NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Investering in ergonomie betaalt zich terug in verkorte productietijd
Anyway Doors merkt dat het enthousiasme over deze technologie op de werkvloer nog steeds groot

Investering in ergonomie betaalt zich terug in verkorte productietijd

De concepten, al bekroond met meerdere internationale design awards, worden volledig in eigen huis ontwikkeld en gefabriceerd. Omdat er een trend is naar steeds grotere en dus zwaardere volumes investeerde het bedrijf in pneumatische manipulatoren van Dalmec om de ergonomie te bevorderen. Zo kon nagenoeg elke werkplek waar twee operatoren noodzakelijk waren aangepast worden naar één operator.

Nu doen de Dalmec manipulatoren het zware werk bij Anyway Doors. Ze betekenen een wereld van verschil in de belasting van het personeel.

Het is in 2020 exact 25 jaar geleden dat Rudi Dries met een innovatief concept voor deuren op de proppen kwam. Het idee erachter was de deur tegelijk zo onzichtbaar mogelijk maken en esthetisch in de ruimte te integreren. COO Thomas Lierman: “Volgend jaar lanceren we de achtste generatie. Door telkens weer nieuwe technieken te ontwikkelen, het systeem her uit te vinden, willen we ons onderscheiden op de markt. Rudi is nog altijd even begeesterd om de ideale deur te ontwerpen. Hij heeft nog een schuif vol ideeën over hoe functionaliteit kan toegevoegd worden zonder visueel afbreuk te doen aan de deur en de ruimte. Door rond hem een team te verzamelen met een achtergrond in architectuur en interieurbouw, is er zeer veel knowhow in huis over materialen en hoe ze samenwerken in de ruimte.” 

Aan het volkern station bestond de uitdaging erin de platen uit een automatisch liftsysteem te halen binnen een zeer beperkte ruimte.

36.000 mogelijke deurconfiguraties

Het succes hoeft dan ook niet te verwonderen. Iedere week gaan er gemiddeld 120 deuren de deur uit, voornamelijk richting de residentiële markt. “Elke deur is hier maatwerk, zelfs binnen hetzelfde project. We gaan telkens ter plaatse om enerzijds een nauwkeurige opmeting en anderzijds ook de ruimte te analyseren en te kijken hoe de deur erbinnen past. De klant kan vervolgens zelf uitkiezen hoe hij zijn deur precies hoogwaardig wil afwerken. Ik denk dat er zowat 36.000 configuraties mogelijk zijn”, vertelt Lierman. Deze aanpak is enkel mogelijk door alles in eigen huis te fabriceren. Achter de 1.000 m² showroom ligt er daarom een atelier van 3.000 m² waar de deur in verschillende stations tot in de puntjes wordt samengesteld volgens de wensen van de klant. “We zoeken daarbij de efficiëntie op door in te zetten op (semi-)automatiseren. Op die manier kunnen we sneller werken met zo weinig mogelijk mankracht.”

De zuignappen zijn verstelbaar, zodat ze altijd juist gepositioneerd kunnen worden, hoe de deur ook ontworpen is.

Inzetten op ergonomie

Met die mankracht wil Anyway Doors vooral ook spaarzaam omgaan. Lierman: “De grote volumes vandaag maken onze deuren moeilijk handelbaar en vooral ook zwaar. We hadden al sinds 2004 een systeem in de werkplaats met zwenkarm, takel en zuignappen om de ergonomie te verbeteren. Maar de operatoren maakten er geen gebruik van, het was niet praktisch en niet mobiel genoeg. Dit fysiek zware werk zou op termijn echter niet vol te houden zijn. We wilden absoluut vermijden dat er mensen uitvielen en begonnen uit te kijken naar een andere oplossing.” Een internetzoektocht bracht hen in 2018 bij Arcadel en de pneumatische manipulatoren van Dalmec. “In de showroom van Arcadel in Roeselare werd pas echt duidelijk hoe eenvoudig deze manipulatoren met één vinger te bedienen waren”, aldus Lierman.

Drie manipulatoren

Anyway Doors bestelde er meteen drie. Lierman: “Aan het volkern station bestaat de uitdaging erin de platen uit een automatisch liftsysteem te halen en de beperkte ruimte die hiervoor beschikbaar was. Met de oplossing van Dalmec met een zeer lange arm kunnen we een aantal handelingen uitsparen, wat een mooie tijdswinst oplevert. De tweede manipulator dient om de glasplaten verticaal uit de glasbok te halen, horizontaal neer te leggen voor verdere montage om dan vervolgens neer te zetten in de bufferlijn. De manipulator moet hier dus 180° kunnen kantelen. Verder zijn de zuignappen verstelbaar, zodat ze altijd juist gepositioneerd kunnen worden, hoe de deur ook ontworpen is. Bij de eindcontrole ten slotte moet de manipulator ook nog volledig rond zijn as kunnen draaien om de deur volledig te inspecteren.” 

‘De ideale deur is geen deur’. Het is de leuze van Anyway Doors uit Massenhoven dat met zijn innovatieve ideeën deuren de 21e eeuw heeft binnengebracht.

Tijd en kosten besparen

Drie verschillende types dus, maar ze hebben wel één ding gemeen. “In elk station hoeft er voortaan maar één operator meer aan de slag te zijn en winnen we tijd. Flink wat tijd. Een basisvoorwaarde voor ons was ook dat er geen sporen zichtbaar mochten zijn na de manipulatie. Het gaat immers om afgewerkte producten. Dalmec beschikte over de juiste expertise om dat te realiseren op basis van onze samples. Ze kunnen tot 150 kg torsen. Bepaalde stukken hadden door de omvang soms vier man nodig. Nu doen de Dalmec manipulatoren het zware werk. Ze betekenen een wereld van verschil in de belasting van onze mensen. De ergonomie is zodanig verbeterd dat ook medewerkers met een heupprothese hier aan de slag kunnen blijven. Je merkt dat het enthousiasme over
deze technologie op de werkvloer nog steeds groot is”, besluit Lierman. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.