Maatwerk Klapa praktijk
01:46
26-07-2017

Maatwerk vaak cruciaal voor automatisering

In automatiseringsprocessen moeten alle parameters op de juiste plaats vallen om de productie optimaal te laten verlopen. Verpakkingen spelen in dat verhaal een cruciale rol. Vaak volstaan standaardverpakkingen om alles gesmeerd te laten verlopen, maar in bepaalde gevallen is ook maatwerk vereist. Engels Logistics is hier goed mee vertrouwd en werkt indien nodig nieuwe verpakkingen helemaal uit volgens de specifieke behoefte van de klant.

Engels Logistics heeft een breed pakket aan oplossingen die zowel voor kleinere zelfstandigen als grote productiebedrijven interessant zijn. “Onze producten situeren zich in twee pijlers”, legt accountmanager Pascal Swinnen uit. “Ten eerste zijn er milieugerelateerde oplossingen zoals lekbakken en systemen voor het ondergronds en bovengronds gescheiden inzamelen van afval. Secundo hebben we talrijke verpakkingen die belangrijk zijn voor logistieke doeleinden, zoals magazijn- en transportbakken, pallets, palletboxen, productdragers, enzovoort. We hebben zowat 2.000 referenties op voorraad, maar voor bepaalde toepassingen bij onze klanten zijn aangepaste oplossingen vereist.”

Maatwerk productdrager

Nieuwe matrijs
Daarvoor schakelt het bedrijf dan over op maatwerk. “Bij dergelijke verpakkingsvraagstukken gaan we altijd rond tafel zitten met de klant. We inventariseren zijn behoeften (hoe komt het product binnen, hoe wordt het intern verwerkt en opgeslagen, wat zijn de kritieke onderdelen van het product …) en bekijken hoe we daar op in kunnen spelen. Vaak volstaan minieme aanpassingen aan standaardproducten om de juiste oplossing aan te reiken. Is dat niet het geval, dan vertrekken we helemaal vanaf nul. Alvorens een maatwerkverpakking in serie geproduceerd wordt, doorlopen wij samen met de klant een aantal validatiefases (tekening, prototype …). Na de validatie wordt de matrijs vervaardigd om vervolgens de meest geschikte verpakking voor de toepassing te produceren.”

Verpakking afgestemd op proces
In geautomatiseerde productieprocessen is het vaak cruciaal dat halffabricaten georiënteerd aan een robot worden aangeboden of dat bepaalde zones van het product niet met de verpakking in aanraking komen. “We kunnen daar het interieur van de verpakking helemaal op afstemmen. De productdrager kan ook voor het vervolg van het logistieke proces een belangrijke meerwaarde hebben: deze kan bijvoorbeeld ook worden gebruikt voor opslag of het doorsturen naar de volgende schakel in de keten.” Engels Logistics verzamelde de voorbije jaren al een schat aan ervaring in de ontwikkeling van maatwerkverpakkingen. “Niet alles is mogelijk, maar we merken toch dat we op het leeuwendeel van de verpakkingsvraagstukken het geschikte antwoord vinden. Heel vaak worden klanten met gelijkaardige uitdagingen geconfronteerd en kunnen we onze ervaringen uit een eerder project toepassen om een andere klant te helpen.”

Maatwerk Pawel lassen

Juiste verpakking voor miniload magazijn
Recent kreeg Engels Logistics van een klant uit de automotive industrie de vraag om de juiste verpakking voor een nieuw miniload magazijn te ontwikkelen. “Wegens de diversiteit aan te stockeren producten en de van de standaard afwijkende maatvoering van het nieuwe interne transportsysteem, moest een nieuwe bak ontwikkeld worden. Als oplossing hebben wij een standaardbox verzaagd en door middel van spiegellassen de juiste afmeting gecreëerd. De bakken worden daarnaast ook nog voorzien van zes gericht aangebrachte barcodelabels.” Engels Logistics specialiseert zich vooral in duurzame verpakkingen met een lange levensduur. “We maken er een erezaak van dat de producten van onze klanten in onze verpakkingen op de logistiek meest verantwoorde wijze verpakt worden en onbeschadigd op hun bestemming aankomen”, besluit Swinnen.

Tekst Bart Vancauwenberghe  |  Beeld Engels Logistics

Industrial Automation partners

AGVAGV’s