NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Logistieke sector omarmt nieuwe technologie
Kwaliteit, flexibiliteit, beschikbaarheid, een hoge doorvoersnelheid en transparantie zijn de sleutelwoorden in moderne logistieke installaties.

Logistieke sector omarmt nieuwe technologie

Weet u hoe vlot uw goederen zich flexibel doorheen uw productie en magazijn(en) bewegen? Steeds meer zal de competitiviteit van bedrijven afhangen van de mate waarin ze hun klanten snel, accuraat en gepersonaliseerd kunnen bedienen. Wie dus werk wil maken van zijn e-commerce aanbod zal zijn logistieke en intralogistieke processen helemaal onder de knie moeten hebben. De eisen van de klant zijn immers niet min. Maar ook wie geen webshop heeft, heeft er alle baat bij om zijn goederen- en datastromen grondig onder de loep te nemen. Want nieuwe technologieën kunnen voor een volledige nieuwe schwung zorgen.

Iedereen die produceert krijgt te maken met (intra)logistiek. Waar logistiek het vervoer van bijvoorbeeld goederen omvat over de gehele waardeketen van producent tot eindgebruiker, gaat intralogistiek specifiek over de goederen- en informatiestromen binnen de bedrijfsmuren van een site. Anders: in en rond de productie, van en naar en in het magazijn met als doelstelling deze steeds verder te optimaliseren. “Een domein waarvoor vele bedrijven – ook bij kmo’s – nog veel potentieel is, is het beheersen van de kunst om deze intralogistieke processen zo efficiënt en flexibel mogelijk te organiseren in een context die steeds sneller wijzigt ”, haalt Siemens Digital Industries Strategy Manager Jurgen De Wever aan. “Consumenten vandaag willen producten met een persoonlijke toets. Iets dat uiteraard ook doorsijpelt naar typische B2B-omgevingen zoals de industrie, zelfs tot op het niveau van enkelstuks. Dit heeft tot gevolg dat producenten meer en sneller willen inspelen op veranderende eisen. Niet alleen de machinecellen en productielijnen moeten dan een stuk flexibeler, ook het logistieke apparaat errond. Daarnaast zijn we gewend en verwend geraakt aan ‘instant’ levertijden. Het liefst hebben we onze producten morgen al geleverd, met een track-and-trace code om alles op te volgen.”

De logistieke sector heeft automatisering en digitalisering ten volle omarmd de voorbije jaren. Dat heeft alles te maken met de meerwaarde die ze te bieden hebben.

Versneld automatiseren en digitaliseren

Kwaliteit, flexibiliteit, beschikbaarheid, een hoge doorvoersnelheid en transparantie zijn de sleutelwoorden in moderne logistieke installaties. Het hoeft dus niet te verwonderen dat we meer en meer robots, cobots, AGV’s, autonome heftrucks, multifunctionele conveyors … gecombineerd in dit domein zien opduiken. 
De Wever: “De (intra-)logistieke sector heeft automatisering en digitalisering ten volle omarmd de voorbije jaren. Grote industriële spelers uit pakweg de voedings- of automobielindustrie, maar even goed de typische e-commerce bedrijven lopen hier doorgaans voorop. Op deze manier kunnen innovatiecycli snel doorlopen worden, aan applicatiematuriteit winnen en betaalbaar worden. Denk aan hoe simulaties op basis van digital twins kunnen helpen om snel tot de juiste combinatie van pakweg conveyors, gerobotiseerde palletizers en AGVs te komen voor het behalen van een bepaalde logistieke performantie binnenin een bestaand gebouw. Of hoe applicatiespecifieke IoT-structuren en algoritmen ongeplande stilstanden kunnen helpen voorkomen. Want wanneer een schakel in de (intra-)logistieke keten uitvalt, kan dat enorme gevolgen hebben voor de volledige supply chain.”Ook cutting edge technologieën zoals blockchain en 5G zullen hier snel ingang vinden. Dat heeft alles te maken met de meerwaarde die ze te bieden hebben in deze processen.

Grote e-commercebedrijven versus kmo: context is anders, de uitdagingen in feite dezelfde

Systeembenadering

Siemens kiest daarom resoluut voor een 
systeembenadering. “Die steunen op applicatie-geoptimaliseerde hardware en software op het vlak van automatisering en aandrijftechnologie die je ook in de rest van de productie aantreft. “We praten hier over het Simatic automatiseringsportfolio, het engineeringsframework TIA Portal, Sinamics frequentieregelaar s en Simotics servomotoren. Het onderscheidend vermogen en meerwaarde realiseren we met ons digitaal aanbod onder de vorm van softwareplatformen en features die we op verschillende niveaus toepassen. Van de ontwerpfase, over de simulatiefase heen tot bij het engineeren. Inbedrijfnames doen we vooral virtueel, daarna in de realiteit: snel en accuraat. Het verdere beheer en optimalisatie worden tevens afgedekt. De integratiegraad en snelheid neemt hier in bijzondere mate toe. 
Dit alles in een technologisch kader dat herkenbaar blijft voor de bestaande engineering en onderhoudsteams”, legt De Wever uit.

Expertise in de (intra-)logistiek

Siemens koppelt zijn brede portfolio aan diepgaande applicatiekennis in intralogistiek. “Deze competenties halen we uit de intralogsitieke ervaringen die we door de jaren heen zélf hebben opgebouwd in de vele eigen producties en de intense samenwerking met partners op dit vlak, vaak machinebouwers en systeemintegratoren. De kruisbestuiving tussen deze applicatiekennis, industrie specifieke knowhow en toepasbaarheid van gedigitaliseerde automatisering realistisch kunnen inschatten en toepassen is essentieel. Het stelt onze klanten in staat om snel tot waardecreatie over te gaan die een directe impact heeft op hun competitiviteit. Het is best wel spannend om te zien hoe nieuwe technologieën de (intra-)logistieke wereld verder versneld aan het veranderen zijn”, sluit De Wever af. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.