Platform over productie- en procesautomatisering
Productinformatie

Trends voor verpakkingsmachines

Verpakkingsmachines gaan nog steeds als zoete broodjes over de toonbank in alle sectoren. Volgens een studie van Technavio zouden ze...

26 oktober 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Verpakkingsmachines gaan nog steeds als zoete broodjes over de toonbank in alle sectoren. Volgens een studie van Technavio zouden ze wereldwijd een markt van 12,31 miljard dollar vertegenwoordigen. De reden? Een product kan jaren dezelfde samenstelling kennen, maar door te spelen met de verpakking blijven het er fris en aantrekkelijk uitzien voor klanten. Nieuwe verpakkingsvormen vragen echter om nieuwe verpakkingsmachines. Maar hoe zullen de verpakkingsmachines er in de toekomst uitzien? Dit artikel stipt de belangrijkste trends aan waar u als machinebouwer maar beter rekening mee houdt.

pharmacy medicine capsule pill in production line at medical factory. selective focus.

Producenten willen vrij kunnen schakelen tussen producten in verschillende vormen en formaten, inspelend op de wensen van de consument.

Flexibiliteit is geen luxe-eis meer voor verpakkingsmachines maar een absolute noodzaak. Producenten willen vrij kunnen schakelen tussen producten in verschillende vormen en formaten, inspelend op de wensen van de consument. Maar flexibiliteit moet tegelijk gepaard gaan met zo beperkte mogelijke stilstandtijden tijdens het wisselen. Anders gaat dit ten kosten van de pro­ductiviteit en de efficiëntie. Een manier om de vraag naar meer flexibiliteit in te vullen is om te werken met modulaire machines. Zo kan er makkelijker gewisseld worden tussen verpakkingsmaterialen en verpakkingsstijlen.

Intuïtieve bediening

Niet alleen de producten vragen om flexibiliteit, ook de operatoren. Millenials beginnen stilaan het heft op de werkvloer over te nemen, waar­door er enorme generatiekloven kunnen gapen tussen uw jongste en uw oudste operator. De bediening moet dus ook eenvoudig door alle generaties kunnen gebeuren, maar vooral aantrekkelijk genoeg zijn voor uw millenials. Hoe meer uw machines zich laten bedienen zoals de laatste smartphones (intuïtief dus), hoe meer ze in de smaak zullen vallen. En hoe eenvoudiger ze aan te leren zijn. Door de schaarste aan technisch geschoold personeel of het in piekperiodes een beroep doen op uitzendarbeid, is dat ook een onmiskenbare troef.

Complete oplossingen, modulair opgebouwd

De ruimte op de werkvloer is schaars. Elke vierkante centimeter telt dus. Meer en meer wordt daarom gekeken naar volledige lijnen met ook alle verpakkingsmodaliteiten in geïntegreerd. Deze kunnen meestal een kleinere voetafdruk neerleggen, omdat er geen ruimte meer moet voorzien worden voor handling tussen machines of stations. Wie enkel zijn verpakkingsgedeelte wil aanpakken, kiest vandaag ook meestal voor volledige verpakkingslijnen, vullen, sluiten, etiketteren, inpakken in karton en krimpfolie er rond aanbrengen incluis voor een naadloze flow.

Fabrikanten zoeken naar manieren om hun product te volgen doorheen de volledige keten.

 

Traceerbaarheid doorheen de volledige keten

De consument wil meer transparantie over waar zijn producten eigenlijk vandaan komen. Fabrikanten zoeken daarom naar manieren om hun product te volgen doorheen de volledige keten. Traceerbaarheid dus waar­bij digitalisering gebruikt wordt om elke component of in­gre­diënt die is aan­gewend tijdens de productie nauwkeurig op te volgen. Dit komt samen in de verpak­kingslijn, bijvoorbeeld om de QR-code op het etiket dit verhaal te laten vertellen. Blockchaintechnologie zal de komende jaren volop zijn intrede doen om dit proces in veilige en eenvoudig toe te passen banen te leiden.
Zorg dat uw machines er op voorbereid zijn.

Verpakkingsmaterialen veranderen

Harde kunststoffen, karton en flessen zijn niet meer zo populair als weleer. Nochtans zijn er enorme voordelen te halen op vlak van doorvoer van deze materialen. Dat meer flexibele verpakkingen de voor­keur beginnen genieten heeft alles te maken met de trend naar een product afleveren met zo weinig mogelijk verpak­kingsmateriaal rond. Helemaal weg te denken zijn verpakkingen natuurlijk niet. Daarvoor hebben ze een belangrijke rol te spelen om de producten te beschermen en in geval van voeding te bewaren. Daarbij aansluitend wordt ook meer gekeken naar duurzame verpakkingen, vooral dan naar verpakkingen die gerecycleerd materiaal bevatten of die vlot gecomposteerd kunnen worden. Bij folies wordt er gekeken of er een monolayer mogelijk is in plaats van een multilayer voor een betere recycleerbaarheid achteraf.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • foodtec

  FoodTec

  Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%