Leuze electronic

urban traffic with cityscape in city of China.; Shutterstock ID 607927301

01:07
05-07-2018

Sensordata nu in de cloud beschikbaar

Sensordata en informatie van verschillende bronnen globaal beschikbaar hebben, is de kern van Industrie 4.0.  Nieuwe ondernemingsmodellen vragen dan ook een nieuwe aanpak. Data moeten niet alleen binnen de vier muren toegankelijk en verwerkbaar zijn, maar globaal. In deze optiek ging Leuze electronic een samenwerkingsverband met Microsoft aan om de gegevens van zijn sensoren op de OPC UA-server in de Azure Cloud beschikbaar te stellen.

Leuze electronic
Netwerken vervangen de hiërarchische automatiseringsstructuur.

Sensoren zijn de ogen en oren van het productieproces. Gegevens zoals positie, druk, temperatuur en andere data zijn indicatoren die toelaten om vele zaken te voorspellen. Zeker als de informatie van verschillende locaties gedeeld en met elkaar verknoopt worden. “Zo wordt het mogelijk om productieprocessen te vergelijken, stilstand te voorkomen, leveringstermijnen nauwkeurig te bepalen …”, vertelt Rob Vrijburg van Leuze elektronic. “Om onze klanten hierbij te helpen, hebben we recentelijk een samenwerkingsverband met Microsoft aangegaan. Hierdoor zijn de gegevens van onze sensoren nu op de OPC UA-server in de Azure Cloud beschikbaar.”

Leuze electronic
Veilige data uitwisseling door midel van authentificatie en certificatenuitwisseling.

Veiligheid gegarandeerd
Niet onbelangrijk is dat hiermee ook vier veiligheidsniveaus worden bereikt om een veilige communicatie te garanderen: authentication, authorization, verification en encryption. Vrijburg: “Kortom: een veilige datasnelweg die grensoverschrijdend is. Trouwens, deze manier van werken gaat veel verder dan de data van ERP-systemen of informatie van besturingskasten. Het grotere geheel kan immers alleen worden gezien door al deze lokale gegevens te delen. De oplossing laat toe om voor elk deelgebied eigen parameters te bepalen. De onderhoudsafdeling kan bijvoorbeeld zijn planning maken in functie van een minimale stilstand. De transportafdeling kan van te voren zien wanneer de goederen beschikbaar zijn om zo de routes optimaal te plannen. Zelfs de invloed van weersomstandigheden wereldwijd kan in de optimalisatie van de productiecapaciteit worden meegenomen. ‘ITgoesOT’: informatietechnologie wordt operations technologie. We staan aan het begin van een nieuw tijdperk. In de nabije toekomst zullen we de sensoren leveren met een uniek certificaat waarbij het serienummer ook bij de opgeslagen data aanwezig is.” 

Tekst Els Jonckheere  |  Beeld Leuze electronic

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: Cloud , Leuze Electronic , Nieuws , Sensordata

Industrial Automation partners

Warmtebeeldcamera’s