Platform over productie- en procesautomatisering
Sensor & Vision

Van sensorgegevens naar relevante product- en procesinformatie

Hannover Messe 2021. Veel was anders en nieuw. Uitdagingen aangaan en nieuwe oplossingen bedenken zit echter in de natuur van ifm electronic ingebakken.

shutterstock_1183176802 kopiëren

Tekst | Valérie Couplez

Beeld | ifm electronic

20 mei 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Er waren zoals gebruikelijk productinnovaties bij de vleet te rapen, maar waar het bedrijf dit jaar vooral de klemtoon oplegde is dat het meer is dan louter een leverancier van sensoren. De data die ifm sensoren capteren is immers nog maar het begin. Ifm electronic neemt klanten mee doorheen het volledige traject om die data om te zetten in relevante procesinformatie. De beste basis voor succesvolle ondernemingsbeslissingen op lange termijn. 

Transparantie, efficiëntie, en connectiviteit zijn de trefwoorden om productieprocessen permanent te bewaken, verder te optimaliseren en kosten te verlagen. “De voorwaarde om dit te realiseren is communicatie”, opent Marc Everaert, managing director ifm electronic. “Van de kleinste unit op veldniveau tot in de cloud, over volledige productielijnen, fabriekshallen en zelfs andere vestigingen wereldwijd. Dat begint met slimme sensoren die overal de nodige informatie kunnen capteren, maar daar mag het voor ons niet eindigen. Wij willen de eindgebruiker kunnen ondersteunen met totaaloplossingen. Geïntegreerde benaderingen waarin de sensoren weliswaar zitten vervat, maar die het volle rendement uit elke component kunnen halen. Niet zomaar, maar om klanten te helpen de stap te zetten naar predictief onderhoud, naar een hogere OEE, naar een betere productkwaliteit, naar een duurzamere productie … kortom naar een fabriek van de toekomst.”

Als krachtig IIoT-platform biedt moneo een eenvoudige toegang tot de digitale evolutie.

Plug-and-play digitalisering

Wat deze benadering, uiteraard in combinatie met tal van productinnovaties, kan opleveren in de maakindustrie, in food & beverage, in waterbehandeling … was het centrale thema op de stand van ifm electronic tijdens de afgelopen Hannover Messe. Een geïntegreerde aanpak van shopfloor tot topfloor en zelfs tot in de wolken. Een aanpak die nog het beste belichaamd wordt in het moneo platform van ifm. Dat kreeg op de vorige editie van de Hannover Messe zijn vuurdoop en kan zich nu al bewijzen met referentievoorbeelden uit de praktijk. Moneo zorgt immers voor een betrouwbare aansluiting van de sensoren op de IT-structuur. Als krachtig IIoT-platform slaat moneo dus op een effectieve en efficiënte manier de brug tussen beide werelden. Het resultaat? “Een eenvoudige toegang tot de digitale evolutie. Want dat is echt wat moneo onderscheidt. Het is een plug-and-play platform dat digitalisering binnen ieders handbereik brengt”, vat productspecialist Philippe Briers het samen. “Uit de vragen die vanuit de markt komen, voelen we dat we met moneo een zeer gebruiksvriendelijke oplossing hebben om antwoorden te bieden.”

Er waren zoals gebruikelijk productinnovaties bij de vleet te rapen op de stand van ifm electronic op de Hannover Messe Digital. Waar het bedrijf dit jaar de klemtoon oplegde is dat het meer is dan louter een leverancier van sensoren.

Meteen aan de slag met starterkit

De praktijk toonde hoe moneo het verschil kan maken in CIP-installaties, bij de bewaking van trilling, bij de controle van persluchtverbruik, bij monitoring van het niveau … Een mooie nieuwigheid die op heel veel interesse kon rekenen tijdens de hoogmis van de technologie was de moneo starterkit. “De moneo starterkit is een compleet pakket met op elkaar afgestemde hard- en software om meteen aan de slag te kunnen met conditiebewaking, zelfs zonder kennis van programmeren. Moneo zelf fungeert als een open operating system en registreert en analyseert alle gegevens uit de verschillende informatiepunten in een overzichtelijke dashboard. Van daaruit kunnen alle informatiepunten ook geparametreerd en gemonitord worden. In de starterskit is een licentie voor 25 informatiepunten inbegrepen. Ideaal om werk te maken van een eerste machine en te zien hoe snel dit vruchten afwerpt. Gebruikers kunnen dan eenvoudig opschalen door extra licenties voor informatiepunten aan te schaffen. Dit jaar volgt ook nog een rechtstreekse connectie vanuit moneo naar de cloud”, geeft Briers nog mee.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • foodtec

  FoodTec

  Platform voor de voedingsverwerkende- & drankenindustrie

  Naar website
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • BAVL

  Bouwen aan Vlaanderen

  Platform voor de bouw

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details