drukknoppen die dan via een arm aan een machine werd bevestigd. De klant diende toen wel nog zelf het eigen aanraakscherm in te bouwen en te programmeren. Vandaag kunnen we zelf een eigen aanraakscherm integreren en ook al de volledige programmatie van de software vooraf uitvoeren. Klanten krijgen voortaan dus een totaaloplossing aangeboden, die bovendien ook een stuk mooier en gestroomlijnder oogt, omdat alle bedieningselementen nu gewoon netjes in dat scherm verwerkt zitten. De hele bediening is dus in principe ook digitaal, al behoudt een klant altijd de mogelijkheid om ook nog een aantal fysieke knoppen te voorzien. Tegelijk kunnen we in het aanraakscherm ook een aantal nog te programmeren toetsen inbouwen, die de klant dan zelf kan toewijzen aan een bepaalde actie. Puur maatwerk dus.”

Jeroen Walgraeve

Vis versnijden op zee

Met de HMI-technologie speelt Phoenix Mecano in op de vraag van almaar meer klanten naar volledig geïntegreerde oplossingen op maat. “We denken vandaag veel meer – en in een veel vroeger stadium – mee met de klant en met de specifieke noden en eisen die hij stelt,” klinkt het. “De auto-industrie is het meest voor de hand liggende voorbeeld van een sector die op dit vlak al heel ver staat, maar ook producenten van allerlei industriële machines zijn steeds meer vragende partij. Denk bijvoorbeeld aan installaties die vers gevangen vis al op zee moeten reinigen en versnijden: de bediening van dergelijke machines moet uiteraard waterdicht en zoutbestendig zijn. Dergelijke fabrikanten zijn uiteraard sterk geïnteresseerd in deze nieuwe toepassingen.”

“We denken vandaag in een veel vroeger stadium mee de klant”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • foodtec

  FoodTec

  Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details