Automatisering

Industrial internet of things and industry 4.0 concept. Abstract blue background of technology graphic and automation wireless control robotic machine in smart factory with flare light effect.

01:44
04-06-2018

Op zoek naar inspiratie rond flexibele automatisering?

Voor de maakindustrie is kwalitatieve maatproducten op korte termijn leveren aan een concurrentiële prijs vandaag een grote uitdaging. De oplossing is mogelijk te vinden in recente flexibele automatiseringstechnologieën. Maar onbekend is onbemind en daar willen Sirris, Agoria en UGent verandering in brengen tijdens een reeks workshops rond flexibele automatisering. De volgende vindt plaats op dinsdag 5 juni bij Agoria in BluePoint Brussels. 

Maakbedrijven moeten klantspecifieke producten met hoge kwaliteit kunnen leveren op zeer korte tijd en voor een globaal competitieve prijs. Hiervoor heeft men een flexibel productieapparaat nodig dat aangestuurd en ondersteund wordt door gestroomlijnde processen. Deze uitdagingen zijn voldoende bekend, maar de oplossingen iets minder. De laatste vijf jaar zaten machinefabrikanten immers niet stil. Een nieuwe generatie flexibele automatiseringstechnologieën staat momenteel beschikbaar voor de industrie. Deze technologieën maken het mogelijk kleine reeksen met korte doorlooptijden en hoge kwaliteitseisen zinvol, flexibel en kostenefficiënt te produceren. En net door die snelheid van ontwikkelingen dreigen innovatievolgers achterop te geraken.

Technologie sijpelt nog te weinig door naar kmo’s
Het inzetten van de technologieën is bij het doorsnee maakbedrijf echter nog beperkt. Hierdoor hebben deze bedrijven het moeilijk om competitief te blijven. Sirris, Agoria en UGent willen deze groep helpen de beschikbare automatiseringstechnologieën in te zetten waar zinvol. De workshop ‘Flexibele Automatisering, samen gaan we ervoor’ op 5 juni richt zich tot technici, ingenieurs en bedrijfsleiders die hun productie verder willen optimaliseren en flexibel automatiseringsoplossingen willen inzetten. Het event is een inspiratiebron zowel voor starters als voor bedrijven die in het automatiseringsproces willen versnellen. Want de resultaten van slim digitaliseren en automatiseren mogen er zijn. Voorgangers in dit proces lieten een verkorting van de doorlooptijd tot 80% optekenen, een stijging van de productie-efficiëntie met 50% en, misschien belangrijker nog, creëerden tegelijkertijd 11% jobs extra. 

Automatisering

Mogelijke oplossingen in flexibel automatiseren
De voorbije sessies konden reeds op de nodige interesse uit de industrie rekenen. In totaal vonden al meer dan 150 deelnemers hun weg naar de workshops in Kortrijk, Antewerpen en Hasselt. Ze kregen er inspiratie over manieren om hun productie efficiënter, flexibeler en meer up-to-date te maken. Tijdens deze presentaties kregen de deelnemers een uitgebreid zicht op mogelijke oplossingen om hun productie flexibel te automatiseren. Hierbij zijn co-robots, smart sensors, RFID, visie-systemen, apps voor aansturingen, Manufacturing Execution Solutions (MES), industrial IoT en nog veel meer aan bod gekomen. Ook AGV’s voor intern transport van werkstukken of safetyscansystemen die een flexibele werking van de operator mogelijk maken passeerden de revue. De link naar Industrie 4.0, de integratie van IT in de automatisatie en het geconnecteerd maken van alle productiesystemen in de fabriek is hier snel gelegd. 

Ook kmo’s kunnen fabrieken van de toekomst worden
Flexibele automatisering maakt de factory of the future mogelijk. Dit geldt niet alleen voor de grote internationale bedrijven maar ook voor kmo’s. Deze laatste worden door co-creatie en de noodzaak om samen te werken gemotiveerd om te evolueren en een flexibel productiesysteem te implementeren. Kom ook ontdekken wat dit voor uw productieproces kan betekenen en hoe u die begeerde stappen voorwaarts kan zetten. Meer informatie kan u terugvinden op de website van Sirris en Agoria.  

Tekst Valérie Couplez

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Industrial Automation partners

Predictief onderhoudLenze