NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Hoe machines duurzamer maken?
Software is nu vaak de differentiator voor machinebouwers om net dat tikkeltje meer te kunnen en hun machines te optimaliseren. Tegelijkertijd is digitalisering een enabler voor meer innovatie.

Hoe machines duurzamer maken?

De tijd van producten kopen is voorbij. Bedrijven zoeken oplossingen die voor een meerwaarde in hun processen kunnen zorgen. Oplossingen die vandaag bovenal digitaal moeten zijn en het etiket duurzaam dragen. Maar wat houdt dat allemaal in voor machinebouwers? Hoe kunnen zij aan boord van deze sneltrein geraken? Een gesprek met Marian Köller, segment manager material processing bij Lenze.

Het is geen lachertje om machinebouwer te zijn, vandaag. De industrie ziet zich geconfronteerd met enorme uitdagingen om digitaler en duurzamer te worden. Een transitie die zich bovendien moet voltrekken tegen een achtergrond van geopolitieke problemen en een toevoerketen die aan herdenken toe is. Köller: “Ondernemen is koffiedik kijken, vandaag. Het is bijzonder moeilijk in te schatten hoe de markt zal evolueren. Microchips zijn een kritische component geworden, dat weet iedereen, maar dat geldt ook voor behuizingen, door de enorme prijsstijgingen in bepaalde metalen. VDMA concludeert uit verschillende enquêtes onder haar leden dat de vraag de komende maanden zal dalen. Geen bruuske implosie, maar eerder het wegvallen van de overcapaciteit die er nu is.”

Het is geen lachertje om machinebouwer te zijn, vandaag. De industrie ziet zich geconfronteerd met enorme uitdagingen om digitaler en duurzamer te worden.

Terug naar de tekentafel

In tijden van onzekerheid is het goed om te kunnen terugvallen op betrouwbare partners. Lenze gaat daarom met zijn klanten aan tafel zitten over hoe ze machines kunnen herontwerpen om met deze moeilijke omstandigheden om te gaan. “Verder verfijnen wat er is, is nu minder aan de orde. Daar botsen bedrijven tegen de limieten van de toevoerketen aan. Je wil nu vooral compactere machines bouwen, zodat er net minder materiaal of kritische componenten nodig zijn. Wij zoeken dan samen met machinebouwers naar andere technologieën die dezelfde taken kunnen oplossen maar binnen minder ruimte. Servo-assen, bijvoorbeeld, in plaats van hydraulische. Innovatie dringt zich echt wel op. Daar zetten we zelf ook hard op in om onze automatiseringstechnologie beter te maken.”

Software als differentiator en enabler

En wie vandaag innoveren zegt, zegt digitaliseren. “We zien dat de ontwikkelingen op het vlak van mechanica en elektronica al heel ver staan. Dat is waar we vandaan komen en dat zal onze basis blijven. Uiteraard blijven we daarin verder evolueren, maar niet meer met zevenmijlslaarzen. Software is nu vaak de differentiator voor machinebouwers om net dat tikkeltje meer te kunnen en hun machines te optimaliseren. Tegelijkertijd is digitalisering een enabler voor meer innovatie.” Daarmee zetten ze meteen ook koers naar meer duurzame machines. “Waar conventionele productielijnen enkel een aan- en uitschakelaar hadden, kunnen ze nu efficiënter gestuurd worden. Frequentieregelaars zijn daarvan een mooi voorbeeld. Zonder slimme, digitale technologie, zullen we niet de sprongen in duurzaamheid kunnen zetten die nodig zijn om de klimaatambities waar te maken.”

Lenze gaat met zijn klanten aan tafel zitten over hoe ze machines kunnen herontwerpen om met deze moeilijke omstandigheden om te gaan.

Verder gaan in flexibiliteit en schaalbaarheid

Köller zoekt in zijn job actief naar nieuwe ontwikkelingen in de markt die klanten kunnen helpen om energie te recupereren of energie-efficiënter te worden. Hij ziet daarbij ook het belang om kennis meer en meer digitaal te gaan borgen. “Het vergt ervaring om rekening te houden met alle specificaties waaraan materialen onderhevig zijn tijdens de productie. Ervaren rotten aan de machines hebben dat in de vingers. Wij helpen die intelligentie in de machines van onze klanten te krijgen, zodat ze sneller kunnen ingrijpen in processen.” 

Tijdens Hannover Messe werd al een tipje van de sluier gelicht over wat Lenze achter de schermen aan het voorbereiden is om hierin verder te gaan. “Schaalbaarheid is cruciaal om flexibel te kunnen inspelen op de snel veranderende evoluties in de markt. We zullen daarom een automatiseringsplatform lanceren dat gebruikers in staat stelt om sneller digitaal te worden, maar dan in een heel (cyber)veilige omgeving. Zeker voor kleinere machinebouwers is het belangrijk om machineveiligheid en cyberveiligheid samen te brengen. Dat is onze job als technologiepartner.”
Wordt ongetwijfeld vervolgd. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.