NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Hoe stroomkabels bepalend zijn in succes mondiale vaccinlogistiek

Hoe stroomkabels bepalend zijn in succes mondiale vaccinlogistiek

Met de intrede van het eerste Covid vaccin van Biontech werd de gevraagde standaard echter richting overtreffende trap geduwd. Hoofdreden was de bewaarvoorwaarde bij lange opslag, die bij -70 °C lag. L&R Kältetechnik bood met omgebouwde zeecontainers een passend antwoord op de vele technische uitdagingen. Hierbij werd inzake bedrading resoluut voor de geavanceerde kabeltechnologie van LAPP gekozen.

Voor de koelingsexperts van L&R, dat al 25 jaar stationaire koelsystemen bouwt, was de vraag om een thermisch stabiel transportmedium te bouwen voor een vaccin aan -70 °C, allesbehalve alledaags. Men diende immers een mobiele variant van hun bestaande, statische, ijskamers te bedenken. De keuze viel uiteindelijk op de complete integratie van een koelcel, met koelsysteem op vloeibare stikstof én autonome noodstroomvoorziening, binnen één zelfde zeecontainer. Concreet omvat een standaardcontainer van 40 voet zo een koelruimte van 40 m³ waar een constante temperatuur van -80 °C wordt aangehouden, als ook een voorkamer bij -20 °C, dat als koud sas fungeert. Op die manier wordt een nuttige maximumcapaciteit gehaald van 3,5 miljoen dosissen per ijskamer, respectievelijk zeecontainer.

De keuze van de juiste stroomkabels bleek cruciaal

Verschillende temperaturen vragen om juiste elektrische bekabeling

Elke container herbergt zeer efficiënt een aantal zones waarin totaal verschillende temperaturen heersen. In de vaccincontainer zelf is het zoals aangehaald constant -80 °C. Door de verdamper van de koelgroep stroomt echter koelvloeistof bij -90 °C, terwijl de behuizing van de dieselgenerator al gauw 100 °C of meer haalt. Komt daar de luchtsluis bij, waar het dan weer -20 °C is. Door deze veelheid van werkcondities en temperatuurzones, dringt zich een oordeelkundige keuze wat betreft de elektrische bekabeling op. De beide compressoren, elk goed voor 20 kW, worden bijvoorbeeld gevoed door LAPP’s ÖLFLEX Classic 110 stroomkabels, die vlot de gevraagde 40 A aan continustroom aankunnen. In de opslagruimte zelf worden plaatselijk echter minimumtemperaturen tot wel -100 °C gemeten. Daarom werd hier gekozen voor de robuuste ÖLFLEX HEAT 260 SC kabels van LAPP met PTFE buitenmantel. Dit type kabel behoudt immers zijn karakteristieken bij werktemperaturen, variërend tussen de -190 °C en 260 °C, en is geschikt om te opereren in de meest extreme condities. Deze kabel is bovendien ook chemicaliënbestendig.

Kwaliteit en betrouwbaarheid voorop voor kritische punten

Door de zeer koude werkomgeving vereiste de opbouw van de containers bovendien ook meer specifieke technologie, waarbij de kabeltechnologie van LAPP een bepalende rol speelt. Sommige delen van de koelcel worden voor een goede en stabiele werking bijvoorbeeld permanent verwarmd. Een mooi voorbeeld is de ledverlichting, waarvan het halfgeleidermateriaal het onder een zekere temperatuur laat afweten, en hierdoor de lichtstroken gewoon zouden uitvallen. Nog een kritisch punt is de verwarming op het deurkozijn en de deurcontacten van de sasdeuren, waarmee dichtvriezen van de in-en uitgangen wordt voorkomen. Een betrouwbare bekabeling is dan absoluut noodzakelijk, omdat hier mensenlevens op het spel kunnen staan. Een andere toepassing waar de kwaliteit van de kabels cruciaal is, is de veiligheidsschakeling met dodemansknop, die in de lage temperatuurzone werd opgenomen. Die knop dient door de aanwezige persoon op regelmatige tijdstippen ingedrukt te worden, zo niet wordt een alarm geactiveerd 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.