NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
HMI als sleutel tot maximale efficiëntie en gebruiksgemak
HMI-behuizingen worden voorzien van een gepersonaliseerd scherm.

HMI als sleutel tot maximale efficiëntie en gebruiksgemak

Maximale integratie is hierbij het sleutelwoord, en met het oog daarop worden die machines almaar vaker uitgerust met intelligente en volledig op maat geproduceerde en geprogrammeerde aanraakschermen: Human Machine Interfaces.

“Tot voor enkele decennia moesten die operatoren hun machine voornamelijk bedienen met drukknoppen, hendels en af en toe een noodknop,” blikt sales enigineer  Jeroen Walgraeve terug. “De voorbije jaren groeiden schermen – al dan niet nog in combinatie met toetsen – uit tot de norm, maar anno 2021 gaan we daar nog een stapje verder in. Wij bieden nu intelligente Human Machine Interfaces (HMI) aan. Daarbij wordt een industriële computer of tablet – die dan ook waterdicht of valbestendig is – in de bedieningseenheid van een machine ingebouwd, bijvoorbeeld in een commander. Hierdoor voegen we dus intelligentie toe aan zo’n bedieningsunit.”

Totaaloplossing

Het grote voordeel van zo’n HMI is dat het systeem volledig op maat kan worden geprogrammeerd en vormgegeven. Bijvoorbeeld met bepaalde bedieningstoetsen op het aanraakscherm. “Hierdoor wordt de bediening een heel stuk nauwkeuriger, eenvoudiger en sensitiever. Vroeger leverden we de kast met drukknoppen die dan via een arm aan een machine werd bevestigd. De klant diende toen wel nog zelf het eigen aanraakscherm in te bouwen en te programmeren. Vandaag kunnen we zelf een eigen aanraakscherm integreren en ook al de volledige programmatie van de software vooraf uitvoeren. Klanten krijgen voortaan dus een totaaloplossing aangeboden, die bovendien ook een stuk mooier en gestroomlijnder oogt, omdat alle bedieningselementen nu gewoon netjes in dat scherm verwerkt zitten. De hele bediening is dus in principe ook digitaal, al behoudt een klant altijd de mogelijkheid om ook nog een aantal fysieke knoppen te voorzien. Tegelijk kunnen we in het aanraakscherm ook een aantal nog te programmeren toetsen inbouwen, die de klant dan zelf kan toewijzen aan een bepaalde actie. Puur maatwerk dus.”

Jeroen Walgraeve

Vis versnijden op zee

Met de HMI-technologie speelt Phoenix Mecano in op de vraag van almaar meer klanten naar volledig geïntegreerde oplossingen op maat. “We denken vandaag veel meer – en in een veel vroeger stadium – mee met de klant en met de specifieke noden en eisen die hij stelt,” klinkt het. “De auto-industrie is het meest voor de hand liggende voorbeeld van een sector die op dit vlak al heel ver staat, maar ook producenten van allerlei industriële machines zijn steeds meer vragende partij. Denk bijvoorbeeld aan installaties die vers gevangen vis al op zee moeten reinigen en versnijden: de bediening van dergelijke machines moet uiteraard waterdicht en zoutbestendig zijn. Dergelijke fabrikanten zijn uiteraard sterk geïnteresseerd in deze nieuwe toepassingen.”

“We denken vandaag in een veel vroeger stadium mee de klant”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.