Virtual reality

Factory Chief Engineer Wearing VR Headset Designs Engine Turbine on the Holographic Projection Table. Futuristic Design of Virtual Mixed Reality Application.

01:56
09-07-2018

Trends in augmented en virtual reality op de werkvloer

Een van de grote beloftes die Industrie 4.0 maakt is het dichten van de kloof tussen de digitale, virtuele wereld en de fysieke werkelijkheid. Daarom ligt de focus bij veel technologische ontwikkelingen vandaag op cyberfysieke systemen. Toepassingen met virtual of augmented reality zijn daar een schoolvoorbeeld van. Specialisten van IDC verwachten dat de investeringen in deze domeinen elk jaar zullen verdubbelen tot 2021. 

Virtual reality

Dat virtual en augmented reality Industrie 4.0 in de praktijk brengen is allerminst fictie. Ze worden vandaag al in verschillende sectoren ingezet. Maar vooral in een productieomgeving lijkt augmented reality tal van voordelen te bieden in een veelvoud van toepassingen, meestal in combinatie met andere technologieën. De opportuniteiten die het biedt zullen nog versnellen naar mate de voordelen duidelijker worden, de hardware rijper wordt en naar het volgende niveau gaat en producenten zich verder op het pad van digitale transformatie bewegen. Virtual en augmented reality kunnen een vitale rol spelen in de typische vroege fases waar optimalisatie en verbeterde productiviteit nog meer van tel zijn. Denk bijvoorbeeld hoe simulatiemodellen in combinatie met augmented reality de volledige productieketen kunnen versnellen. Of hoe men een laagje met de juiste data en informatie bovenop de ‘realiteit’ van de fabriek of de industriële omgeving kan leggen met het gebruik van VR- of AR-brillen. Het perfecte voorbeeld van waar de cyber en de fysieke wereld elkaar kruisen. 

Virtual reality
Ook op de Hannover Messe was duidelijk dat virtual en augmented reality op de nodige belangstelling kunnen rekenen. Tot 2021 zouden de investeringen erin elk jaar verdubbelen. (Beeld: Rainer Jensen)

Industrieel onderhoud als belangrijkste strijdtoneel
Een voor de hand liggend domein voor toepassing in virtual en augmented reality is industrieel onderhoud. Naar schatting zal de meerderheid van de investeringen (5,2 miljard dollar) tegen 2021 zich in deze sector bevinden: preventief en predictief. Het hoeft immers niet te verwonderen dat onderhoudspersoneel dat met een VR- of AR-door de fabriek rondloopt  heel wat voordelen biedt. Ze kunnen de benodigde informatie immers gewoon met hun ogen aflezen in plaats van telkens te moeten grijpen naar de klassieke instrumenten. De linker- en rechterhand blijven op die manier ook vrij om bepaalde taken uit te voeren. Het resultaat: naadlozere processen en productieflows. Hetzelfde geldt overigens voor veiligheidstoepassingen. In 2017 reeds het derde belangrijkste domein in virtual en augmented reality. Vandaag de dag behoort dit zeker nog niet tot de standaard manier van werken. Virtual en augmented reality bleven veelal nog voorbehouden voor productdesign, virtuele trainingsprogramma’s en simulatie-oefeningen voor cruciale productie-assets in de fabriek. Met andere woorden waar de inzet en de toegevoegde waarde het hoogste zijn. Toch heeft men wel al begrepen dat VR-en AR-technologie meer is dan louter een gadget. In diverse industriële IoT-platforms is al volop ondersteuning voorzien voor toepassingen met virtual en augmented reality.

Virtual reality
Naar schatting zal de meerderheid van de investeringen (5,2 miljard dollar) tegen 2021 zich toespitsen op onderhoud, preventief en predictief. (Beeld: Jiraroj Praditcharoenkul)

Individuele aanpak nodig voor best resultaat
Er zal echter geen standaardaanpak zijn om virtual en augmented reality in uw eigen productieproces te integreren, noch zal elke toepassing op vlak van onderhoud ermee gebaat zijn. Men moet telkens per geval gaan kijken waar de meeste toegevoegde waarde zit, hoe men hierdoor risico’s, problemen en stilstand in zijn productie kan vermijden. Enkel zo kan men zijn end-to-end productieprocessen en -flows op de best mogelijk manier optimaliseren om de productiviteit en de tevredenheid van engineers en operatoren te verhogen. En dat gaat dus verder dan de technologische dimensies en vraagt om een individuele aanpak.  

Tekst en beeld Valérie Couplez

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Industrial Automation partners

Warmtebeeldcamera’s