NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
IoT-ecosystemen helpen opbouwen
Met bijna veertig jaar aan ervaring in elektronische componenten weet Master Chips als geen ander hoe het bedrijven kan bijstaan om een IOT-ecosysteem te creëren om het volle rendement uit machines te halen.

IoT-ecosystemen helpen opbouwen

Digitalisering heeft de complexiteit van automatiseringsprojecten vergroot. Machine­bouwers, integratoren en andere industriële klanten die kunnen rekenen op partners met kennis van zaken hebben dan ook duidelijk een streepje voor. Een taak die op het lijf geschreven is van Master Chips. Met bijna veertig jaar aan ervaring in elektronische componenten weet het bedrijf uit Erembodegem als geen ander hoe het bedrijven kan bijstaan om een IOT-ecosysteem te creëren om het volle rendement uit machines te halen. Met sterke merken die zelf ook service hoog in het vaandel dragen.

Master Chips bestaat al sinds 1984 en heeft zich in die bijna veertig jaar steeds bewezen als een partner voor zijn klanten. Toen Peter Neirynck het bedrijf in 2017 overnam van zijn oom werd het momentum aangegrepen om met een nieuw elan naar de industrie te stappen. “Communicatie is cruciaal geworden in industriële automatisering. In een geïntegreerde productie moeten machines en systemen vrij data kunnen uitwisselen met elkaar. Maar vandaag spreken ze niet altijd dezelfde taal. Wij helpen de klant daarom vanuit onze ervaring met de connectiviteit van het veld tot in de cloud door als het ware een IoT-
ecosysteem rond hun machines op te trekken dat de brug slaat tussen de OT- en IT-wereld. We beschikken daarvoor over de juiste producten, van standaardtoepassingen tot high-end oplossingen, maar vooral ook over de kennis om alles goed te laten (samen)werken.”

Alles om de juiste connectiviteit te realiseren

Met die vernieuwde focus schroefde Master Chips zijn aanbod gevoelig terug in de breedte. “Maar niet in de diepte. We willen dat onze klanten met een volledige oplossing naar de eindgebruiker kunnen stappen. Van de sensoren om de data te capteren in het veld, tot de router, modems en gateways om de communicatie te faciliteren tot de cloudservices en app’s die alles koppelen en analyseren. Eigenlijk vinden ze alle hardware die nodig is om Industrie 4.0-connectiviteit te realiseren bij ons. Het meedenken om tot een goede oplossing te komen krijgen ze er gratis bij”, vertelt zoon Yves Neirynck met een knipoog. Een toegevoegde waarde waar overigens steeds meer vraag naar is. “Door niet te vertrekken vanuit onze eigen producten, maar echt vanuit de probleemstelling bij de eindgebruiker maken we het verschil om data inzichtelijk te maken en verbeterpotentieel te ontwaren. We prediken daarbij openheid. Als de juiste oplossing niet in ons portfolio zit, gaan we ze elders zoeken. De klant staat altijd centraal.”

Merken die sterk zijn in service

Niettemin is Master Chips rotsvast overtuigd van de merken die het in zijn portefeuille heeft. Peter: “De rode draad? We houden de communicatielijnen met onze leveranciers zeer kort. Door het aantal strategische merken terug te schroeven, kunnen we wat we doen, ook heel goed doen. We kennen ze immers in detail. En als we daar dan nog de ruggensteun van onze gerenommeerde partners bij hebben, kunnen we klanten alle technische ondersteuning geven die nodig is.” Enkele mooie voorbeelden daarin zijn de draadloze sensoren van Adeunis, Atim en Ercogener. “Draadloos is toch in opmars in de industrie. Zeer tijdkritische toepassingen vergen nog te veel van de batterij, maar in andere delen van de productie is hun installatiegemak echt een zeer grote troef. We kunnen alle gangbare netwerken (Sigfox, Lora, LTE, BLE, wifi …) leveren”, voegt Peter eraan toe. Voor het opzetten van netwerken rekent Master Chips op onder meer Teltonika. “Even scherp geprijsd als in een webshop, maar dan wel met de service erbij”, aldus Yves. Voor de high-end toepassingen is er ook Sierra Wireless. Ten slotte mag Qeed niet in dit lijstje ontbreken. Yves: “Onder andere zeer performante vermogenmeettoestellen maar zonder display. Het signaal gaat rechtstreeks naar de PLC, wat zorgt voor een uiterst concurrentiële prijs.”

Klein beginnen

Alles wat u nodig heeft dus om machines klaar te stomen voor Industrie 4.0. “We kunnen om het even welke veldbus, koppelen aan om het even welk platform via om het even welk protocol”, vat Yves het samen. “Industrie 4.0 is een woord dat bedrijven soms kan afschrikken. Nochtans kan je net heel klein beginnen met één concreet project. Aan de meeste eindgebruikers toont dat hoe snel de investering in Industrie 4.0-technologie terugverdiend kan zijn. En dan is de trein vertrokken”, besluit Peter. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.