Positiesensor
00:53
12-04-2018

Magnetostrictieve lineaire positiesensor voor explosiegevaarlijke omgevingen

Regel- en afsluitkleppen worden gebruikt bij het transport van olie en gas in raffinaderijen en petrochemische fabrieken. De positie van de klep wordt geregeld met behulp van positiemeetsystemen, vanwege hun betrouwbaarheid onder vooral zeer zware omstandigheden. Als explosiebeveiliging de hoogste prioriteit heeft, is het nieuwe, gecertificeerde positiemeetsysteem BTL7-T500 van Balluff een uitstekende keuze.

Met zijn vele internationale goedkeuringen, zoals ATEX en IECex, biedt de BTL7-T500 een breed scala aan toepassingen, samen met een hoge betrouwbaarheid en veilige werking in explosiegevaarlijke gebieden van Zone 0 en Zone 1. Dit betekent bijvoorbeeld dat de sensor ook kan worden gebruikt voor continue niveaumeting in tanks van raffinaderijen.

De Profibus interface zorgt voor veel flexibiliteit. Het positiemeetsysteem kan snel worden aangepast, bespaart installatietijd en levert een snelle diagnose van mogelijke fouten. Dit verkort de inbedrijfstelling van systemen en van het onderhoud. Een enkele aansluitkabel is daarbij voldoende (BUS-in-out, voeding).

Positiesensor

Het contactloze en daardoor slijtagevrije magnetostrictieve meetsysteem in roestvaststalen behuizing met IP 67 bescherming, is niet alleen uiterst ongevoelig voor vervuiling, maar ook schokbestendig tot 100 g. Tevens is het bestand tegen trillingen tot 12 g. Met een resolutie van 1μm en een reproduceerbaarheid van 10μm is het zeer nauwkeurig en vormt het de ideale oplossing als positie- en snelheidsmetingen gelijktijdig in een systeem moeten worden uitgevoerd.

Balluff’s BTL lineaire magnetostrictieve transducers als staafmodel geïnstalleerd in hydraulische cilinders bewijzen al tientallen jaren hun betrouwbaarheid in de meest veeleisende toepassingsgebieden. Door het magnetostrictieve werkingsprincipe kunnen ze in hermetisch afgesloten behuizingen worden geïnstalleerd. De positie-informatie wordt contactloos doorgegeven via magnetische velden via de wand van de behuizing naar het inwendige van de sensor.

Industrial Automation partners

Werma