TwinCAT
01:37
23-11-2018

Procesgegevens eenvoudig en veilig overdragen naar mobiele apparatuur

Automatiseringssystemen moeten eigenlijk zo vlot als het menselijk lichaam kunnen functioneren. Intelligentiefuncties, sensoren, motion control, visie en spraak moeten worden geharmoniseerd tot een vloeiend geheel. Dat is de bestaansreden van de TwinCAT automatiseringssoftware van Beckhoff Automation. De Duitse specialist gaat nu nog een stapje verder en maakt met zijn TwinCAT IoT Communicator op eenvoudige wijze de communicatie mogelijk tussen de PLC, die al deze gegevens herbergt, en een mobiel apparaat. Op die manier kunnen live gegevens, variabelen en statussen zichtbaar worden op het scherm van uw voorkeur.

TwinCAT
TwinCAT maakt dat automatiseringssystemen zo efficiënt en zo vlot als het menselijk lichaam kunnen functioneren, zelfs met het vermogen om te luisteren en te spreken.

Een allesomvattend engineering, en besturingsplatform, dat is wat TwinCAT gebruikers te bieden heeft. Een industriële pc met TwinCAT runtime zorgt voor de intellectuele capaciteit, TwinCAT Motion Control staat in voor precieze, dynamische bewegingen en I/O-interfaces vormen als het ware een zenuwnetwerk dat verschillende sensoren en bussystemen verbindt om informatie beschikbaar te stellen. Recent werden daar nog zintuigen aan toegevoegd met de komst van TwinCAT Vision en TwinCAT Speech. De grote troef van deze modules is dat er geen afzonderlijke, doorgaans externe oplossingen nodig zijn. Door de consequente synchronisatie met andere automatiseringstaken in real-time opent zich een enorm innovatiepotentieel. De integratie vereenvoudigt ook de engineering aanzienlijk. De TwinCAT speech software van Beckhoff Automation laat toe om te luisteren en spreken met het automatiseringssysteem. De eenvoudige spraakinvoer- en uitvoerkanalen kunnen operatoren en onderhoudsmedewerkers ondersteunen in hun dagelijkse taken. Met TwinCAT Vision kunnen de beeldverwerkings- en besturingscomponenten direct met elkaar communiceren, waardoor de reactietijden korter zijn en uiteindelijk de machines sneller en efficiënter.

TwinCAT
Met TwinCAT IoT Communicator en de app IoT Communicator hebt u comfortabel en veilig toegang tot procesgegevens op mobiele apparaten.

Veilige en eenvoudige communicatie met mobiel apparaat
Beckhoff Automation heeft er met de lancering van de TwinCAT IoT Communicator ook voor gezorgd dat de PLC al deze informatie ook kan communiceren met een mobiel apparaat. En dat op een eenvoudige, maar vooral ook veilige manier. Er wordt gebruikgemaakt van het publish/subscribe-proces zonder speciale firewallinstellingen, wat de integratie in een bestaand ICT-netwerk vereenvoudigt. De informatie-uitwisseling verloopt via een message broker, die zich bedient van het gestandaardiseerde MQTT-protocol en dienstdoet als centrale messaging dienst in een cloud of een lokaal netwerk. De betrouwbare TLS-versleuteling (tot versie 1.2) staat garant voor een hoge graad van veiligheid bij de communicatie. Op een mobiel apparaat worden de overgedragen procesgegevens met de app IoT Communicator weergegeven (verkrijgbaar voor iOS en Android). De geïntegreerde QR-codescanneer vereenvoudigt de invoer van toegangsgegevens naar de broker en van de betreffende gebruiker. TwinCAT IoT Communicator biedt voordelen ten opzichte van de gebruikelijke e-mails en sms-berichten dankzij de vereenvoudigde communicatie via pushberichten. Op die manier worden bijvoorbeeld ook live gegevens, variabelen en statussen zichtbaar. Daarmee is IoT Communicator een ideale uitbreiding voor TwinCAT IoT en TwinCAT Analytics.    

Tekst Valérie Couplez  |  Beeld Beckhoff Automation

Industrial Automation partners

IO-LinkWEG Benelux