NLFR

Platform over productie- en procesautomatisering
Update stacker om aan stijgende eisen qua levertijd en kwaliteit te voldoen

Update stacker om aan stijgende eisen qua levertijd en kwaliteit te voldoen

Al sinds 1936 zorgen Stelrad radiatoren voor aangename temperaturen in gebouwen overal ter wereld. In het Nederlandse Nuth bevindt zich het ‘center of excellence’. Daar zien de nieuwste producten het daglicht. In totaal rollen er meer dan 8.000 verschillende radiatoren van de band. Om aan de stijgende verwachtingen qua levertijden en kwaliteit te kunnen blijven voldoen, verzorgde CKS Elektrotechniek de engineering en uitwerking van de sturing van het automatiseringssysteem met een grondige Siemens update.

Met een productie van zo’n 6 miljoen radiatoren per jaar in onder meer Engeland, Turkije en Nederland is Stelrad een van de grootste radiatorfabrikanten in Europa. “De focus ligt in ons ‘center of excellence’ op innovatie en maatwerk”, legt manufacturing director Marc Peeters uit. “Het resultaat is een enorme verscheidenheid aan producten. Om alles overzichtelijk en beheersbaar te houden, hebben we een investeringsplan voor de lange termijn opgesteld. Onze automatiseringsinfrastructuur is daar een belangrijk onderdeel van.”

CKS Elektrotechniek

Samen met CKS Elektrotechniek en Siemens stelde Stelrad een gedetailleerd plan van aanpak op. Dat omvatte onder meer de installatie van Siemens’ S7-1500 PLC, SINAMICS G120C drives en Sirius 3RW44 soft starters.


Hoge differentiatiegraad 
tegen lage kostprijs
Een belangrijke stap in dat plan is een update van de automatische sturing van de ‘carrier stacker’-installatie. Peeters: “De bestaande sturing van de stacker dateerde van eind jaren 90. Daardoor liet ze niet langer toe om te voldoen aan de huidige eisen qua maatwerk en levertijden. We wisten dus dat we dringend aan vernieuwing toe waren. Ons doel was van bij het begin heel duidelijk: we wilden een systeem dat kon zorgen voor de hoogst mogelijke differentiatiegraad tegen de laagst mogelijke kostprijs. Tegelijkertijd willen we de lead time van onze producten zo laag mogelijk houden. Ook zochten we een manier om de traceerbaarheid van onze producten te verhogen. Daarnaast speelde energie-efficiëntie een belangrijke rol: inzicht in verbruik en het verkorten van de opstartprocedure kan heel wat energiewinst opleveren.”

CKS Elektrotechniek

Er werden tevens diverse Comfort Panels met Sm@rt Servers en Key Panels opgezet.


Oud en nieuw
Om dat alles te realiseren riep Stelrad de hulp in van een vertrouwde partner: de Belgische integrator en Siemens partner CKS Elektrotechniek. Peeters: “De belangrijkste technische uitdaging bestond erin om de nieuwe automatiseringsonderbouw – de schakelkasten – te combineren met de oude technologie. Alles moest perfect op elkaar afgestemd zijn. Samen met CKS Elektrotechniek en Siemens stelden we daarom een gedetailleerd plan van aanpak op. Dat omvatte onder meer de installatie van Siemens’ S7-1500 PLC, SINAMICS G120C drives, Sirius 3RW44 soft starters, en het opzetten van diverse Comfort Panels met Sm@rt Servers en Key Panels. Alles communiceert via Profinet. Maandelijks zaten we met alle drie de partijen bijeen om het verloop en eventuele uitdagingen te bespreken.” De uiteindelijke implementatie vond plaats tijdens de jaarlijkse zomerstop en nam dankzij een goede voorbereiding slechts veertien dagen in beslag. Peeters: “Nadien zijn we uiteraard nog een tijdje bezig geweest met het finetunen van verschillende parameters. De lakoven, bijvoorbeeld, vergt een heel precieze afstelling.”

CKS Elektrotechniek

De uiteindelijke implementatie vond plaats tijdens de jaarlijkse zomerstop en nam dankzij een goede voorbereiding slechts veertien dagen in beslag.

CKS Elektrotechniek

Met een productie van zo’n 6 miljoen radiatoren per jaar in onder meer Engeland, Turkije en Nederland is Stelrad een van de grootste radiatorfabrikanten
in Europa.


Opstarttijd gehalveerd
Een belangrijk aspect in het succes van de update was om er de operatoren zo vroeg mogelijk bij te betrekken. Peeters: “Zij werken tenslotte het meeste met het systeem. Bovendien wilden we al van bij het begin een aantal zorgen over de nakende verandering wegnemen. En die aanpak werpt vandaag duidelijk zijn vruchten af: onze mensen hebben nu veel meer inzicht in het proces. Zo kunnen ze precies zien waar een storing optreedt en sneller ingrijpen. Daarnaast zit de kennis van de operatoren nu ook opgeslagen in het systeem. Daardoor kunnen we de continuïteit garanderen in geval van ziekte of afwezigheid. Het maakt ons minder kwetsbaar.” Ook wat energieverbruik en lead time betreft, zette Stelrad grote stappen: “De opstarttijd is sinds de implementatie met maar liefst 50% gedaald.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.