Platform over productie- en procesautomatisering
Sensor & Vision

Slimme encoders die tegen een stootje kunnen

Zware omgevingen stellen extreme eisen aan encoders. Denk aan mijnlocomotieven duizenden meters onder de grond, een warmwalserij of een turbine in een windmolenpark op zee.

Hot steel being rolled to shape in mill in steel manufacturing p
De encoders van Leine Linde hebben één ding gemeen: ze zijn bedoeld voor zware omgevingen die extreem veeleisend zijn.

Tekst | Valérie Couplez

Beeld | HEIDENHAIN

28 mei 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Net in deze moeilijke domeinen blinken de encoders van Leine Linde uit. Vandaag zijn de encoders van Leine Linde meer dan encoders alleen. Met hun ingebouwde functionaliteiten om aan conditiebewaking te doen, stellen ze gebruikers in staat om werk te maken van predictief onderhoud en een hogere uptime. HEIDENHAIN verzorgt  sinds kort de verdeling voor België en Luxemburg.

Een mooi voorbeeld van hoe de encoders van Leine Linde Industrie 4.0 in de praktijk brengen, zijn de ingebouwde functionaliteiten voor conditiebewaking.

Leine Linde maakt al sinds 1992 deel uit van de HEIDENHAIN groep. Deze encoders hebben één ding gemeen: ze zijn bedoeld voor zware omgevingen die extreem veeleisend zijn. Betrouwbaarheid onder alle omstandigheden, een hoge nauwkeurigheid en een lange levensduur zijn de eigenschappen die de Leine Linde encoders kenmerken. Zo stellen ze gebruikers in staat om de efficiëntie op te drijven en processen te optimaliseren. Sinds 1 december 2020 is HEIDENHAIN NV verantwoordelijk voor de levering en ondersteuning van Leine Linde encoders in België en Luxemburg. Managing director Sven Peetroons: “Leine Linde producten kunnen aanbieden als een integraal deel van ons bestaande productaanbod zorgt voor interessante nieuwe mogelijkheden. Het is een belangrijke stap in onze missie om een totaalleverancier te worden in producten om positie en snelheid te meten. Het gaat immers om producten die hun kwaliteiten al jaren bewijzen en die ook pionieren in de evolutie naar Industrie 4.0.”

ADS UPTIME: conditiebewaking voor encoders

Een mooi voorbeeld van hoe de encoders van Leine Linde Industrie 4.0 in de praktijk brengen, zijn de ingebouwde functionaliteiten voor conditiebewaking. Met ADS UPTIME ingebouwd, kunnen deze encoders de meest relevante gegevens van roterende installaties en motoren monitoren. “Bedrijven kunnen zich vandaag geen productiestilstand meer veroorloven. Door encoders te voorzien van diagnosefuncties kunnen we er over waken dat ze operationeel blijven. Ze leveren ons dan immers relevante informatie over mogelijke oorzaken van faling, die anders een impact zouden hebben op de volledige productie-unit. Door de positionering van de encoder (op de motor, op de aandrijfas of op een ander strategisch onderdeel), kunnen we bovendien ook belangrijke gegevens capteren over de operationele parameters en de omgeving, zoals vibraties of variaties in temperatuur. Op die manier kunnen problemen al opgelost worden nog voor ze zich voordoen”, legt Peetroons uit.

ADS Uptime toont gedetailleerde informatie over de status, de frequentie, de bewegingstijd … van uw encoders. Daarnaast wordt vibratie gemeten, zowel in de radiale als de axiale richting.

Productiestilstand vermijden

Encoders waarin ADS UPTIME geïntegreerd zit vereenvoudigen de shift van preventief naar proactief onderhoud. Peetroons: “Dankzij de data die de encoders capteren en doorgeven kunnen elementen die een negatieve impact hebben op de levensduur van de machine aangepast worden. Wanneer alle roterende componenten perfect functioneren zoals het hoort, kunnen problemen en productiestilstand vermeden worden. U hoeft maar een zo een panne te vermijden om de kostprijs van ADS UPTIME terug te winnen.” Maar wat laat ADS Uptime u nu precies zien? Het toont gedetailleerde informatie over de status, de frequentie, de bewegingstijd … van uw encoders. Daarnaast wordt vibratie gemeten, zowel in de radiale als de axiale richting. Gebruikers kunnen ook zelf grenswaarden instellen. Worden die overschreden dan ontvangen ze automatisch een alarm. “De gelogde gegevens uit de encoder halen kan overigens heel eenvoudig met de draadloze service check-up via Bluetooth en een app op uw device. In een volgende fase, die nog dit jaar gepland staat, zal de encoder zelf de gegevens via OPC UA naar een server kunnen sturen”, besluit Peetroons. 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • foodtec

  FoodTec

  Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details