NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Pneumatica op haar duurzaamst
Het ontwerp van een machine legt het fundament voor de CO2-voetafdruk. Door gratis engineering tools ter beschikking te stellen kunnen klanten een idee krijgen welke producten met welke CO2-emissies gepaard gaan.

Pneumatica op haar duurzaamst

Duurzaamheid moet het fundament van een concurrentiële Europese industrie worden. Want als we de ambitie van koolstofneutraliteit hard willen maken, zal er een versnelling hoger geschakeld moeten worden. Tijdens zijn jaarlijkse persconferentie plaatste Festo het thema dan ook helemaal bovenaan de agenda. Van de eigen producten die een make-over kregen om ze meer duurzaam te maken, over Festo Energy Saving Services om bedrijven te helpen energie besparen, tot de ontwikkeling van een bioreactor die efficiënt op grote schaal algen kan produceren met behulp van fotosynthese. Het bedrijf kondigde ook aan dat het tegen begin 2023 koolstofneutraal zal zijn.

Oliver Jung: “Al onze productie- en logistieke sites wereldwijd en het hoofdkwartier in Esslingen zullen CO2-neutraal zijn van het begin van 2023.”

Automatisering zal een sleutelrol spelen in de industriële transformatie richting klimaatbescherming, efficiënt omspringen met grondstoffen, duurzaamheid en de circulaire economie. Festo wil ook zelf het goede voorbeeld geven door zijn koolstofvoetafdruk drastisch kleiner te maken de komende twee jaar. 

“Daardoor zullen al onze productie- en logistieke sites wereldwijd, net als de Duitse verkooplocaties en het hoofdkwartier in Esslingen CO2-neutraal zijn van het begin van 2023”, legt CEO Oliver Jung uit. 

Festo heeft voor zijn eigen duurzaamheidsstrategie de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties als ijkpunten gebruikt. Het visualiseert zijn inspanningen in het zogeheten Blue World concept. “Hiermee willen we tonen hoe automatiseringstechnologie de aangroei van de wereldbevolking enerzijds en de bescherming van onze natuurlijke grondstoffen en een klimaatneutrale productie anderzijds in balans kan brengen”, legt Jung uit. Het doel is om de industrie te helpen transformeren tot een efficiënte en klimaatvriendelijke productie.

Julia Bikidis: “We verwachten dat een digitaal productpaspoort de standaard zal worden, de komende vijf à tien jaar.”

Partner voor klanten

“Onze klanten beschouwen ons als een partner in hun eigen transitie. Samen met ons kunnen ze de transformatie van de industrie vormgeven. Innovaties zullen daarin een sleutelrol spelen”, voegt Jung eraan doe. 

Festo heeft wat dat betreft zijn adelbrieven klaar. Digitale en intelligente pneumatica, automatiseringsplatformen en concepten om energie te besparen in pneumatica… Festo stelde ook ’s werelds eerste pneumatische cobot voor op de afgelopen Hannover Messe. Een pioniersrol die het overigens wil blijven opnemen. In 2021 vloeide 7% van de gerealiseerde omzet terug naar onderzoek en ontwikkeling. 

Om een antwoord te bieden op de uitdagingen van vandaag en morgen in die transitie, kunnen bedrijven rekenen op Festo Didactic. Trainingen die leerinhoud en leeromgevingen aanbieden om nieuwe vakken te leren, op basis van wat er nodig is in de domeinen IT, artificiële intelligentie, datawetenschap en duurzaamheid.

Duurzame producten

Koolstofneutraliteit begint met duurzame producten. Festo’s ‘Stars in Automation’ zijn meer dan 2.200 pneumatische en elektrische componenten die tot het kerngamma van de Duitse automatiseringsspecialist behoren. Machinebouwers kunnen hiermee ongeveer 80% van al hun toepassingen eenvoudig, snel (zelfs bij grote hoeveelheden) en tegen een interessante prijs bouwen. Het kenmerk bij uitstek van de meest recente toevoegingen aan deze reeks is duurzaamheid. Ze worden ontwikkeld om gewicht, volume, energie, grondstoffen en ruimte te besparen, de bouwstenen om tot meer duurzame machines te komen. 

Een mooi voorbeeld is de nieuwe ronde DSNU-S cilinder, die dezelfde prestaties biedt als de DSNU cilinder die zich al bewezen heeft, maar die 35 mm korter is en een 40% nauwere montage-interface heeft. Daarbij wordt nauw samengewerkt tussen ontwikkelaars en productieplanners om de cyclustijden terug te dringen.

Onder Controlled Pneumatics verstaat Festo mechatronische pneumatische systemen met innovatieve klep- en communicatietechnologie aan boord, zoals de Festo Motion Terminal VTEM.

Duurzame engineering

Maar hoe weet u nu of u de duurzame keuze maakt om uw machine te bouwen? Het ontwerp van een machine legt het fundament voor de CO2-voetafdruk. Door gratis engineering tools ter beschikking te stellen kunnen klanten een idee krijgen welke producten met welke CO2-emissies gepaard gaan. Daarnaast zet het in op innovatieve oplossingen om die emissies vervolgens naar beneden te brengen. 

Julia Bikidis, project manager CO2 reduction voor het productportfolio bij Festo: “De focus ligt altijd op hoe de klant onze producten gebruikt. Maar we kijken ook naar hoeveel CO2 er nodig was om ze te maken. We verwachten dat een digitaal productpaspoort de standaard zal worden, de komende vijf à tien jaar. Met onze inspanningen in verband met digital twins op basis van de administration shell proberen we hierop te anticiperen en tot een koolstofneutraal productportfolio te komen. De belangrijkste ondersteuning hierin zal komen van de technologische voordelen die Controlled Pneumatics biedt”, beklemtoont Bikidis.

Controlled Pneumatics

Voor wie het nu hoort donderen in Keulen: onder Controlled Pneumatics verstaat Festo mechatronische pneumatische systemen met innovatieve klep- en communicatietechnologie aan boord. Op basis van de variabelen die sensoren oppikken kan er digitale controle uitgeoefend worden. Op die manier kunnen gebruikers nog altijd genieten van de eenvoud van standaardpneumatica om dingen in beweging te brengen, maar krijgen ze tegelijk meer controle voor meer betrouwbare, precieze en efficiënte oplossingen. 

Het schoolvoorbeeld van Controlled Pneumatics is de Festo Motion Terminal VTEM, waarmee Festo de wereld van pneumatica digitaliseerde. Festo brengt persluchttechnologie naar een heel nieuw technologisch niveau, waar grondstoffen besparen, energie-efficiëntie en duurzaamheid de codewoorden zijn.

Festo gaat met zijn Energy Saving Services op een gestandaardiseerde manier op zoek naar mogelijke besparingen in hoe perslucht gebruikt wordt.

Op zoek naar persluchtlekken

Een goed idee, zeker gezien de huidige energieprijzen. Dat het aanbod Festo Energy Saving Services tegen deze achtergrond ook in de kijker wordt gezet, hoeft dan ook niet te verwonderen. Festo kiest voor een aanpak volgens DIN EN ISO 11011 en gaat op een gestandaardiseerde manier samen met zijn klanten op zoek naar mogelijke besparingen in hoe perslucht gebruikt wordt – wist u trouwens dat ook artificiële intelligentie de weg naar energiewinst kan tonen? 

De experten doorlopen vijf stappen. Tijdens de eerste drie worden de productie, de voorbehandeling en de distributie van perslucht onder de loep genomen. Daarna richten ze hun aandacht op de verbruikers: de pneumatische toepassingen en systemen. In de laatste stap wordt een monitoring systeem voorgelegd om de energiestatus permanent te monitoren. Festo AX Predictive Energy maakt bijvoorbeeld een vingerafdruk van uw productielijn en legt die voortdurend tegen de huidige status. Met behulp van machine learning en artificiële intelligentie kunnen lekken op die manier automatisch gedetecteerd worden. 

Geautomatiseerde aangroei van biomassa

Algen zijn de kleine helden van het klimaat. Zelfs in hun natuurlijke staat zijn het extreem efficiënte fotosynthesizers die tien keer meer CO2 absorberen dan planten op het land. In bioreactoren uitgerust met de nodige sensoren, sturingstechnologie en automatisering, kan de efficiëntie van algen nog verder worden opgetrokken, tot honderd keer het niveau van landplanten. Dit toont hun unieke potentieel om tot een klimaatneutrale circulaire economie te komen. Met het PhotoBionicCell onderzoeksproject demonstreert Festo hoe een mogelijke benadering van industriële biologisering er zou kunnen uitzien. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.