NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Hoe slimme machines bouwen?
Het gamma van Rockwell beslaat eigenlijk de volledige werkbank van gereedschappen die nodig zijn om bedrijven slimmer en efficiënter te laten werken. Om dat te vertalen naar de concrete gebruikersnoden, rekent het op Routeco.

Hoe slimme machines bouwen?

Geconnecteerde bedrijven tot leven brengen. Dat is het doel dat Rockwell Automation nastreeft om zijn klanten te ondersteunen in hun digitale transformatie. Dat begint voor de automatiserings- en digitaliseringsspecialist met slimme machines. Om OT en IT op een betrouwbare manier te verbinden is er immers data nodig. Veel data. Rockwell helpt bedrijven om de digitalisatieroadmap uit te tekenen van wat ze allemaal met die data kunnen doen. Als lokale partner staat Routeco in voor de volledige begeleiding van dat traject.

Industrie 4.0 draait om de integratie van controle- en informatietechnologie. Communicatie is dan ook cruciaal. “Een troefkaart voor Rockwell Automation”, opent Patrick Blommaert. “We hebben altijd sterk gestaan in netwerken, omdat we al heel vroeg het nut in zagen van een algemene standaard voor communicatie in een industriële omgeving. Door in te zetten op connectiviteit via Ethernet kunnen we helpen om die brug tussen OT en IT te slaan.” Hoewel de vragen in automatiseringsprojecten nog steeds dezelfde zijn, hoe kan ik de producten waar mijn klant om vraagt zo goed en zo efficiënt mogelijk maken, zijn de antwoorden steevast (ten dele) digitaal geworden. “Wie digitaliseert kan dus die winst in efficiëntie, flexibiliteit en kwaliteit zetten, waar het vandaag om draait”, vat Blommaert samen.

Wie digitaliseert kan die winst in efficiëntie, flexibiliteit en kwaliteit zetten, waar het vandaag om draait.

Slimme machines zijn flexibele machines

Maar hoe begin je nu aan zo een digitale transformatie? Voor Rockwell Automation vormt het uitgangspunt een slimme machine. De data die vandaag al aanwezig is in machines vormt immers de basis om ze beter en sneller te maken maar opent tegelijk de deur voor nieuwe businessmodellen. “De maakindustrie moet vandaag veel flexibeler kunnen inspelen op de wensen van consumenten. De jaren dat hetzelfde product een hele week lang over de productieband kon rollen zijn voorbij. Nu moet er wel meerdere keren gewisseld worden in de samenstelling of de verpakking. Door gebruik te maken van data en ze bi-directioneel uit te wisselen, hoeven daar op termijn geen mechanische veranderingen meer aan te pas te komen. Alles kan vanuit de software on the fly worden ingesteld en aangepast en nog eens aangevuld met allerhande diagnostische informatie. Digitale technologieën brengen dat in de juiste context en artificiële intelligentie verwerkt deze informatie om stilstand tot een minimum te beperken en kwaliteitsafwijkingen te voorspellen. Daar zit de winst van digitaal”, aldus Blommaert.

Op eigen tempo digitaliseren

Rockwell Automation bundelde zijn expertise rond dit onderwerp in de whitepaper ‘Smart Machines’. “Wat ons tot een goede partner maakt in digitale transformatie is dat onze corebusiness de PLC is. We kennen die, we weten hoe we die kunnen gebruiken om de juiste data uit processen te halen en ze op de juiste manier ter beschikking te stellen van alle processen die errond geïntegreerd zitten. Stap voor stap weliswaar. Digitalisering gebeurt helemaal niet in één big bang. We zorgen dat alle technologie die nodig is om te connecteren en te digitaliseren al in onze hardware aanwezig is. Klanten kunnen dan op hun eigen tempo de evolutie inzetten.” Om dat van heel nabij te kunnen doen, werkt Rockwell Automation samen met Routeco als lokale partner. Blommaert: “Ons gamma beslaat eigenlijk de volledige werkbank van gereedschappen die nodig zijn om bedrijven slimmer en efficiënter te laten werken. Om dat te vertalen naar de concrete gebruikersnoden, rekenen we op Routeco.”

Door gebruik te maken van data en ze bi-directioneel uit te wisselen, zijn geen mechanische veranderingen meer nodig. Alles kan vanuit de software on the fly worden ingesteld en aangepast en nog eens aangevuld met allerhande diagnostische informatie.

Data in functie van doelstelling

“Digitalisering gebeurt aan verschillende snelheden in de industrie. Wij proberen daarom de link te leggen tussen hoe ver ze vandaag al staan in de verandering en vooral waar ze naartoe willen en hoe we hen daarin kunnen ondersteunen met hardware, software en diensten”, duidt sales manager Johny Vangeel de rol van Routeco. “Willen ze een hogere kwaliteit nastreven? Willen ze energiezuiniger werken? Willen ze minder productiestilstanden? We kijken samen met hen welke data daarvoor nodig zijn en hoe ze ingezet kunnen worden. Daarbij proberen we ook verder dan morgen te kijken, naar hoe slimme machines de basis kunnen leggen voor bijvoorbeeld nieuwe businessmodellen. Digitaal en geïntegreerd werken biedt echt mogelijkheden om je verder te differentiëren van concurrenten en meer te halen uit je machines. De troef van een partner als Rockwell is dat ze alles in eigen huis beschikbaar hebben, van de kleinste sensor tot de PLC en alle bovenliggende software. Maar tegelijk staan ze voor een zeer open architectuur waar je ook andere componenten en diensten aan kan vasthaken om tot één geïntegreerd systeem te komen. Op die manier kan je hele fabriek perfect gekend, geweten en gestuurd zijn”, besluit Vangeel. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.