Platform over productie- en procesautomatisering
Software, IT & Cyber Security

Transparantie in OEE

Lenze_Presseinformation_Vorbericht-OEE-Downtime_tracking(ENT_ID
De automatiseringsspecialisten uit Hamelin focussen op use cases die machinebouwers en -operatoren snel en concreet toegevoegde waarde bieden.

Tekst | Lenze

Beeld | Lenze

24 november 2021 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Nieuwe businessmodellen, veerkrachtige, grondstofbesparende productie en minder stilstand dankzij transparantie in de relevante data – de uitdagingen waarmee machinebouwers en hun klanten worden geconfronteerd, nemen toe. Op de SPS toont Lenze digitale oplossingen en software en hardware voor de taken van vandaag. Digitalisering en de versnelling van processen in productie, dienstverlening en ontwikkeling staan hierbij centraal. 

Veel machinebouwers hebben de digitalisering van hun producten en processen aangeprezen, maar al te vaak ontbreekt het aan concrete scenario’s die ook voor hen lonend zijn. Bovendien is er een gebrek aan domeinkennis bij de dienstverlener en een gebrek aan overzicht van de activa in productie. Dit is waar Lenze om de hoek komt kijken. De automatiserings­specialisten uit Hamelin focussen op use cases die machinebouwers en -operatoren snel en concreet toegevoegde waarde bieden. Twee toepassingen springen hierbij meteen in het oog. 

Toegang tot informatie over assets

Productiebedrijven hebben er belang bij de onderhouds- en reparatiekosten tot een minimum te beperken door een efficiënte planning. Om dit te laten slagen, moeten gebruikers inzicht hebben in welke assets daadwerkelijk zijn geïnstalleerd. Lenze wil het beheer van alle geïnstalleerde assets te vereenvoudigen, zodat bijvoorbeeld bij een machinestoring alle relevante informatie snel kan worden opgevraagd. Het servicepersoneel wordt dan via e-mail of Microsoft Teams via de IoT-gateway X4 Remote op de hoogte gebracht en kan de fout dienovereenkomstig vaststellen en verhelpen. Het uitgangspunt hiervoor is Lenze FAST. In de afgelopen maanden heeft Lenze de beproefde softwaretoolbox uitgebreid tot een framework. De digitale tweeling speelt hierbij een belangrijke rol. De kern van het FAST framework is een servicegeoriënteerde softwarearchitectuur die nog beter voldoet aan de huidige eisen voor machines op het gebied van visualisatie, IIoT en cloud. Het kader zorgt voor interoperabiliteit met een OPC UA interface. De standaard voor asset instance-gegevens kan worden geïntegreerd in de uitwisselingsformaten van de beheershell, de Asset Administration Shell (AAS). Dit maakt de opeenvolgende koppeling van nuttige diensten mogelijk. Een voorbeeld hiervan is het asset- en errormanagement van Lenze, waarbij geoptimaliseerde toegang tot assetinformatie is aangevuld met geautomatiseerd errormanagement. Machinegebruikers hebben vooral baat bij het volledige zicht op machines en systemen. Machinebedieners en technici van de machinefabrikant kunnen op afstand toegang krijgen tot diagnostische informatie en problemen efficiënt oplossen. Een ticketsysteem dat al informatie over de machinestatus bevat, helpt daarbij.

OEE-optimalisering

OEE is in veel bedrijven nog steeds hét zorgenkindje. Als u machinestilstanden tot een minimum wilt beperken en doorlooptijden wilt optimaliseren, moet relevante informatie van componenten en machines onbeperkt beschikbaar zijn. Vaak is er een gebrek aan gegevens en nog vaker een gebrek aan transparantie. Dit is nu aan het veranderen met OEE & Downtime Tracking. Het zorgt voor meer transparantie in het productieproces zonder extra hardware of sensoren. Eerst wordt de OEE berekend in de PLC. De resultaten worden voor de gebruiker gevisualiseerd op vooraf geconfigureerde dashboards. De EASY UI Designer biedt de gebruiker de mogelijkheid om de visualisatie zelfstandig te configureren; vanaf het begin van de beurs is de engineeringtool vrij beschikbaar op de Lenze website. Uitgebreide analysemogelijkheden worden geboden door Downtime Tracking. Hier worden de OEE-factoren ‘beschikbaarheid’ en ‘prestaties’ in detail onderzocht. Lenze vertrouwt op OPC UA en MQTT voor communicatie, waardoor connectiviteit voor toekomstige technologieën gewaarborgd is. De gegevensstroom van de PLC naar de cloud is gewaarborgd en zelfs zonder cloudverbinding kunnen de livegegevens in real-time naar een paneel of een HMI worden verzonden. Dit zorgt voor meer transparantie en motivatie bij de machinegebruiker. Voor de machinebouwer is de toepassing een gemakkelijke manier om de prestaties en de beschikbaarheid van de machine weer te geven volgens de behoeften van de eindklant. De eindklant kan zijn productiviteit dankzij de gegevens verhogen of stabiliseren. OEE & Downtime Tracking is dus de basis voor een productieoptimalisatie op basis van reële gegevens.  

Uitbreiding van het automatiseringssysteem

Naast de software en digitale oplossingen presenteert Lenze op de beurs de bijbehorende hardware. In een preview kunnen bezoekers een blik werpen op de nieuwe i750 servoversterker, het nieuwe standaardelement van een toekomstgerichte automatiseringsoplossing. De belangrijkste kenmerken op een rij gezet: 

 • Uitgebreide veiligheid en technologie met één kabel
 • Verhoogde kwaliteit van de controletechnologie 
 • Uitgebreid vermogensbereik tussen 15 kW en 30 kW 

In combinatie met de bovengenoemde softwaretoepassingen en digitale services uit het automatiseringssysteem van Lenze ontstaat een motion control concept dat zijn gelijke niet kent.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • foodtec

  FoodTec

  Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details