NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Motion control op zijn best

Motion control op zijn best

De industrie in beweging brengen. Dat is wat de hardware- en softwareoplossingen van Siemens doen. Tijdens de voorbije editie van Indumation bekroonde Siemens met de Best Application Contest enkele mooie voorbeelden van hoe zijn motion control en drive technologieën in de praktijk voor een duidelijke meerwaarde zorgen. De online voting campagne bleek een nek-aan-nekrace tot het laatste moment. Daarom stellen we graag het podium aan u voor.

De aandrijving blijkt ook vandaag, in een digitale wereld, nog het vertrekpunt bij de bouw van machines. “Motion control draait om het gecontroleerd bewegen van een object, en dat vraagt om een gesynchroniseerd samenspel van heel wat hardwarecomponenten”, zegt Bart Laplasse, Head of Motion Control bij Siemens Digital Industries. “Met de toestellen die wij in de markt zetten willen we gebruikers ook bijstaan om alle interessante data die in een aandrijflijn aanwezig zijn eenvoudig en efficiënt naar buiten te brengen. Van daaruit kunnen we onze klanten helpen bouwen aan oplossingen die deze gegevens omzetten in waardevolle informatie. Om productieprocessen te optimaliseren of om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen. Dit is een eerste belangrijke pijler van digitalisering die zicht richt op de operationele machine.” 

“Een tweede belangrijke pijler bestaat erin om de nieuwe machine zo efficiënt mogelijk te bouwen. Dit betekent dat er in de concept/design en engineering fase zo veel mogelijk gesimuleerd wordt, zodat de doorlooptijd verkort wordt en de kans op anomalieën na het bouwen van de machine tot nul herleid wordt.” Hoe klanten het motion control en drive technology portfolio van Siemens combineren met hun eigen innovatieve kracht en creativiteit, vormt de basis van de Best Application Contest. 

Hoe klanten het motion control en drive technology portfolio van Siemens combineren met hun eigen innovatieve kracht en creativiteit ,vormt de basis van de Best Application Contest. U ziet de winnaars van de meest recente editie.

Eerste plaats: Catael en Engima

Het snijden van kaasblokjes is niet zonder uitdagingen. Kaas is een natuurlijk product, wat maakt dat geen twee kaasbollen ooit perfect hetzelfde zijn. Toen een klant zijn bestaande snijmachines wilde optimaliseren, ging machinebouwer Engima aankloppen bij ingenieursbureau Catael. Het doel? De kwaliteit van de producten verbeteren, sneller kunnen wisselen tussen verschillende soorten kaas, het afval per product drastisch beperken, en de cyclustijden inkorten. 

“Al snel bleek dat er een nieuw machineconcept nodig was om aan de eisen van de klant tegemoet te komen. Engima zette dat op punt, wij stonden in voor de sturing”, vertelt Bart Claeys van Catael. Servotechniek was een voor de hand liggend keuze, omwille van de gevraagde dynamiek. Sinamics S120 bleek perfect aan de specificaties te voldoen. “Siemens is voor ons een vaste waarde. Hier hebben we slim gebruikgemaakt van de simulatiemogelijkheden in TIA Portal V16. Zo hoefden we zelf geen simulatieomgeving te bouwen, maar konden we wel alles voorbereiden en testen, nog voor de hardware er was.” 

Wat wel nog moest gebeuren, was het finetunen. “Door efficiëntere snijpatronen en geoptimaliseerde motionprofielen hebben we alles op het verlanglijstje van de klant kunnen afvinken. Vlotte productiewissels, kortere verwerkingstijd (20%) en minder afval (10%). Dat hij al een bestelling voor een tweede geplaatst heeft, is het beste bewijs dat we in  onze missie geslaagd zijn.”

Voor CDC Automatisatie was deze freesmachine een eerste kennismaking met digital twin technologie op basis van Siemens NX. Daardoor konden een aantal fouten al in het machineontwerp worden geïdentificeerd.

Tweede plaats: CDC Automatisatie

Derde deelname aan de Best Application Contest, derde podiumplaats. Het publiek weet duidelijk de vlucht vooruit van CDC Automatisatie te smaken. Een van hun recente wapenfeiten is een volledig digitaal ontworpen freesmachine met drie assen. 

“We willen voortdurend nieuwe technieken integreren. Om onze klanten vooruit te helpen en ook onze medewerkers telkens nieuwe uitdagingen voor te schotelen. Voor ons was dit project een eerste kennismaking met digital twin technologie”, vertelt zaakvoerder Christofe De Craene. “We hebben de machine eerst volledig digitaal ontworpen aan de hand van Siemens NX-tekeningen en daardoor een aantal fouten in het machineontwerp kunnen identificeren. De gereedschapswissel was bijvoorbeeld niet perfect gepositioneerd. Daarnaast konden we parallel aan het mechanische traject al alles programmeren en simuleren. Dat resulteerde in een aanzienlijke kortere marktintroductietijd.” 

Voor CDC Automatisatie is het de bedoeling deze werkwijze nu standaard te  integreren in alle machinebouwprojecten en andere partijen bij te staan in het creëren van digital twins. “Dit is volgens ons echt de weg van de toekomst en we konden gedurende het hele traject op ondersteuning van Siemens rekenen om deze manier van werken in de vingers te krijgen.”

Voor de sturing om het perfecte kaasblokje te snijden, maakte Catael slim gebruik van de simulatiemogelijkheden in TIA Portal V16. Zo hoefden ze zelf geen simulatieomgeving te bouwen, maar konden ze wel alles voorbereiden en testen, nog voor de hardware er was.

Derde plaats: Vermeire

In enkele maanden tijd – en midden in de pandemie – zijn Peps Engineering, IGP Automation en Vermeire erin geslaagd om een nieuwe, 100% geautomatiseerde productielijn voor pvc-buizen op te starten. 

“Het bedrijf produceert afvalwaterzuiveringstanks voor residentiële gebouwen. De pvc-buizen worden gebruikt als aanvoer en afvoer voor afvalwater. Dankzij de investering in deze snijmachine kon de productie worden overgenomen van een onderaannemer”, vertelt Grégory Bragard, Area Sales Manager bij Vermeire. De pvc-buizen zijn verkrijgbaar in een groot aantal verschillende diameters en lengten, en dus ook in verschillende massa’s en afmetingen. Er zijn maar liefst dertien Sinamics S210 servoaandrijfsystemen, aangestuurd door een Simatic S7-1500T automaat, nodig om het transport, het snij- en het sorteerwerk volledig te automatiseren, en dit ongeacht de te produceren afmetingen. 

“Een van de grootste troeven van het Sinamics S210 servoaandrijfsysteem is dat er slechts één kabel is voor het vermogen en de bediening. Voeg daarbij de grotere compactheid van de motoren voor eenzelfde vermogen, en je krijgt veel meer flexibiliteit en mogelijkheden bij het ontwerp. De configuratie van het systeem via TIA Portal levert ook veel op op vlak van ergonomie en standaardisatie.”

Deze en al de andere inzendingen voor de Siemens Best Application Contest 2022 kan je in detail lezen op www.siemens.be/best-
application-contest

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.