Platform over productie- en procesautomatisering
Nieuws

Méér mensen kiezen voor freelancer-statuut in technische functies

Mekano_Banner

11 oktober 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Bekende Nederlandse freelancebemiddelaar Mekano zet zijn eerste stappen in België en liet daarvoor door Kingfisher marketing een marktonderzoek bij technische profielen in Vlaanderen uitvoeren. Dat onderzoek is een belangrijke aanvulling op het nieuwe Freelancer Rapport van Unizo. Dat werd ter gelegenheid van de Dag van de Freelancer op 7 oktober gepresenteerd. De belangrijkste resultaten van dat onderzoek lijsten we even voor jullie op.

Techniekers én ingenieurs kiezen voor het zelfstandigenstatuut

Het Freelancer Focus Rapport van Unizo is sinds 2015 de referentie voor freelancers – en bij uitbreiding opdrachtgevers- in Vlaanderen en Brussel. Bij de voorstelling van het rapport bleek dat het aantal freelancers een mooie stijging kent, ook bij de technische profielen. Die tendens was ook duidelijk terug te zien in het marktonderzoek van Mekano.

Wat vinden technische freelancers nu echt belangrijk?

In de eerste plaats willen ze technisch uitgedaagd worden en kwalitatieve opdrachten uitvoeren. Het uurtarief is natuurlijk belangrijk, evenals de geografische ligging. Ze willen niet langer dan 45 minuten rijden naar hun opdrachtgever.

Hoe kan de opdrachtgever op lange termijn de freelancer behouden?

Door een fijne sfeer in de onderneming te creëren, maar ook door ‘learning on the job’ mogelijk te maken. Het merendeel van de freelancers zijn enorm leergierig en wil constant bijleren. Feedback is dus essentieel.

Wat verdient zo’n technisch profiel als freelancer?

Tijdens het onderzoek kwam naar voor dat de technische freelancer – ingenieurs en techniekers – tussen 49 Euro en 63 Euro excl BTW per uur verdient. De opdrachtgevers betalen gemiddeld met een betalingstermijn van 30 dagen, de multinational betaalt gemiddeld op 60 dagen.

Freelancers zijn echte ondernemers!

Freelancers zijn volwaardige zelfstandigen én ondernemers, die trend komt ook dit jaar terug in het rapport, zowel van Unizo als Mekano. Voordelen zoals de persoonlijke vrijheid en autonoom kunnen werken, het zelf kiezen van opdrachten en het bepalen van de eigen agenda vormen daarbij doorslaggevende argumenten.

Het Nederlandse Mekano, ervaren freelancebemiddelaar – in Nederland zzp’er (zelfstandige zonder personeel) genoemd- heeft dat goed begrepen. Hun slagzin is niet voor niets: Mekano onderneemt met ondernemers. “Dat is een unieke aanpak”, zegt Tom de Mol Managing Partner en contactpersoon voor België. “Een freelancer die de keuze maakt om in zee te gaan met Mekano heeft een ander engagement, die gaat er 100% voor. Mensen zijn vaak loyaler omdat ze immers voor hun eigen onderneming werken.”

“Een freelancer die met Mekano in zee gaat, heeft een ander engagement. Die gaat er voor de volle 100% voor.” – Tom de Mol (Managing Partner België)

Wat is het voordeel voor de technische freelancer om met een partij als Mekano te werken?

Uit het onderzoek kwam naar voor dat freelancers een tussenpersoon (zoals Mekano) handig vinden om feedback te vragen en van te krijgen. Vaak krijgen ze bij de opdrachtgever geen directe feedback en door de opvolging van Mekano kunnen ze sparren, ook over techniek. Daarnaast kan de freelancer de commerciële en administratieve ondersteuning van Mekano wel smaken. Zij willen vooral met hun technische opdrachten bezig zijn, zo weinig mogelijk met administratie en verkoop!

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • foodtec

  FoodTec

  Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details