NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Mieren zijn straffe beestjes. Termieten ook. Nu wij nog
Marc Lambotte, Voormalig CEO Agoria

Mieren zijn straffe beestjes. Termieten ook. Nu wij nog

Met zo’n kracht krijgt het verzetten van spreekwoordelijke bergen plots een veel concretere betekenis. Vandaag nog ondenkbare opportuniteiten bieden zich aan. Een nieuwe wereld zou mogelijk worden voor mij-met-mierenkracht. Onmogelijk natuurlijk. Of toch niet?

Ooit leerde de mens gereedschappen maken. Het maken van stenen speerpunten hebben we ondertussen achter ons gelaten. We vinden nu spullen uit die velen zich niet eens kunnen voorstellen. Zelf weet ik niet zo best hoe zo’n vaccin er nu echt uitziet. Ik zie enkel een flesje met wat vloeistof, maar hoe ziet het werkende ding er echt uit? Of wat met een waterstofmotor? Of een 5G-straal? Of al die andere dingen waarvan we het woord misschien wel eens hebben gehoord, maar waar we verder weinig of niets over weten? In elk geval zijn wij mensen ook straffe beestjes.

Als mens kunnen we misschien niet zomaar 4 ton tillen, maar we zijn wel verdraaid goed in het ontwerpen van hulpmiddelen om zo’n zwaar voorwerp te verplaatsen. We kunnen dus wel hetzelfde eindresultaat bereiken. Of toch bijna. Die mieren kunnen namelijk nog wat anders. Iets wat hun individuele krachtpatserij ver overstijgt. Ze kunnen prima samenwerken. Mieren zijn overigens niet de enige die dat doen. Termieten zijn namelijk ook straf. Ze bouwen wat voor hen enorme wolkenkrabbers zijn. Zelf zijn ze minder dan 0,5 cm hoog, maar in Australië rijzen hun heuvels tot wel 10 m uit de grond. 2.000 keer de hoogte van een termiet. Dat is alsof wij een mega-gebouw zouden zetten van meer dan 3,5 km hoog. De Burj Khalifa in Dubai is ‘amper’ 828 m hoog. 

Wij mensen functioneren gewoon anders. Voor de meesten onder ons is – hoe hard het ook klinkt – de eerste prioriteit in het leven … wijzelf. We zoeken wel wat gelijkgezinden en verenigen ons in een café, een voetbalclub, een gemeente, een regio … Maar als er wat druk op het systeem komt, dan wordt het bliksemsnel weer elk-voor-zich. De samenwerking die ons groot hielp maken, smelt als sneeuw voor de zon. Tijdens de Covid-19 crisis kregen mensen, bedrijven en alle structuren van onze maatschappij harde klappen. Nu is het tijd om puin te ruimen en weer op te bouwen. Ook in België. Ons relanceplan is bijna klaar. En om het met termieten-beeldspraak te zeggen, we gaan ongetwijfeld de drie Burj Khalifa’s die we al veel eerder gepland hadden, bouwen. Eentje voor elke regio. 

Of … zullen we ook eens samenzitten en een Groot Plan maken. Een Groot Plan waarin we het beste van wat mieren en termieten ons leren samenbrengen. Laten we eens een wolkenkrabber van meer dan 3 km hoog bouwen in plaats van drie kleintjes. Een spreekwoordelijke Grote TerMierentoren. Iedereen mag meewerken. We moeten enkel afspreken dat we aan hetzelfde project bouwen en dat we elkaar niet tegenwerken. Dat is overigens wat Europa van ons vraagt. Een Belgisch relanceplan. Een nieuw groot project dat mogelijk wordt doordat iedereen zich er achter zet. Samen. Voor een Toekomst met grote T. Het is nu natuurlijk te laat om het Belgisch relanceplan te herschrijven. Maar morgen gaat de zon weer op en is er weer een opportuniteit om samen te zitten en een Groot Plan voor de Toekomst te maken. Wie neemt het initiatief?

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.