Beckhoff Explosieveilig systeem
01:48
18-07-2017

Procestechniek en automatisering gecombineerd in explosieveilig systeem

De procesindustrie kijkt vandaag steeds meer uit naar totaaloplossingen. Zo hebben de ingenieurs voldoende aan één contactpersoon en bovendien zijn ze ervan verzekerd dat de afzonderlijke componenten elkaar perfect begrijpen. Beckhoff Automation toonde op de afgelopen Hannover Messe dat het deze uitdaging aan kan. Met de nieuwe klemmen van de ELX serie en de panel en panelpc’s van de CPX serie is de intrinsieke veiligheid nu ook in Ex-zones 0,1 en 2 verzekerd. Een tweede blikvanger op de beurs was de hygiënische uitvoering van het populaire XTS transsportsysteem. Die zal de deur openen naar nog meer industriële toepassingsmogelijkheden.

Beckhoff Explosieveilig systeem3

Totaaloplossing voor procestechnische installaties
Beckhoff zette de toon op de voorbije Hannover Messe. Met een uitgebreid assortiment aan explosiebestendige componenten voor barrière­vrije concepten tot in Zone 0/20 beschikt
de technologiereus over een systeemgeïntegreerde oplossing voor bescherming tegen explosies. Hiertoe behoren naast de EtherCAT-aansluitingen van de ELX serie met intrinsiek veilige interfaces onder andere de eveneens nieuwe voor gebruik in Ex-zone 2/22 geschikte controlpanels en panel-pc’s van de CPX serie en uiteraard de besturingssoftware TwinCAT met talrijke specifieke interfaces voor de procestechniek. “Klanten willen vandaag een totaalpakket. Ongeveer 90% van wat we aan I/O-modules verkopen wordt ook met een PLC van ons aangestuurd”, duidt bedrijfsleider van Beckhoff New Automation Technology Patrick Gielis de belangrijkste trend. “Dankzij de rechtstreekse, intrinsiek veilige EtherCAT-aansluiting, die overigens slechts de helft van de plaats in de kast inneemt, heeft de eindgebruiker geen tussengeschakelde, afzonderlijke barrières meer nodig. Dat vereenvoudigt de installatie aanzienlijk. De ultrasnelle en open communicatie met uiterst nauwkeurige synchronisatie maakt dit tot een ideale oplossing voor de procesindustrie. Ook bij uitgebreide procestechnische installaties. En de nieuwe panels met hun moderne capacitieve multi-touchtechnologie maken de voordelen inzake bediening, look and feel en design nu ook beschikbaar voor toepassingen in de procestechniek.”

Beckhoff Explosieveilig systeem2

Hygiënische uitvoering van XTS transportsysteem
Niet alleen op de Hannover Messe maar ook op de internationale verpakkingsbeurs Interpack maakte het XTS transportsysteem van Beckhoff furore. Sinds zijn introductie enkele jaren geleden is het een graag geziene oplossing, vooral voor fabrikanten van verpakkingsmachines. Het systeem vervangt mechanica door softwarefunctionaliteit en biedt op die manier een hoge mate van ontwerpvrijheid bij de realisatie van volledige nieuwe machineconcepten. Lagere mechanische vereisten betekent immers dat machines compacter, lichter en met minder bedrading gemaakt worden. In bepaalde zones van een levensmiddelen- of farmaceutische fabriek moet apparatuur echter aan strikte hygiëne eisen voldoen om inzetbaar te zijn. Daarom pakt Beckhoff nu uit met een hygiënische uitvoering in rvs van de XTS publiekslieveling. “We hebben al langer servomotoren en I/O-modules in een hygiënisch jasje gestoken. Het was echter geen sinecure om dit ook voor het XTS systeem te realiseren en tegelijk zijn aantrekkelijke functionaliteiten te behouden. We zijn dan ook heel trots op dit technisch huzarenstukje dat een enorm reinigingsgemak aan deze troeven toevoegt”, geeft Gielis mee. De hygiënische uitvoering voldoet aan beveiligingsclassificatie IP69K, heeft een uitstekende chemische weerstand en kent in zijn ontwerp geen verborgen hoeken, randen of inspringen. Hierdoor is het systeem uitermate geschikt voor gebruik in zones die onderworpen worden aan intensieve reinigingsprocessen. De ontwikkeling gebeurde in nauwe samenwerking met EHEDG en voldoet aan alle voorwaarden voor systeemcertificering conform EL Class I AUX.

Tekst Valérie Couplez  |  Beeld Beckhoff Automation

Industrial Automation partners

BOGE Kompressoren S-4 OPTIMUSDestaco Synergie 2