NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Slimme oplossingen om de industrie vooruit te denken

Slimme oplossingen om de industrie vooruit te denken

De koers voor automatisering van de toekomst voor de maak- en de procesindustrie is uitgestippeld. ‘Digital Enterprise – Thinking industry further’ zal het hart van de boodschap vormen die Siemens wil uitdragen op zijn 4.000 m² grote stand in hal 9 van de Hannover Messe. De Digital Enterprise krijgt er dit jaar een resem aan nieuwigheden bij, bedoeld om de digitale transformatie van de industrie te faciliteren en de exponentiële groei van industriële data om te zetten in toegevoegde waarde. Dat gaat van het gebruik van artificiële intelligentie en edge computing tot energieoplossingen voor digitale fabrieken. Voor elke stap in de waardeketen geeft Siemens de juiste hardware en software ter beschikking.

‘Digital Enterprise – Implement now!’ vormde de slogan van Siemens tijdens de Hannover Messe 2018. Een jaar later is er al veel veranderd. Wat vorig jaar, grof gezegd, nog concepten en beta-projecten waren, zijn nu echte tools geworden die hun nut in de praktijk al bewezen hebben om machines sneller, energie-efficiënter, flexibeler en betrouwbaarder te maken. “Digitalisering is ontegensprekelijk de volgende stap in automatisering die de virtuele en de reële wereld zal doen fusioneren. Om die reden heeft Siemens sedert 2007 10 miljard euro geïnvesteerd (UGS, Innotec, Bentley, Mentor Graphics, Mendix …) om een softwareportfolio op te bouwen dat in elke stap van het productieproces zijn nut kan bewijzen. We mogen ons vandaag dan ook trots wereldwijd de grootste leverancier van industriële software noemen”, opent Jan Mrosik, CEO van de Digital Factory Division bij Siemens.

Holistische aanpak om innovatiekracht digitalisering te ontketenen
Het doel dat Siemens voor ogen had bij deze acquisities was het integreren en digitaliseren van de volledige waardeketen. Zowel voor de maak- als de procesindustrie, beschikt het over digitale oplossingen voor productontwerp, productieplanning, engineering en oplevering, uitvoering en diensten. “Het zijn end-to-end oplossingen voor alle industrietakken en voor elk bedrijf, ongeacht de schaalgrootte. Er zijn immers verschillende manieren om met digitalisering te beginnen, in bestaande en nieuwe fabrieken”, vertelt Mrosik. Daarbij streeft Siemens zoveel mogelijk standaardisering en openheid na in de interfaces. “De sterkte van de convergentie tussen de virtuele en de reële wereld schuilt in de zekerheid dat wat je hebt uitgedacht ook effectief zo zal werken. Het versnelt de ontwikkeling van nieuwe producten en de set-up van de nieuwe productielijn. En door de data uit de werkelijke productie voortdurend af te toetsen met de virtuele wereld, krijg je de inzichten die nodig zijn om te blijven verbeteren, aan het product, de productie en de bijhorende diensten. Met een holistische aanpak willen de innovatiekracht van digitalisering loslaten op de wereld.”

Digital Enterprise – Thinking industry further

Jan Mrosik: “De sterkte van de convergentie tussen de virtuele en de reële wereld schuilt in de zekerheid dat wat je hebt uitgedacht ook effectief zo zal werken. Het versnelt de ontwikkeling van nieuwe producten en de set-up van de nieuwe productielijn.”

Data omzetten in kennis
Dit is echter niet zomaar een oplossing die in de winkelrekken te vinden is. Siemens wil daarom ook de rol gaan opnemen van digitaliseringsconsultant. “We willen het juiste pad helpen uitstippelen voor onze klanten. 

Digital Enterprise – Thinking industry further

Digitalisering is ontegensprekelijk de volgende stap in automatisering die de virtuele en de reële wereld zal doen fusioneren.

Om er zeker van te zijn dat hun weg naar digitale transformatie de juiste is voor hen en dat ze hun digitale fabriek van de toekomst kunnen werkelijkheid maken.” Een belangrijk instrument hierin is MindSphere, het IoT operating system van Siemens. Intussen bestaat MindSphere World al uit meer dan negentig partners en kent het ook een Belgische tak (MindSphere World Belgium). Mrosik: “Zie het als een interface om een open ecosysteem uit te bouwen en apps te ontwikkelen die de productiviteit, de snelheid, de flexibiliteit, de kwaliteit en de veiligheid omhoog drijven. Het helpt data omzetten in kennis, waarbij klanten altijd de controle over hun gegevens blijven houden. Ze hebben de volledige vrijheid om er net die elementen uit te pikken die hun productieprocessen het beste ondersteunen.” Maar niet alles kan de wolken in, dat zou het datanetwerk in uw bedrijf te zwaar belasten. Daarom heeft Siemens tegelijkertijd alles in huis voor edge computing: een platform, apps en apparaten om kritieke data in real-time naast de productielijn te verwerken. Men kan zo elke beweging capteren en als het ware een vingerafdruk maken van zijn systeem die weer voor verdere analyse kan dienen.

Digital Enterprise – Thinking industry further

Siemens wil het juiste pad helpen uitstippelen voor zijn klanten. Om er zeker van te zijn dat hun weg naar digitale transformatie de juiste is voor hen en dat ze hun digitale fabriek van de toekomst kunnen werkelijkheid maken.

Specifieke oplossingen, voor specifieke sectoren
Voor heel wat industrieën heeft Siemens ook digitaliseringsoplossingen in huis die precies met de eigenheden van de sector rekening houden. De stand op de Hannover Messe zal daar enkele mooie voorbeelden uit de praktijk rond toren gegroepeerd per tak van sport: chemie, food & beverage, automotive, farmaceutica, fiber, additive manufacturing, machinebouw en batterijen. Hier zullen de abstracte concepten van digitalisering praktisch geïllustreerd worden. Bovendien wil Siemens er tonen wat de toegevoegde waarde voor uw bedrijf kan zijn van de introductie van nieuwe technologieën zoals AGV’s, blockchain, artificiële intelligentie … U krijgt met andere woorden een blik op de toekomst van de maak- en procesindustrie van morgen en van de toekomst. Daarnaast trakteert Siemens uiteraard ook op tal van nieuwe hardwareproducten. De nieuwe generatie van high-end industriële PC’s zal ongetwijfeld in het oog springen. Verder is er een doorontwikkeling van het gecombineerd transportsysteem ontwikkeld met Festo en Bosch Rexroth en tal van andere nieuwigheden.  

Digital Enterprise – Thinking industry further

U krijgt op de stand van Siemens een blik op de toekomst van de maak- en procesindustrie van morgen en van de toekomst. Daarnaast trakteert Siemens uiteraard ook op tal van nieuwe hardwareproducten.


Additive Manufacturing Experience Center
In zijn fabriek in Erlangen beschikt Siemens inmiddels over een Additive Manufacturing Experience Center, waarvan de oppervlakte binnenkort verdubbeld wordt. Het zegt iets over hoe snel de industrie vandaag begint warm te lopen voor additive manufacturing (AM). Klanten kunnen In Erlangen terecht om te ontdekken of hun producten kunnen profiteren van AM-productietechnieken. Van daaruit wordt ook een sterk staaltje technisch kunnen voorbereid voor de komende Hannover Messe. Men zal er immers tonen hoe vanuit een centrale database en met behulp van digital twins en de industriële softwareproducten van Siemens elke stap (ontwerp, validering, voorbereiding printers, printproces, post-processing) in de productie van AM-producten kan doorlopen worden. Digitalisering is de stuwende kracht om AM te industrialiseren in de fabrieken van de toekomst en first time right printing te realiseren. Siemens lanceert ook een AM-network platform waarvan een live demo zal worden gegeven. Het brengt vraag- en aanbod samen op een efficiënte manier.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.